Stavba údiarne svojpomocne

5. máj 202025

Mate skusenosti s vystavbou udiarne svojpomocne? Aku velku ste robili, ako ste ju riesili atd...

  • Nikto nestaval udiaren? ooch..sam som mlsny?

  • @zahradkarvlado
    Udiaren mam uz 10 rokov, robil som ju z Ytongu 7,5cm - vnutorne rozmery: 60x40cm a cela je z vonkajsej strany obita tatranskym profilom. Ohnisko je vo vnutri altanku pod krbom a udiaren je situovana z vonkajsej strany altanku, teplomer je v jej zadnej casti - viditelny v altanku. Ohnisko je 1,6m od udiarne. Na jednu palicu mi vojde 8 parov klobas 25cm dlhych - 2,5kg. Na kazdom poschodi mam 4 palice a celkove vyuzivam 2 poschdia, takze dokazem na jeden tah vyudit 20kg klobas...

  • @diry  super, dik, presne to som potreboval..palice su odkial?

  • Sponzor fóra
  • @zahradkarvlado
    nerezove trubky....ale vydržia aj obyčajné palice, ale keď sú moc suché, tak vymeniť

  • @diry  ty si jaky koumak..si strechu este aj potiahol dalej? Cim si izoloval tu ruru?

  • @konyk
    Rúra je izolovaná dvoma vrstvami sklenej vaty 5cm s alobalom na izoláciu bojlerov a ukončená alobalom... Je to hlavne z dúvodu, že pri údení 60°dymom v mraze dochádzalo k dechtovaniu a jeho odkvapkávaniu na klobásy. Zároveň plní aj protipožiarnu ochranu. Strechu som potiahol ďalej tohto roku pre zabráneniu prenikania vody pri daždi do altánku a zároveň som nechal namontovať fóliu na zateplenie altánku v chladných dňoch.

  • @diry  super, na tu foliu som tiez pozeral ale bojim sa ci to znesie tie zmeny pocasia

  • @konyk   - sú to autoplachty, používajú sa na všetky vonkustojace pivné posedenia a poznám (aj u nás pri krčme) čo existujú už 7 rokov...

  • @diry  tak to je pozitivna informacia. Mas overeneho predajcu?

  • @konyk - máš správu - aby som nerobil reklamu...🙂

  • @diry  super to mas, vies mi dat tiez kontakt na tie plachty?

  • @diry ďakujem, idem pozrieť 😉

  • Dobrý den
    chcel bysom si postavit krb s udirnou
    a nasiel som tu https://www.levnekrby.cz/zajimavosti/stavba-krbu---co-je-treba-vedet-a-znat/ par tipov ale navod nie
    neviete niekto? vdaka

  • Pri údení je potreba dávať pozor na teplotu dymu, alebo trvale sedieť pri udiarni a kontrolovať to: keď je partia, čas a nálada, tak nie je problém. Horšie je to, keď ste sám a počasie tiež nie je príjemné - vtedy by bolo najlepšie to nechať na automatiku... Skúsil som to zatiaľ s vyvíjačom dymu a teplota normálne: z ohniska bukovým drevom na 50 - 70 stup. Potom som skúsil vyvíjač dymu a špirálou nastavenou na 24 st. - údenie studeným dymom 3 dni. Ešte dokúpim silnejšiu špirálu na údenie teplým dymom - 70 st. Je to pohodlnejšie: vyvíjač dymu stačí doplniť štiepkou raz za 3 hod. a keď je teplota nastavená, tak to údi samo 🙂 Cena je za vyvíjač dymu 80€, špirála s digitálnym termostatom 105€ a cena za 15kg štiepky 10€ (mne vydržala 3 dni). viac na foto.

  • Sponzor fóra
  • ja sa na to chystam uz nejaky ten rok, no akosi som nenabral na to odvahu 😃

  • tak týmto moderným spôsobom údenia ja už asi na chuť neprídem. Nebolo by lepšie namočiť to do tej zaudenej vody alebo zavesiť v šenku pod strop?
    3 dni studeným dymom? studeným sme údievali kedysi (teda dedo) 2-3 týždne. Ak to bolo treba na zožranie rýchlo tak 24 hod - ale teplým dymom.
    Však z hentoho ani rakovinu nemôžeš dostať 😛
    Ale inak stavbička pec/ udiareň na videu veľmi pekná 🙂

  • @foox  to sme chceli iba vyskúšať ako to bude chutiť a výsledok je taký, že ostávame pri klasike - teplý dym a konzumácia hneď... 🙂 Je to suché, chutné, ale iba raz...

  • @diry  oooo mnam mnam...co tam po udiarni...vysledny produkt vyzera bajecne!

  • @cickamica  dám ti recept 😉
    kus poľského skapatého
    kus španielskeho s antibiotikami
    zomlieť na 4/8
    hodne pálivej papriky nech otupí chuťové bunky, primerane soli, natlačiť do neočistených čriev
    a vyúdiť, treba pridať kúsok pneumatiky pre farbu
    a máš oooo mnam mnam...
    😛

  • @foox  no toto mozno v supermarkete, ale nie od chovatelov 😉

  • @diry  clovece mas to dobre vykoumane, vyhral si sa s tym

  • V rámci korona - nudy som sa vrátil k nápadu vylepšiť udiareň o možnosť automatiky pri údení a tak som sa dal do práce ... Objednal termostat, špirálu, ventilátor, stihol kúpiť ešte pár vecí pre dymbox a pohral sa s konštrukciou. Výsledok potešil, nemusel som sedieť v kuse pri udiarni a dávať pozor na teplotu. Štiepka vydrží 4 hod. a potom dosypať, skontrolovať stav a ste stále voľný pre inú robotu... : 🙂

  • @diry  aspon na nieco je tato korona dobra, tiez dorabam veci, ktore roky stali pre nedostatok casu

Pridaj príspevok

    Nenašli ste čo ste hľadali?

    hľadať len v názvoch tém