Orchidea

Profilova fotka
Co robim zle pri pestovani ?  Polievam raz za tyden, rosim dva krat do tyzdna, namacam ich raz do mesiaca, hnojim kazde tri mesiace, mam ich v okne (slniecko mam iba doobeda priblizne 2 - 3 hodinky). Aj tak mi na kazdej po par tyzdnoch uschnu kvietky a odpadnu 😢 .. Najprv som si myslela ze len odkvitli, no ked sa mi to deje pravidelne pri kazdej tak si myslim ze na tom nieco bude 😵‍💫 .. Tiez ma zaujima, ci vyhonok mozem odrezat hned ako mi opadnu kvietky alebo az po jej uplnom uschnuti ? Dakujem za vsetky rady 🙂
Odpovedať
@aurum_8 ahoj, ja vyhonky vobec nestriham. Polievam len zo spodu takze necham tahat vodu a len raz do tyzdna. Nehnojila som nikdy, raz som presadila do substratu na orchidee. A dari sa im ;)
Odpovedať
Ak opadnu kvety pred rozkvitnutim alebo kvitnu kratko, tak to sa stava ked ich ofukne. Ale par tyzdnov je podla mna tak primerane na kvitnutie. Neviem presne kolko je tych par tyzdnov ale ak je ich viac ako tri, tak je to normalne. Odkvitnute stonky mozes zrezat asi pol cm nad tretim az piatym kolienkom, zvyknu vyhnat novu stonku a kvitnut znova. Niekedy stonka stagnuje cele mesiace a az potom sa jej uraci vyhnat pucik, niekedy sa rozhodne uschnut. Ked je sucha, treba ju skratit tesne pri listoch.
Odpovedať
Profilova fotka
tak sa chcem opýtať aj ja: mám orchidee už niekoľko rokov, ale postupne mi tri-štyri z nich úplne odkvitli, stonky vyschli, odstrihla som ich úplne a už vyše roka (možno aj viac) už nové stonky nevyhnali? sú pravidelne hnojené, na dobrom mieste, ale odmietajú spolupracovať. kto mi vie poradiť? 😉
Odpovedať
@mijenka občas sa stane že sa zaseknú. Pokiaľ sú v dobrej kondícii tak určite znovu zakvitnú 😉 Prípadne zváž presadenie do nového substrátu na odchidee, mne potom začali kvitnúť ako divé.
Odpovedať
@mijenka niektore z mojich nekvitli ani sa napamatam ako dlho. Predpokladam, ze mas phalenopsis, tie si ziju vlastnym zivotom, ked sa im zraci, tak rozkvitnu, ked nie je im uplne jedno, ze maju teoreticky idealne podmienky. Kym maju zdrave korene, zdrave listy, pribudaju im listy, neteba s nimi nic mimoriadne robit. Na MK sice baby  skusali strcit phaly do skrine na 2 tyzdne. Niektore sa spamatali a nastartovali, niektore aj tuto sokovu terapiu odignorovala a boli aj take, ze to nerozchodili. Kvoli tejto zanovitosti phalenopsysov som sa preorientovala na ine druhy, ktore pravidelne kvitnu, vydrzia viac a netreba ich tolko ofukovat. Uplne najstabilnejsie kvitnutie maju crievickovce. Potom dendrobia, pri tych staci dodrzat suchu dietu pocas zimnych mesiacov a potom kvitnu ako o dusu. Kalatey a oncidia si tiez celkom casto robia zo mna prdel a nekvitnu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?