Stavba údiarne svojpomocne

12. apr 201922
avatar
Autor

registrovaný 28. 6. 2017

537 príspevkov

29. sep 2017

Mate skusenosti s vystavbou udiarne svojpomocne? Aku velku ste robili, ako ste ju riesili atd...

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    537 príspevkov

    4. okt 2017

    Nikto nestaval udiaren? ooch..sam som mlsny?

  • avatar

    registrovaný 10. 2. 2013

    33 príspevkov

    18. okt 2017

    @zahradkarvlado
    Udiaren mam uz 10 rokov, robil som ju z Ytongu 7,5cm - vnutorne rozmery: 60x40cm a cela je z vonkajsej strany obita tatranskym profilom. Ohnisko je vo vnutri altanku pod krbom a udiaren je situovana z vonkajsej strany altanku, teplomer je v jej zadnej casti - viditelny v altanku. Ohnisko je 1,6m od udiarne. Na jednu palicu mi vojde 8 parov klobas 25cm dlhych - 2,5kg. Na kazdom poschodi mam 4 palice a celkove vyuzivam 2 poschdia, takze dokazem na jeden tah vyudit 20kg klobas...

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    537 príspevkov

    19. okt 2017

    @diry &nbspsuper, dik, presne to som potreboval..palice su odkial?

  • Sponzor fóra
  • avatar

    registrovaný 10. 2. 2013

    33 príspevkov

    19. okt 2017

    @zahradkarvlado
    nerezove trubky....ale vydržia aj obyčajné palice, ale keď sú moc suché, tak vymeniť

  • avatar

    registrovaný 4. 7. 2017

    434 príspevkov

    20. okt 2017

    @diry &nbspty si jaky koumak..si strechu este aj potiahol dalej? Cim si izoloval tu ruru?

  • avatar

    registrovaný 10. 2. 2013

    33 príspevkov

    20. okt 2017

    @konyk
    Rúra je izolovaná dvoma vrstvami sklenej vaty 5cm s alobalom na izoláciu bojlerov a ukončená alobalom... Je to hlavne z dúvodu, že pri údení 60°dymom v mraze dochádzalo k dechtovaniu a jeho odkvapkávaniu na klobásy. Zároveň plní aj protipožiarnu ochranu. Strechu som potiahol ďalej tohto roku pre zabráneniu prenikania vody pri daždi do altánku a zároveň som nechal namontovať fóliu na zateplenie altánku v chladných dňoch.

  • avatar

    registrovaný 4. 7. 2017

    434 príspevkov

    20. okt 2017

    @diry &nbspsuper, na tu foliu som tiez pozeral ale bojim sa ci to znesie tie zmeny pocasia

  • avatar

    registrovaný 10. 2. 2013

    33 príspevkov

    20. okt 2017

    @konyk   - sú to autoplachty, používajú sa na všetky vonkustojace pivné posedenia a poznám (aj u nás pri krčme) čo existujú už 7 rokov...

  • avatar

    registrovaný 4. 7. 2017

    434 príspevkov

    20. okt 2017

    @diry &nbsptak to je pozitivna informacia. Mas overeneho predajcu?

  • avatar

    registrovaný 10. 2. 2013

    33 príspevkov

    20. okt 2017

    @konyk - máš správu - aby som nerobil reklamu...:slight_smile:

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    537 príspevkov

    22. okt 2017

    @diry &nbspsuper to mas, vies mi dat tiez kontakt na tie plachty?

  • avatar

    registrovaný 4. 7. 2017

    434 príspevkov

    23. okt 2017

    @diry ďakujem, idem pozrieť :wink:

  • avatar

    registrovaný 6. 9. 2018

    3 príspevkov

    2. nov 2018

    Dobrý den
    chcel bysom si postavit krb s udirnou
    a nasiel som tu https://www.levnekrby.cz/zajimavosti/stavba-krbu---co-je-treba-vedet-a-znat/&nbsppar tipov ale navod nie
    neviete niekto? vdaka

  • avatar

    registrovaný 10. 2. 2013

    33 príspevkov

    4. nov 2018
  • avatar

    registrovaný 10. 2. 2013

    33 príspevkov

    1. apr 2019

    Pri údení je potreba dávať pozor na teplotu dymu, alebo trvale sedieť pri udiarni a kontrolovať to: keď je partia, čas a nálada, tak nie je problém. Horšie je to, keď ste sám a počasie tiež nie je príjemné - vtedy by bolo najlepšie to nechať na automatiku... Skúsil som to zatiaľ s vyvíjačom dymu a teplota normálne: z ohniska bukovým drevom na 50 - 70 stup. Potom som skúsil vyvíjač dymu a špirálou nastavenou na 24 st. - údenie studeným dymom 3 dni. Ešte dokúpim silnejšiu špirálu na údenie teplým dymom - 70 st. Je to pohodlnejšie: vyvíjač dymu stačí doplniť štiepkou raz za 3 hod. a keď je teplota nastavená, tak to údi samo :) Cena je za vyvíjač dymu 80€, špirála s digitálnym termostatom 105€ a cena za 15kg štiepky 10€ (mne vydržala 3 dni). viac na foto.

  • Sponzor fóra
  • avatar

    registrovaný 6. 3. 2018

    15 príspevkov

    2. apr 2019

    ja sa na to chystam uz nejaky ten rok, no akosi som nenabral na to odvahu :D

  • avatar

    registrovaný 14. 7. 2013

    145 príspevkov

    2. apr 2019

    tak týmto moderným spôsobom údenia ja už asi na chuť neprídem. Nebolo by lepšie namočiť to do tej zaudenej vody alebo zavesiť v šenku pod strop?
    3 dni studeným dymom? studeným sme údievali kedysi (teda dedo) 2-3 týždne. Ak to bolo treba na zožranie rýchlo tak 24 hod - ale teplým dymom.
    Však z hentoho ani rakovinu nemôžeš dostať :-p
    Ale inak stavbička pec/ udiareň na videu veľmi pekná :)

  • avatar

    registrovaný 10. 2. 2013

    33 príspevkov

    2. apr 2019

    @foox &nbspto sme chceli iba vyskúšať ako to bude chutiť a výsledok je taký, že ostávame pri klasike - teplý dym a konzumácia hneď... :) Je to suché, chutné, ale iba raz...

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    659 príspevkov

    3. apr 2019

    @diry &nbspoooo mnam mnam...co tam po udiarni...vysledny produkt vyzera bajecne!

  • avatar

    registrovaný 14. 7. 2013

    145 príspevkov

    3. apr 2019

    @cickamica &nbspdám ti recept ;-)
    kus poľského skapatého
    kus španielskeho s antibiotikami
    zomlieť na 4/8
    hodne pálivej papriky nech otupí chuťové bunky, primerane soli, natlačiť do neočistených čriev
    a vyúdiť, treba pridať kúsok pneumatiky pre farbu
    a máš oooo mnam mnam...
    :-p

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    537 príspevkov

    12. apr 2019

    @foox &nbspno toto mozno v supermarkete, ale nie od chovatelov ;)

  • avatar
    Autor

    registrovaný 28. 6. 2017

    537 príspevkov

    12. apr 2019

    @diry &nbspclovece mas to dobre vykoumane, vyhral si sa s tym

Pridaj tvoj príspevok

avatar
:);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

Nenašli ste čo ste hľadali?

hľadať len v názvoch tém

Reklama