Krušpán

Dobrý deň, viete mi poradiť VSETKO ohľadom výsadby krušpánu? Vhodný mesiac, vzdialenosť, atd.. Ďakujem za rady
Odpovedať
Najlepsia rada aku ti viem dat: Nesadit kruspan. Zial, uz aj u nas je vijacka kruspanova, ktora dokaze zdecimovat dvadsatrocne kruspany za dva tyzdne tak, ze ostane hole drevo. Jediny sposob ako proti nej bojovat su pravidelne postreky tvrdou chemiou od jari az do jesene s dvojtyzdnovymi odstupmi a aj tak výsledok nie je zaruceny. Ak chces zivy plot, vyber si nieco ine
Odpovedať
@zita19 ok, dakujem, o tom som nevedela chcem niečo pomaly rastúce (nie "vtačí zob") Možno by potom ešte mohol byť vavrínovec..
Odpovedať
Profilova fotka
@danielak03 ahoj, tu mame nieco k pestovaniu kruspanu: https://www.zahrada.sk/magazine/ako-o... Ale tiez by som vybrala nieco ine radsej, mame tu na webe cely serial o zivych plotoch, staci hodit hore do vyhladavania "zivy plot" a najde ti inspiracie ;)
Odpovedať
@danielak03 ze by vavrinovec bol ale pomaly rastuci, nie som si ista. Tam mas rocny prirastok cca 30 cm, ked na tie nase pozeram. Potom pekne na zivy plot je photinia, ale tiez narastie tak 50 cm rocne pri dobrej zalievke a hnojeni. Ale lahko zostrihas a je husty a efektny.
Odpovedať
A co tak drac?
Odpovedať
Profilova fotka
My máme krásny krušpánový plot, min. rok tiež napadla vijačka, striekali sme, asi 4 krát, tých pár ohlodaných miest sa vracia do normálu, teda vidno ako vyrastajú nové výhony. takže až tak by som sa toho nebála..
Odpovedať
@jachin dalujem :-) Pamätate sa v ktorom mesiaci ste sadili a v akej vzdialenosti? Dakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@danielak03 ten krušpán má dobrých 20-25 rokov ...a sadila ho mužova babka, takže tieto info ohľadom výsadby neviem dať. Ale na nete určite nájdete informácie, príp. v dobrom záhradníctve poradia.
Odpovedať
Kruspan uz bez postrekov zial neudrzis, preto vacsina ludi a odbornikov odporuca ine alternativy. Hlavne ak sa chces vyhnut chemii, tak pri kruspane sa ti to urcite nepodari
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?