Problém so stromom - ani po rokoch sa poriadne nezakorenil

Ahojte priatelia, som bezradný a preto som sa rozhodol že si nechám poradiť. Do stredu nášho vyvyšeneho záhonyu nám náhradníci zasadili krásny strom, žiaľ ani druh nepoznáme,ktory krasne narastol,ale väčším problémom je , že za 5 rokov sa stále dokonale nezakorenil a pri silnejšom vetre ho zakaždým vyvráti z miesta. Okolo sme dali upevnenie zakopané aj 40cm do zeme, nepomohlo. Trávnik polievame minimum,ale ako keby zem nebola dostatočne zhutnena, korene sa nemajú kde a ako uchytiť. Záhon je hlboký asi 1=1,5m , naplnený ornicou pri zrovnavani terénu. Je nám ľho lúto vytnut, je krásny, hlavne keď kvitne. Dakujem za radu, ako ho upevniť, zasadit hlbšie...alebo hocičo na riesenie problému. Príkladam aj fotky.
Odpovedať
@nnori Ta drevena koliska okolo to bolo dobre mozno tak u mladeho stromceka hned po vysadeni.Teraz strom neuchrani pred vetrom.To skor nabit do zeme poriadne hrube zrde aspon zo 2 stran a dat povrazy.U nas fuka hlavne zo zapadu-prevladaju zapadne vetry.Neviem co je to za strom ked to bude nejaky druh zo slabymi korenmi -tak neviem.Alebo mozno je na velmi otvorenom mieste a su tam silne vetry.Ak by nahodou ani tie zrde nepomohli a to z dovodu ze prave tanto druh velmi slabo koreni tak ti odporucam vysadit si namiesto neho nejaku samosprasnu slivku na myrobalane :) ta bude korenit dokonale.
Odpovedať
Je krasny, velky ten strom uz. Zaujimave, ze po tolkych vykoteniach este teda drzi. Bolo by fajn mozno z blizsia nafotit listy a kvety nech vieme urcit co to je a potom hladat pripadne riesenia 🤔
Odpovedať
zaujimave, ze v podstate ide uz o dost velky strom a nema tu silu aby sa dostatocne uchytil. tie drevka sutam skor na okrasu ze?
Odpovedať
@kamkamilka tie drievka su pozostatok kolikovania, ktoré som robil ale nepomohlo. Držali dlho,ale potom sa rozkyvali aj tie, zatiaľ sú takto,ale opravil to.
Odpovedať
@suhaj24 Koly mi nepomohli,môžem skúsiť dať hrubsie, ale veľmi tomu neverím. Rozmýšľam že odkopem ten strom,zamiešam do zeme kamene, nech sa zem zhutni. Možno naozaj ho vymenim za iný druh. Dakujem za radu :smirk:
Odpovedať
@nnori Mozno by tam zapasoval ker muchovnik, moze mat aj 4m vysku a znacnu sirku.Krasne kvitne a do -7 je v kvete mrazuvzdorny.Najlepsie chutila doteraz co som jedol odroda Smoky. (do kolacov na konzum :)
Odpovedať
Potrebujes dlhe koly, zatlcene dostatocne hlboko, az do podlozia navazky, malj by siahaf az po korunu, tri, vyuzit trojpasovy uvaz aby sa chytali vsetky smery vetra a strom bol srabilnd uchyteny za kazdeho pocasia. Mas stastie, zassdilk ti kontajnerovany strom, takze ma dostatok korenov v korenovom bale, ale vsetky jemne korene, ktore vyhana do okolitej pody sa mu pri vetre potrhaju skor ako stihnu strom ukotvit. Kamene nepomozu, musis strom zabezpecit voci kazdemu pohybu, kedze to ti kvaziodbornici nespravili uz pri vysadbe. Mal sj km tam strcit nos uz ked sa to prvy krat vyvratilo...
Odpovedať
Profilova fotka
Súhlasím úplne so @zita19. A ešte by som povedala, že by pomohlo aj to polievanie.
Odpovedať
@nnori Zita ma pravdu ale aj tak si myslim ze s tym bude vela roboty ,vykopat viac nez metrove jamy, okrem toho nikto nezaruci ze ten strom bude korenit dobre a je mozne ze bude potrebovat celozivotne byt fixovany.Uz teraz je dost velky.
Odpovedať
Hm, aka zem tam je v tom nasype? 🤔
Odpovedať
@suhaj24 naco metrove jamy? Vsak zatlciem koly kladivom, alebo si poziciam baranidlo.... https://priemyselnytovar.sk/zemne-vrt... Teraz, ked je zem presiaknuta vodou do hlbky niekolkych metrov, to pojde jak do masla. Ked sa prestane strom hybat pri kazdom zavane vetra, tak sa zakoreni velmi rychlo. Fixacia staci na dva roky. Co myslis, ze ked ho vymeni, tak iny strom to bez fixacie zvladne lesie?
Odpovedať
@stellael je tam ornica, čo nám robili navazku na dom pri stavbe na vyrovnanie terénu. Už 5 rokov a stále nič...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zita19 Nabijala si niekedy poriadne hrube zrde do zeme ? Ja mam viac nez 20 stromov oplotenych sietami proti krtom-niektore maju obal ako pentagon do vysky 2 m(koli srnam), siete su na zrdiach-a aby ich v zime nepolamal naval snehu ktory sa drzi na sietach museli byt hrube a ist pekne hlboko ,meter to nebol a aj tak s tym bol problem.A teraz nehovorim o ziadnych palickach na opekanie ale o zrdiach ktore by udrzali taky velky strom.Nehovoriac o tom ze taky strom ako ma ona s takou korunou ktora vo vetre posobi ako placha potrebuje minimalne zrde do metrovej hlbky inak to bude ako zapalka pre vietor.Podla jej travnika nevyzera zeby bol strom pred par mesiacmi vyvrateny.Nemyslim ze zakoreni ani za 2 roky.Uz teraz je vysoky a ma peknu korunu , nevyzera zeby korene nestihali resp boli potrhane.
Odpovedať
@suhaj24 tak som dost emancipovana, ale toto nechavam na chlapov. Ale s tym baranidlom to ide celkom dobre a rychlo. Nie sparatka, ale 10 cm koly na ohradku pre jalovicky sa natlkali a islo to celkom rychlo. Asi 50 bolo zatlcenych za doobedie... Len neinformovany muromec zatlka koly puckou
Odpovedať
@zita19 Ten link hore co si poslala je na tenke tycky do 6cm, nic hrubsie s tym nenabijes-tie by ako tak mohli ist do zeme(nie ako opora pre strom).Okrem toho aj 10cm ohrada pre jalovice nieje namahana takou silou ako strom do ktoreho sa oprie vietor, preto ak chces udrzat strom treba nabit koly hlbsie.A samozrejme zalezi aku mas zem ak v nej mas skaly tak ako ja(vhodne velkostou tak na chodnik) s baranidlom nic nenabijes.Okrem toho malokedy je rok taky ako teraz aby bola zem presiaknuta do hlbky , po par desiatkach cm zistis ze to nejde dobre do zeme
Odpovedať
@suhaj24 predpokladam, ze priemerne inteligentny clovek si velkost kola a hlbku zapustenia prisposobi svojim podmienkam... Nemala som ani cas ani chut hladat link alebo pisat noavod s podrobnou specifikaciou materialu pre dany problem. Spoliehala som sa, ze staci ukazat spravny smer... Kto chce rypat, tak sa odbavuje na detailoch.
Odpovedať
@zita19 Ked uz hovoris o priemernej inteligencii, co si myslis o tom drevenom "stabilizacnom" ohradeni stromu(vid foto hore) o ktorom sa bavime.To naozaj staci bezny priemerny dovtip ?
Odpovedať
@suhaj24 ten co toto namontoval bol krepy, zjavne netusil co robi, ale toto ma vôbec u dnesnych kvaziodbornikoch co robia zahrady vôbec neprekvapuje. Vsak aj ta partia co robi Nove zahrady na Jojke je skupina na pohladanie, a za ich pobocky kamenolomov a strkopieskov co vydavaju za zahrady by som ich kopala, kopala a znova kopala...
Odpovedať
@zita19 Ked moze Dr.h.c. Prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc. u mnohych odrod napr u slivky Jojo tvrdit ze to to velmi kvalitna odroda a odporuca ju pestovat pri kazdej prilezitosti pritom na xy forach su ludia maximalne nabruseni vykopali ich, este aj v Jelinkovych sadoch skoncila, su toho plne fora ze je nepestovatelna(az na vynimku v nejakom mikroregione ktora potvrdzuje pravidlo) drviva vacsina urody spadne este pred dozretim ma xy dalsich problemov.Ale to nebrani zodpovednym aby bola pomaly v kazdom casopise ci v tv relacii udavana ako "pestujte prave toto". A ludia bezia do zahradkarstva a kupuju ostosest.
Odpovedať
@suhaj24 tak pan pofesor uz s tazkostami udrzia aj moc, nie to este myslienku. Uz by mu mali dat pokoj a netahat ho hore dole po zahradach. A pan pofesor sa zjavne zasekli pred 10 rokmi a idu len na zotrvacnost.... Ked uz mam pozerat nejaku zahradkarsku relaciu tak kuknem Hura do zahrady, Ferdinandovi zahrady a samozrejme Gardeners World
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?