Pomarančovník

Dobrý deň, pred 3-4 rokmi som obdržal rastlinku Pomarančovník červený "TAROCCO". Rastlinka mala cca 30 cm a bola v 2l kontajneri. Od vtedy som ju presadil dva krát. Momentálne sa nachádza vo veľkom črepníku (cca litrov) a má približne 65 - 75 cm. Naposledy som ju presadil na jar (apríl - máj) a umiestnil na balkón pričom som dal nový substrát na citrusy. Zalieval som počas horúčav max. 2-krát týždenne. Začala veľmi rýchlo rásť a vyháňať nové listy a poriadne sa rozkošatila. Zhruba v polovici júla som ju prihnojil podľa návodu a odvtedy som to urobil ešte 3-krát. Rastlinke sa začali krútiť listy smerom nahor (viď obrázok) a posledný výhonok prestal rásť asi pred 2 týždňami. Pôda nie je preliata (momentálne som ju týždeň nechal bez zálievky a pôdu som skontroloval tak, že som odhrabal takmer až na dno), korienky sú svetložlté a inak nevykazuje žiadne defekty. Neviem či je nutné ju strihať. Obávam sa či som ju neprehnojil. Niekde som čítal, že za to (krútenie listov nahor) môže nedostatok vápnika, ale nie som si istý pretože iný sprievodný znak nevykazuje. Viete mi poradiť, prosím? Ďakujem.
Odpovedať
Možno pýta vodu. Keď sa listy krútia smerom hore, rastlinka sa pripravila na zachytávanie vody, keby pršalo.... Hnojenie myslím že by malo byť tak raz za dva týždne, treba pozrieť na návod, neviem či si neprehnojil... Keď sú korienky ok, načo strihať. Keď posledný výhonok narástol pred 2 týždňami, citrus má teraz fázu oddychu. (Rastú korene). Citrusy takto rastú (s pauzami).
Odpovedať
Predovserkym citrusy sa hnoja specialnym hnojivom sa vyssim obsahom zeleza a znizenym obsahom vapna, nie univerzalnym. To pre buducnost. Krutenie listov moze byt reakcia na horucavy, rastlina sa brani zvysenemu odparovaniu vody. Citrusy sa strihaju po zimnom odpocinku, hnoja sa od marca do konca augusta. Vsetky rastliny sa tak hnoja, ked su dni kratke uz je zbytocne pridavat hnojiva, kedze potom rastu nevyzrete pletiva pre nedostaok svetla.
Odpovedať
@sylviah5433 Ďakujem pekne 🙂
Odpovedať
@zita19 Ďakujem za radu 🙂
Odpovedať
Vyrástli vám na nej už aj plody?
Odpovedať
Tiež by ma zaujímalo, či sú tam už plody. Rodičia sa raz pokúšali pestovať tuším citrónovník a nedopadlo to najlepšie s ním 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?