Sliepky si ozobavaju perie

Zdravim Vas. Chovam sliepky, sko som tu uz spominal este totalny zaciatocnik. Krmim ich psenicou,zmesou pre nosnice +mineraly vitaminy taky mix. A uz nie raz som si vsimol,ze jedna sliepka druhej vysklbne na stehne ci pri kloake pierko a zozerie ho. Nechapem preco. Viete poradit co moze byt problem? Dik za odpovede.
Odpovedať
@pavol2010 hm ja by som tipovala ze chyba nejaky vitamin predsa. Nasla som takuto odpoved na rovnaky problem na webe: Ozobávanie peria sa objavuje najmä v preplnených priestoroch, pri nesprávnej výžive, stresových situáciách, nevhodnom osvetlení. Príčinou je nahromadenie sliepok na malej ploche, dráždenie vonkajšími alebo vnútornými parazitmi, nedostatok bielkovín, minerálnych látok a vitamínov v kŕmnej dávke, chýbajúce podnety k činnosti. Tento zlozvyk postihuje hlavne ľahšie plemená (vlašky, leghornky a podobne). Perie si šklbú najmä v okolí kloaky a na chrbte. Prevencia spočíva v dobrých chovateľských podmienkach, starostlivosti a plnohodnotnej výžive. Do krmiva je vhodné pridávať aj mäsové odpady alebo upravenú jatočnú krv. Počas troch až štyroch dní sa má zvýšiť prídavok soli z 0,5 na 3 percentá, alebo podávať bujón v pitnej vode (kocku rozpustiť v 5 litroch vody). Z vitamínových a minerálnych prípravkov sa pre nosnice osvedčil Plastin. Čistá voda na napájanie má byť stále k dispozícii. Veľký význam má aj dostatok priestoru, výbeh, primeraný počet kŕmidiel, napájadiel a vhodné osvetlenie. Svetlo v kuríne má byť tlmené, pri výskyte kanibalizmu možno okná natrieť červenou farbou, prípadne používať žiarovky s červeným sklom. Dôležitý je aj pobyt hydiny vo výbehu, kde sa „zamestnáva" hľadaním obživy. Počas mrazivých dní, keď nosnice zostávajú v kuríne, im treba umožniť hrabať sa v slame, a tak zaujať ich pozornosť. Kŕdeľ má pozostávať z menšieho počtu kúr, ktoré sú hmotnosťou, vekom i temperamentom vyrovnané. Hydinu treba pravidelne na jar a v jeseni odčervovať a očkovať proti kokcidióze.
Odpovedať
@cickamica teória dobrá, čo mu teda radíš? Lebo sliepky sa sem tam ozobávajú aj keď majú modré z neba a kultúrny program na celý deň. Niečo o tom viem. Hm, keď to tak čítam, zabudla si spomenúť hlavnú príčinu (ak už nejde o zlozvyk - tam pomôže len nôž) a tou je nedostatok kamienkov (grit nestačí, aj keď sa tak tvári), reálne kamienky treba. Občas im hodiť do výbehu za lopatu drobného štrku, ideálne riečneho, ak nie je aspoň drvený vápenec. Sliepky ho potrebujú na trávenie a ak ho nemajú hľadajú všelijaké náhrady - aj perie.
Odpovedať
@foox ten kulturny program pre nosnice by som chcela vidiet :-D
Odpovedať
@zita19 OK, zapíšem ťa tam od budúceho kvartálu. :-p
Odpovedať
@foox mas na to poradovnik? :-D
Odpovedať
@zita19 nemám, momentálne je pred sezónou, mám len stály stav 30 sliepok+9 moriek, takže momentálne som schopný ubytovať celé dievčenské internáty ;-)
Odpovedať
@foox :-D :-D :-D
Odpovedať
@foox a v sezone mas akoze kolko kusov?
Odpovedať
@lacikom za sezónu tak 300-350 kureniec + 30 moriek, nie naraz, na 3 - 4 semestre :) Nepredávam, všetko zožerieme. Varené, pečené, šunka, pašteka.
Odpovedať
@foox ja nie som chovatel, porad ty ked sa vyznas smelo ;)
Odpovedať
@cickamica ak je to ojedinelé, ako píše napr. @pavol2010 , že "občas jedna druhej vytrhne pierko a žožerie ho" netreba to riešiť. Ak sa zdá, že to robí často, sliepku čo to robí treba označiť farebným krúžkom a sledovať ju pár dní. Upraviť podmienky chovu, dať im "modré z neba" a ak to robí opakovane, tak je v nedeľu eko-bio-super-hyper polievka z hydiny z dvora. 🤔 V skrátenom legislatívnom konaní to môžeš urobiť aj hneď, ako to uvidíš prvý krát. Jesť treba. ;-)
Odpovedať
@foox @cickamica dakujem za odpoved. A prosim neutocte na seba. Toto nieje ucel tohto fora. Sliepocku si necham je to mladka a pravidelne znasa. Problem mozno bude,ze su sliepky vo voliere. Voliera ma rozmer cca 3x2m co pri stave 1kohut 5 sliepok mi chovatelia vraveli,ze je to ok. Tak neviem. Inac vraj,ked budem pridavat cerstvu travu,sekanu zihlavu, listy zeleniny,ci rozne buriny. Tento zlozvyk sa strati. Budem to sledovat. BTW co som si vsimol,tato sliepka sa vzdy kruti kolo kohuta,a kohut :-D viac skace na nu ako na ostatne. Je to nejaka.......... :) Pekny zbytok dna.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pavol2010 :-D :-D :-D :-D ano, bude to tym, ze je to nejaka... :D to je zlate zhodnotenie :) Nech sa ti dari! Verim, ze sa ti to podari podchytit. Paci sa mi, ked sa takto zaujimas o to, vidno ze chces, aby sa mali sliepky dobre :)
Odpovedať
Profilova fotka
Heh pekna mienka :) Keby ta tak vedela, co si o nej myslis :) Je fajn, ze ich beries viac, len ako zvierata
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?