Ktorý figovník vybrať do záhrady?

viete mi poradiť, ktorý figovník je vhodnejší na pestovanie? Bývame na Podpoľaní. Figovník Peretta, Ficus Carica, alebo Figovník Brown Turkey, Ficus Carica, prípadne poraďte ktorý by ešte mohol byť. Ďakujem. Alebo radšej žiaden?
Odpovedať
@btus ficus carica je botanicky nazov pre figovnik, Peretta a Brown Turkey je nazov odrody. Na pestovanie u vas treba vyberat taku odrodu, ktora ma najlepsiu mrazuvzdornost, u dobreho predajcu je to napisane v popise odrody, byva to uvedene aj na stitku pri nakupe v kamennej predajni.
Odpovedať
@zita19 obidve sú rovnako mrazuvzdorné, Aj Perreta aj Brown Turkey. Perreta bola vyšľachtená v o Švajčiarsku vo výške 530mnm. Tak asi tú 🙂. Ďakujem
Odpovedať
Ahoj, ja bývam 20 km na západ od Žiliny a pestujem Peretu. Kúpila som v Lidli. 3 roky som ju mala v črepníku a vláčila von a dnu. Vlani som ju presadila do skleníka a tohto roku konečne nasadila prvé plody. Na zimu som ju obalila pre istotu bielou netkanou textíliou.
Odpovedať
Profilova fotka
Na 8ročnom figovníku zasadenom v 45 litrovom kvetináči už druhý rok plody dorastu do veľkosti vlašského orecha,začnú žltnúť a opadať...poraďte ...čím to je?
Odpovedať
@michal_olcak asi ma malo zivin na to aby plody utiehol. Bud lepsie honojit uz od marca alebo spravit prebierku plodov aby ich bolo menej, ale dokazal ich uzivit
Odpovedať
S tym hnojenim to asi az take horuce nebude, figa je burina, vyrastie v skalnej pukline v chudobnej pode....samozrejme obsypana plodmi....
Odpovedať
Profilova fotka
@snow1 fakt? to som nevedel, ze figovnik sa tak dobre pestuje
Odpovedať
Ked vidite, kde vsade vyrastie v chorvatsku napriklad....
Odpovedať
@snow1 ale v HR rastie vo voľnej pôde a má veľký koreňový systém a hlavne oveľa viac slnka a dlhé vegetačné obdobie. U nás sa mu bez primeranej starostlivosti asi veľmi dariť nebude - okrem južných oblastí.
Odpovedať
Ale bude, pestujem figovniky na zahrade v BB a myslim ze sa im dari. Samozrejme sa teda bavime o volnej pode, nie o kvetinacoch, tam starostlivost musi byt.
Odpovedať
Profilova fotka
My máme figovník na záhrade, starostlivosť o neho minimálna, keďže to máme hodinu cesty z domu. Žiadne hnojenie, jedine polievame a rastie a rodí parádne, tento rok plody ako detská päsť a veľa.... Aká je to odroda, to netuším, sadila to ešte svokra.
Odpovedať
vraciam sa k povodnej otazke a odpovedi na nu @zita19 - mrazuvzdornost ako taku by som neriesil. Skor by som riesil dlzku vegetacnej doby potrebnej pre dozretie plodov a to, ci figovnik tvori zimnu nasadu. Doporucujem BT klony, Bornholm wonder, Two Timer, Stanley Dalmatian a vynimocne doporucujem Staru Trnavsku Velkoplodu. Peretta asi iba skor na juh.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?