Otazka na chovatelov sliepok

Zdravim Vas vsetkych. Zacal som s chovom sliepok a chcem sa opytat. Pocul som,ze od Januara by sa mal do napajacky na par dni pridat jablcny ocot. Ze im to zabija kokcidie v tele. Potom, ze sa maju zacat pridavat vitaminy do krmiva,aby sliepkam pomohli s imunitou. Mam mlade nosnicky plemena Lochman hnedy. Zacali sa mi nosit. Krmim zmesou na nosnice Energy pre nosnice,a psenicou. Kedze mam len 5 ks nosnic a kohuta davam krmivo v pomere jeden cca 2 dcl pohar zmesky a jeden pohar psenice. Zmiesam im to a pekne si zobkaju. Dalej ma prekvapilo,ze aj ked maju stale dost vody v napajacke,doslova miluju zobat sneh. Je to normalne? Dakujem za fakt len seriozne odpovede. :)
Odpovedať
@pavol2010 sú to sliepky - možné je všetko. kokcidie sme nikdy neriešili, všelijaké octy sú len také placebo. kokcidiaká obsahuje väčšina kŕmnych zmesí a to aj v prípade, že výrobca tvrdí opak. :) Ozajstná pliaga je mykoplazma - fŕkajú, kýchajú, dusia sa a kapú. ešte väčšia je už len líška, kuna a lasica. Ale o sliepkach toho veľa neviem, chováme iba tak 150-200 ks cez rok + cca 40-50 moriek. sme chudobní, musíme jesť furt len tú kuracinu :-. Tu: https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/ nájdeš viac info ako ti môže poskytnúť toto fórum. Už sa tam riešilo ohľadom chovu a odchovu asi všetko (a opakovane).
Odpovedať
preklep - antikokcidiaká
Odpovedať
Nie som z fachu, naša babka chovala sliepky, namiesto vitamínov nasiala v septembri spenat, nechala vysemenit kopor, ktory narastol a so zihlavou im to krajala do krmiva My sme pri chove bazantov davali do vody nastruhany cesnak, hlavne kvoli odcervovaniu a na posilnenie imunity
Odpovedať
Že žeru sneh je normalny prejav, voda zo snehu je mäkšia ako v napájačke a sliepkam chutí viac ako chlorová
Odpovedať
@janine1030 vidíš, ten chlór ma nenapadol, asi preto, že chlórovanú im nedávame. a náš pes sa jej nenapije ani keby skapíňal od smädu, pritom, keď mu ju vymením za vodu zo studne, tak vychlemce pol kýbla
Odpovedať
@janine1030 vidis s tym cesnakom si mi pripomenul jednu vec. Pred troma rokmi som bol u jedneho holubara a ten mi povedal,ze niekedy kym nebol cesnakovi olej,bezny ako dnes. Davali chovatelia do zobaka kazdemu holubovi malicky kusok domaceho cesnaku na podporu imunity po zime. Cize na tom daco bude, a asi to dam tak kazdej sliepke. T.j. kusok cesnaku priamo do zobaka. Ano chlorovanu vodu im nedavam,len min.den odstatu. S tou mäkkou vodou zo snehu to dava,zmysel. Lebo v prirode je najviac mäkkej vody,cize su na nu geneticky zvyknute. Ja som mal len obavy ci sa nemozu prechladit,no asi to je moj hlupy amatersky pohlad.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?