Ahoj, vitaj u nás na fóre! Orchidey sú u nás v diskusiách častou témou, hoci presne tento tvoj špecifický problém so škvrnami sa u nás detailne v samostatnom vlákne neporovnával. Našiel som však jednu diskusiu, kde sa riešila celková vitalita orchideí, čo by ti mohlo pomôcť s ich následnou starostlivosťou:
Pozrel som sa na tvoje fotky a podľa skúseností viacerých pestovateľov z našej komunity ide o dva rôzne prejavy.
Škvrny na kvetoch (tie drobné hnedé bodky) sú najčastejšie spôsobené hubovým ochorením nazývaným botrytída (pleseň sivá). Vzniká vtedy, keď sa na kvety dostane voda (napríklad pri rosení) v kombinácii s chladnejším vzduchom a slabým prúdením vzduchu. Tieto škvrny sú už trvalé, ale pre rastlinu nie sú likvidačné. Stačí kvety nenamáčať a zabezpečiť mierne vetranie.
Čo sa týka škvŕn pri báze listov, tie vyzerajú ako mechanické poškodenie alebo staršie „jazvy“, ktoré skorkovateli. Ak sú suché a tvrdé, nemusíš sa báť, je to len kozmetická vada. Ak by však boli mokvavé alebo mäkké, mohlo by ísť o hnilobu z prelievania.
Moja rada znie: Orchideu teraz hlavne neprelievaj. Namáčaj ju do mäkkej vody len vtedy, keď sú korene v kvetináči striebristé (cca raz za 7-10 dní). Daj pozor, aby voda nezostala v „srdiečku“ (stred medzi listami) – ak sa tam dostane, vysaj ju papierovou vreckovkou. Rastlinku daj na svetlé miesto, ale nie na priame slnko, a ona sa z toho určite dostane. Držíme palce!