Stavba údiarne svojpomocne

Mate skusenosti s vystavbou udiarne svojpomocne? Aku velku ste robili, ako ste ju riesili atd...
Odpovedať
1
2
Nikto nestaval udiaren? ooch..sam som mlsny?
Odpovedať
Profilova fotka
@zahradkarvlado Udiaren mam uz 10 rokov, robil som ju z Ytongu 7,5cm - vnutorne rozmery: 60x40cm a cela je z vonkajsej strany obita tatranskym profilom. Ohnisko je vo vnutri altanku pod krbom a udiaren je situovana z vonkajsej strany altanku, teplomer je v jej zadnej casti - viditelny v altanku. Ohnisko je 1,6m od udiarne. Na jednu palicu mi vojde 8 parov klobas 25cm dlhych - 2,5kg. Na kazdom poschodi mam 4 palice a celkove vyuzivam 2 poschdia, takze dokazem na jeden tah vyudit 20kg klobas...
Odpovedať
@diry super, dik, presne to som potreboval..palice su odkial?
Odpovedať
Profilova fotka
@zahradkarvlado nerezove trubky....ale vydržia aj obyčajné palice, ale keď sú moc suché, tak vymeniť
Odpovedať
@diry ty si jaky koumak..si strechu este aj potiahol dalej? Cim si izoloval tu ruru?
Odpovedať
Profilova fotka
@konyk Rúra je izolovaná dvoma vrstvami sklenej vaty 5cm s alobalom na izoláciu bojlerov a ukončená alobalom... Je to hlavne z dúvodu, že pri údení 60°dymom v mraze dochádzalo k dechtovaniu a jeho odkvapkávaniu na klobásy. Zároveň plní aj protipožiarnu ochranu. Strechu som potiahol ďalej tohto roku pre zabráneniu prenikania vody pri daždi do altánku a zároveň som nechal namontovať fóliu na zateplenie altánku v chladných dňoch.
Odpovedať
@diry super, na tu foliu som tiez pozeral ale bojim sa ci to znesie tie zmeny pocasia
Odpovedať
Profilova fotka
@konyk  - sú to autoplachty, používajú sa na všetky vonkustojace pivné posedenia a poznám (aj u nás pri krčme) čo existujú už 7 rokov...
Odpovedať
@diry tak to je pozitivna informacia. Mas overeneho predajcu?
Odpovedať
Profilova fotka
@konyk - máš správu - aby som nerobil reklamu...🙂
Odpovedať
@diry super to mas, vies mi dat tiez kontakt na tie plachty?
Odpovedať
@diry ďakujem, idem pozrieť 😉
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý den chcel bysom si postavit krb s udirnou a nasiel som tu https://www.levnekrby.cz/zajimavosti/... par tipov ale navod nie neviete niekto? vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@pato777 - čo takto : http://www.krb.szm.com/ , alebo https://urobsisam.zoznam.sk/navody/dv... a napr.: https://www.youtube.com/watch?v=kyJIf...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Pri údení je potreba dávať pozor na teplotu dymu, alebo trvale sedieť pri udiarni a kontrolovať to: keď je partia, čas a nálada, tak nie je problém. Horšie je to, keď ste sám a počasie tiež nie je príjemné - vtedy by bolo najlepšie to nechať na automatiku... Skúsil som to zatiaľ s vyvíjačom dymu a teplota normálne: z ohniska bukovým drevom na 50 - 70 stup. Potom som skúsil vyvíjač dymu a špirálou nastavenou na 24 st. - údenie studeným dymom 3 dni. Ešte dokúpim silnejšiu špirálu na údenie teplým dymom - 70 st. Je to pohodlnejšie: vyvíjač dymu stačí doplniť štiepkou raz za 3 hod. a keď je teplota nastavená, tak to údi samo :) Cena je za vyvíjač dymu 80€, špirála s digitálnym termostatom 105€ a cena za 15kg štiepky 10€ (mne vydržala 3 dni). viac na foto.
Odpovedať
ja sa na to chystam uz nejaky ten rok, no akosi som nenabral na to odvahu :D
Odpovedať
tak týmto moderným spôsobom údenia ja už asi na chuť neprídem. Nebolo by lepšie namočiť to do tej zaudenej vody alebo zavesiť v šenku pod strop? 3 dni studeným dymom? studeným sme údievali kedysi (teda dedo) 2-3 týždne. Ak to bolo treba na zožranie rýchlo tak 24 hod - ale teplým dymom. Však z hentoho ani rakovinu nemôžeš dostať :-p Ale inak stavbička pec/ udiareň na videu veľmi pekná :)
Odpovedať
Profilova fotka
@foox to sme chceli iba vyskúšať ako to bude chutiť a výsledok je taký, že ostávame pri klasike - teplý dym a konzumácia hneď... :) Je to suché, chutné, ale iba raz...
Odpovedať
@diry oooo mnam mnam...co tam po udiarni...vysledny produkt vyzera bajecne!
Odpovedať
@cickamica dám ti recept ;-) kus poľského skapatého kus španielskeho s antibiotikami zomlieť na 4/8 hodne pálivej papriky nech otupí chuťové bunky, primerane soli, natlačiť do neočistených čriev a vyúdiť, treba pridať kúsok pneumatiky pre farbu a máš oooo mnam mnam... :-p
Odpovedať
@foox no toto mozno v supermarkete, ale nie od chovatelov ;)
Odpovedať
@diry clovece mas to dobre vykoumane, vyhral si sa s tym
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
V rámci korona - nudy som sa vrátil k nápadu vylepšiť udiareň o možnosť automatiky pri údení a tak som sa dal do práce ... Objednal termostat, špirálu, ventilátor, stihol kúpiť ešte pár vecí pre dymbox a pohral sa s konštrukciou. Výsledok potešil, nemusel som sedieť v kuse pri udiarni a dávať pozor na teplotu. Štiepka vydrží 4 hod. a potom dosypať, skontrolovať stav a ste stále voľný pre inú robotu... : 🙂
Odpovedať
@diry aspon na nieco je tato korona dobra, tiez dorabam veci, ktore roky stali pre nedostatok casu
Odpovedať
@diry
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Môže sa použiť osb doska na stavbu udiarne,máte niekto skúsenosti. Ďakujem
Odpovedať
@petas888 nepouzival by som to, je to plne barsjakeho lepidla, asi by som sa bal, ze sa to bude uvolnovat
Odpovedať
Profilova fotka
@petas888 OSB je lisovana s pouzitim lepidla - urcite by som neriskoval ! Mozte pouzit obycajnu dosku ked je zamysel robit drevenu udiare
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
@diry zdravim....ako ste to prepojili prosim vas? Spiralu s termostatom...?
Odpovedať
Profilova fotka
@branislav_matula https://zarucene.sk/produkt/12v-termo... na stranke je navod
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?