ZAMIOCULCAS - hvede flaky v pazuskach listov

Dobry den. Vedeli by ste mi poradit, co mam za skodca/chorobu na izbovej Zamii? Doteraz bola v poriadku a nedavno som spozorovala na niektorych stonkacch v pazuskach listov tmave flaky so svetlohnedym akoby uschnutym povrchom. Taha sa mi to aj na zdrave stonky. Neviete co by to mohlo byt, resp. ako to zastavit - vhodny postrek? Prip. mam vylomit poskodene stonky?? Da sa to vobec este zastavit? Prikladam fotky, neviem, ci pomozu. Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
@dellpo ono to vypada ako ohryzene 🤔 nenasla si ziadnych skodcov?
Odpovedať
@tolstolobik nie, nenasla som nic - ziadny povlak, lepkave listy, ani malicke vosky ci nieco podobne.. nic.. ja len ci nemal niekto nieco podobne a ako s tym bojoval..
Odpovedať
Veru, naozaj to vyzerá ako ohryzené. Jediný izbový škodca ktorého poznám že ohryzáva rastliny je smútivka. Ale či to ohrýzla ona, neviem. Ešte som sa nestretla s tým žeby mi niečo ožralo zamioculcas. Pozri či okolo rastlín nelietajú malé čierne mušky - smútivky. Ak hej, zalej pôdu dursbanom. Keby si nič nenašla, osprchuj rastlinku a presťahuj ju do inej izby. Presťahovanie pomáha, mám vyskúšané.
Odpovedať
@sylviah5433 ano,, raz mi odtial vyleteli musky, ale ci boli cierne to som nevidela..
Odpovedať
@sylviah5433 to svetlohnede sa sprava ako chrasty?? taka tenucka vrstva to je.. akoby vrchnej pokozky.. neviem, ako to inak napisat.. takze len zaliat podu? s rastlinkou nemam nic robit? Ani vylomit tie poskodene stonky?
Odpovedať
@dellpo ja som si to dost zvacsila a vidim, ze okolo tych chrasticiek ale aj na stonke su cierne flaky. Su tie miesta pevne alebo zmaknute? Ak zmaknute a pod tym je cierne pletivo bude to nejaky hnilobny proces. Neviem ci primarny alebo nasledok poskodenia tym obzratim. Tiez nie je jasne ci su to len niektore listy alebo su napadnute vsetky. Ak je to take makke vylomila (radsej odrezala ostrym nozom) vsetky poskodene listy, rany zasypala skorico, je to vyborny dezinfekcny prostriedok a nasadila by som suchu dietu
Odpovedať
@dellpo Zaliať pôdu dursbanom, poškodené stonky nechať. Môžeš trochu dursbanu streknúť na listové stonky tam, kde to zvyknú ožierať (strekni aj na zatiaľ neožraté stonky). A po zaliatí presťahovať do inej izby. Takto by som postupovala ja. A keby som bola moc lenivá, nerobila by som nič, len by som rastlinku presťahovala a čakala či bude ožieranie pokračovať. A podľa toho zaliala alebo nie.
Odpovedať
Nejaky postrek, mozno existuje aj bio (rock effect by mozno pomohol) hoci aj len preventivne, bude tam nejaka ohryzacia potvora
Odpovedať
Proti muskam je dobry aj silny tabakovy vyluh
Odpovedať
Nieco ti to ohlodava, skus to sprchnut, presunut, zaliat tabakovym alebo cesnakovym vyluhom
Odpovedať
@dellpo tak to budú tie musiska
Odpovedať
ahojte.. tak som ju presadila do kokosoveho vlakna - vraj sa v nom tak nemnozia pripadni skodcovia.. postriekala rock effectom, dala zlte lepive pasiky na prip. lietajuce musky a preniesla do inej izby.. zatial to vyzera ok, resp. nesiri sa to dalej.. uvidime, ci pomohlo..pasik je uz tyzden cisty.. nic sa neprilepilo..
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?