Recept na kvasenu kapustu

7. dec 201816
avatar
Autor

registrovaný 29. 1. 2018

89 príspevkov

26. okt 2018

Poprosim vas kolko kg kapusty kupit do 15l sudka? Kolko soli tam pridat? Davate aj bobkac, korenie, cibulu chren? Ako dlho to musi kvasit? Je rozdiel ci kupim nastruhanu alebo cele hlavy? Ked ju nasolim, ako dlho ma vadnut? Milion receptov je, ale nejak sa v tom stracam..

  • avatar

    registrovaný 26. 5. 2018

    53 príspevkov

    26. okt 2018

    Já kvasím zelí ve čtyřlitrových lahvích. Nastrouhám 4 a půl kilogramu zelí, prosypu solí (8-9 dkg), nechám chvíli odležet a potom nacpu do sklenic. Nahoru dám kus listu a zabezpečím dřívkem. Nechám kvasit v kuchyni kde máme cca 24 °C. Kvas průběžně sleduji, když už se mně zdá, že mléčné kvašení proběhlo, tak ochutnávám (nemám moc rád hodně kyselé). Když je to OK, tak zelí z té lahve přendám do 0,7 l Omniovek (vyjde mně to přesně na pět sklenic) a zasterilizuji.
    Vladimír
    PS.: Doporučená dávka je 15-20 dkg soli na 10 kg zelí.

  • avatar

    registrovaný 14. 7. 2013

    50 príspevkov

    26. okt 2018

    15kg kapusty
    0,5 kg cibule
    320g soli
    1 bal rasce celej
    1/2 bal cele čierne korenie
    1/4 bal celé nové korenie
    12 ks bobový list
    koreniny zmiešať so soľou, kapustu nastrúhať, v hrnci ju vrstviť a postupne nasoliť zmesou a posýpať nastrúhanou cibuľou, premiešať,(nemusíte ju nechať odstát) a napĺnať súdok, po vrstvách utláčať (rukou, päsťou - len tlačiť, nebúchať!), do vrstiev pridávať bobkový list - vždy len 1-2 listy. Naplniť až po vrch. Žliabok súdka očistiť,naplniť vodou, prikryť miskou, súdok postaviť do pekáča (bude vytekať šťava) do vykurovanej miestnosti (ideálne kuchyňa). Ešte v ten deň začne kvasiť - bublať. Vykvasená je asi za týždeň. Treba sledovať, aby bola v žliabku stále voda. Keď prestane bublať, súdok premiestniť do chladnej miestnosti - komora, pivnica,... Aspoň raz za týždeň doliať, príp. vymeniť vodu v žliabku po celú dobu skladovania. Pri takomto skladovaní vydrží asi 1rok, alebo kým sa nezje.
    S týmto receptom to musí zvládnuť aj ten čo to v živote nerobil. ;-)

  • avatar

    registrovaný 14. 7. 2013

    50 príspevkov

    26. okt 2018

    ešte k receptu, na spodok súdka dať 2-3 celé čisté listy kapusty

  • Sponzor fóra
  • avatar

    registrovaný 14. 7. 2013

    50 príspevkov

    27. okt 2018
  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    463 príspevkov

    27. okt 2018

    ono staci aj len kapusta a na kg kapusty 20g soli. Ale mozes dat aj korenie a bobkac, ale sol a kapusta je postacujuci zaklad ;)

  • avatar

    registrovaný 20. 5. 2018

    28 príspevkov

    5. nov 2018

    ja som pocula, ze ludia davali aj hroznovy list, davate ho aj vy? A viete mi povedat, preco sa tam taky list pridava?

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    1886 príspevkov

    5. nov 2018

    @yolandas &nbsphrozno prirodzene obsahuje spriatelene bakterie, ale kapusta ma dost vlastnych, nie je to nutne. Okrem toho nase hroznove listy su uz v komposte, asi by bolo treba len zelene a nestriekane pouzit

  • avatar

    registrovaný 16. 6. 2017

    687 príspevkov

    5. nov 2018

    Ja som teraz dala len sol a nastruhanu kapustu :) Predtym som davala aj cierne korenie, ale teraz som spravila bez. Do 10l sudka som natlacila 15kg kapusty, sol 200g na 10kg

  • avatar

    registrovaný 16. 6. 2017

    687 príspevkov

    5. nov 2018

    @yolandas &nbsphroznovy list davam do kvasenych uhoriek :)

  • avatar
    Autor

    registrovaný 29. 1. 2018

    89 príspevkov

    22. nov 2018

    A teraz mi poradte, ako dlho to mam nechat kvasit? Kedy to prelozit do chladu? Po akom case?

  • avatar

    registrovaný 14. 7. 2013

    50 príspevkov

    23. nov 2018

    @frflos &nbsp7-10 dní, keď už nebublá, záleží od teploty v miestnosti, ten čas nie je až tak kritický na 1-2 dňoch veľmi nezáleží, ale ak ju necháš dlhšie v teple bude viac kyslá -skriví ti úsmev. počas kvasenia súdok neotváraj, keď ju budeš premiestňovať do chladna, tak už môžeš ochutnať, vyčistiť ten žliabok na súdku a doliať do neho čistú vodu (len do žliabku, nie do kapusty)

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    1886 príspevkov

    23. nov 2018

    @frflos &nbspmy prekladame ked "sa prestane vykecavat"

  • avatar

    registrovaný 16. 6. 2017

    687 príspevkov

    7. dec 2018

    Tak musim povedat ze tato kapusta - len sol a kapusta - sa mi vydarila asi najviac. Uz tam nic ine davat nebudem :) Takto je pre nas naj

  • avatar
    Autor

    registrovaný 29. 1. 2018

    89 príspevkov

    7. dec 2018

    @miselaho &nbspsuper, nabuduce urobim tiez tak

  • avatar

    registrovaný 20. 10. 2017

    176 príspevkov

    7. dec 2018

    Moja mama davala vzdy kapustu, take male jablcka, sol, korenie cele a bobkovy list

  • avatar

    registrovaný 16. 6. 2017

    687 príspevkov

    7. dec 2018

    @frflos &nbspje to jednoduche, rychle a fakt nam takto chuti najviac :)

Pridaj tvoj príspevok

avatar
:);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

Nenašli ste čo ste hľadali?

Reklama