Pleseň sivá/botrytída (hnednutie hrozna, hniloba hrozna)

Hnednúce bobule viniča a ich postupné scvrkávanie spôsobuje botrytída. Viniču viete pomôcť chemicky i ekologicky. Dôležitá je však prevencia.

Prejavy

Ochorenie vyvoláva huba Botrytis cinerea. Po peronospóre a múčnatke je treťou najvážnejšou hubovou chorobou viniča. Postihuje zelené časti viniča, ale najväčšie škody spôsobuje na dozrievajúcich bobuliach. Postupne hnednú, scvrkávajú sa a na ich povrchu je hustý sivý povlak huby. Nie všetky odrody viniča sú rovnako na toto ochorenie náchylné. K náchylnejším patria Veltlínske červené skoré, Portugalské modré a Svätovavrinecké, Müller-Thurgau, Neuburské alebo Silvánske zelené. Rozvoj ochorenia spôsobuje daždivejšie počasie po odkvitnutí viniča a teploty okolo 20 °C, takisto mechanické poškodenie bobúľ.

Chemická ochrana

Ideálne je uskutočniť preventívne ošetrenia na začiatku mäknutia bobúľ. Použiť možno prípravky Cantus, Magnicur Quick, Teldor 500 SC, Prolectus. Vo všeobecnsoti ošetrenie viniča proti obaľovačom znižuje napadnutie plesňou sivou. Neskoršie odrody treba za pretrvávajúceho daždivého počasia ošetrovať aj neskôr.

Ekologická ochrana

Aplikovať možno bioprípravok Botector a to už pri dokvitaní, na začiatku mäknutia bobúľ a počas ich dozrievania. Aplikovať možno aj prípravok HF – Mycol a to dvakrát pred kvitnutím a dvakrát po odkvitnutí viniča, vždy v 7-10 dňových intervaloch. Pri slabom napadnutí môžeme vyskúšať aj mechanické odstraňovanie napadnutých bobúľ.

Prevencia

Pestovanie odolnejších odrôd a voľba viac chráneného miesta. Každoročný rez, správna výživa a ochrana plodov pred mechanickým poškodením, použitie vyššie spomenutých preventívnych postrekov. Dôsledná kontrola zdravotného stavu viniča a riešenie problémov v začiatočným štádiách.

botrytída; pleseň sivá; hnednutie bobúľ; scvrkávanie bobúľ; biely povlak na bobuliach; choroby viniča; hrozno