Zachytávanie dažďovej vody

Ahojte, ako na svojej zahrade/dome riesite zachytavanie dazdovej vody? Mate podzemne nadrze? Ak ano ake? Alebo ste kupili tie klasicke klietkove nadoby? Nerad by som nadalej vodu odvadzal do kanalov avsak pri privalovych dazdoch je sud nepostacujuci.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj.Ja mam na dom 10m3 nadrž.Strecha má 150 m2, na bezne dazde to postacuje, ale ak je privalovy, tak aj 10m3 je za 1/2 hodiny plna a potom musim vypuštať/prečerpavat von na cestu. Na pristrešok na auto /asi 40m2 a terasu asi 17m2/ mam zakopanú 2m3 nadrz a je to len tak,tak.Keby som nemal hotové úpravy pozemku, urcite by som dal este jednu nadrz aspon 5 az 10m3.Voda na polievanie travy sa vždy zide, a hlavne za nu nemusim platit.
Odpovedať
@similsk ahoj, tu co ma 10m3 mas zakopanu? Mas nejaky odkaz aka to je prosim?
Odpovedať
Profilova fotka
Stalenespokojná,obidve mám zakopané aj 10m3 aj 2m3.Tá 10m3 je betónová z AB stavu,a tá 2m3 je plastová.
Odpovedať
Profilova fotka
Tu sú foto.
Odpovedať
@brblemrad ja som konecne na jesen zacal vyuzivat nevyuzivanu zumpu, som tam urobil zvod z jednej strany strechy, tak sa teraz pekne plni :-) a mam este kupene aj 2 ibc kontajnery (klasicke klietkove nadoby) a to chcem urobit na jar z druhej strany strechy, len este to nemam vyspekulovane, ci zakopat alebo len tak nechat.
Odpovedať
@similsk prosim ta ta plastova - robil si jej nejake lozko? Lebo vidim tam len dieru vykopanu, zvykne sa davat strk dokola? Ci staci takto? Nevtlaci to steny dnu?
Odpovedať
@peterpe no ved tiez rozmyslam ci kopat, ci nechat tak. Ked to nechas vonku tak je to dost nevzhladne 😬 ale zas kopat tolko zeme nie je sranda svojpomocne
Odpovedať
Profilova fotka
@brblemrad , tu plastovú som vykopal ručne,lebo bager sa mi už na pozemok nedostal.Priemer 150cm,hĺbka asi 190cm,na spodok som dal 4ks kocky z betonu 50x50x10,obsypané len hlinou.Nádrž som na tie kocky len položil.Počas zasipávania ju treba mať naplnenú vodou, vtedy sa steny nedeformujú. Inak aj samotná nádrž má výstuže proti deformácii.Nakoľko som ju neobbetónoval,tak ju nechávam skoro stále naplnenú na 75%,aby ju nezdvihla spodná voda.Ak hladina vyskočí na 90%,zapne sa čerpadlo,a prečerpá vodu automaticky do veľkej nádrže,pri dosiahnutí hladiny 75% sa prečerpávanie zastaví. Takto mi to k spokojnosti funguje už 3 rok.Ak z nej polievam,tak len občas a také množstvo,aby mi nekleslo pod asi 30%,potom zase doplním z veľkej nádrže prečerpaním na tých 75%.
Odpovedať
Profilova fotka
Pridávam foto. Inak bola to makačka vykopať,nakoľko tam je ílovina s kamenným podložím.Kopal som to po večeroch po práci asi 3 dni,cca asi15 hod.
Odpovedať
@similsk ako sa ti dari udrzat ju tak plnu? Aj pocas dlheho sucha ostane tak?
Odpovedať
Profilova fotka
@cickamica ,zavlahy mam napojene z tej veĺkej nadrže, a väčšinou aj v lete naprší aspoň raz za týžden až dva.Ak miniem vodu z veĺkej, tak z malej polievam len pár stromkov.Ak dlhšie neprši,Tak prepnem na polievanie z mestskej vody.Ale ako hovorím, v lete byvaju búrky dosť prudké, ak je dobry lejak aspoň 1/2 hod., tak z tej plochy mi to v pohode stačí.
Odpovedať
@similsk tak to si sa dobre namakal s tym vykopom. My nemame zrovna idealne podlozie a po 50cm je to uz dost rucne nekopatelne 🤔
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
normalne mame 5 kubikovu betonovu zumpu. do nej su zvedene zvody z ryn a nasledne je spraveny v nadrzi pri vrchu otvor a spusta sa to do trativodu
Odpovedať
Profilova fotka
@brblemrad ,poviem Ti,bola to riadna makacka.Od asi metra bol sami kameň.Ako keby tadial isla nejaká staroveká cesta.zlomil som tam aj nasadu z ktompáča.Ale teraz to slúzi k spokojnosti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?