Ovocny zivy plot

Kto ma zivy plot napriklad z muchovnika? Z coho ho este mozem tvorit? Chcela by som jedly zivy plot od susedov a neviem sa rozhodnut, co je najlepsie.
Odpovedať
ahoj, muchovnik je ok, velmi dobre znasa rez. Da sa pouzit aj berberis alebo mahonia. Nejaky druh velkoplodej ruze by sa tiez mohol hodit. Rakytnik skor nie vzhladom na jeho prirodzeny az stromovity habitus. Elaeagnus by sa tiez mohol hodit.
Odpovedať
@snow1 pocuj tie ruze velkoplode...sipky sa mozu spracovat klasicky ako z divej?
Odpovedať
Jasnacka, vsetky sipky su jedle, a kedze su velke, Tak je menej roboty.
Odpovedať
@turanga_leela sla by som do toho muchovnika
Odpovedať
Profilova fotka
@turanga_leela....z černíc máme susedský plot.....prepletáme....oďobávame :)
Odpovedať
Do jedleho ziveho plota mozes este dat bazu, ta tiez celkom dobre znasa rez, liesku (ale tie treba dve kvoli opelovaniu), jednu by som dala krutenu, vyzera paradne. Potom este drien, goji, velkoplode ruze uz boli spominane ale v konecnom dosledku mozes pouzit aj popinave ruze mnohokvete. Ak nechas na nich sipky, tiez su jedle. Ako vsetky sipky. Aj ruza galska alebo ruza vraskava su tiez vhodne do ziveho plota.  Maliny treba drzat na uzde, ale ak ich vysadis do velkych vedier s odrezanym dnom nebudu cestovat ani k vam ani k susedovi na zahradu.
Odpovedať
@snow1 minule som totiz riesila dilemu, ci sa daju jest sipky aj z tychto takych ruzi a nik mi nevedel odpovedat 😄😄😄
Odpovedať
@zita19 ano maliny zamerne nespominam, lebo sa lahko vymknu spod kontroly :-/
Odpovedať
@jankomotitinko cernice mam na inom mieste, mnam
Odpovedať
Tak ma napadlo, kedze som to pisal do inej temy - Poncirus. Znasa velmi dobre rez, garantujem, ze sa cez neho Nik nebude predierat a je vonavy a ma plody. Pri pravidelnej zalievke a starostlivosti je aj rychlost rastu ok.
Odpovedať
@snow1 kukala som, cez to nepreleze ani mys 😄
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Do živého plota v pohode - Muchovník, Arónia, Ruže šípové, Galské, Lonicera kamchatica - radšej 2 odrody kvôli opeleniu, Baza - napr. 'Black Beauty' je fajn, Dulovec, Drieň, Berberis, Rakytník - ak máš dosť miesta lebo potrebuješ samca aj samicu, ako predsadbu môžeš hodiť Jostu, ríbezle, čučoriedky do kyslého substrátu, brusnice, kľukvu. Čo sa týka kustovnice - poriadne si over odrodu nie všetky sú spoľahlivé a možno Mišpulu pri väčšom priestore popríp. Liesku, Morušu. O malinách a černiciach sa nerozpisujem, myslím že je jasné kam a ako na ne...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Inak co tak pouzit aktinidiu? je to celkom rychlo rastuce, ked sa to olisti je to nepreniknutelne, mozte to omotavat kadetade lebo je to liana...a plody bozske..ci to sa nehodi? Na dobrej konstrukcii sa pekne rozrastie..
Odpovedať
@frflos no neviem ako by sa to drzalo na uzde 😬 🤔
Odpovedať
@skacena211 super, dik, ty mas prehlad ...comu z toho staci taka mensia udrzba?
Odpovedať
@turanga_leela Jedlý živý plot si nevyžaduje extrémnu údržbu. V podstate všetko sú to dreviny, ktoré nestriháš, alebo ostriháš raz za pár rokov popríp. za rok. Len treba dávať pozor na termíny, keďže je to ovocie. Takže v podstate záleží od teba ako ich chceš pustiť v raste. Ale ja do živého plota s obľubou odporúčam Muchovník, Aróniu, Loniceru, Rakytník. Ovocie z nich je najvďačnejšie a najobľúbenejšie, pokiaľ ti nevadí kyslosť a trpkosť Rakytníka a tŕne.
Odpovedať
@skacena211 ty si profik? Venujes sa tomu odborne ze tolko toho vies? Dakujem za tvoj cas a odporucania! :)
Odpovedať
@turanga_leela Ano som záhradný architekt, venujem sa tomu roky a našťastie ma to baví takže aj rada poradím ak je čas...
Odpovedať
Profilova fotka
@skacena211 tak to ma teší že tu máme takúto odborníčku :)
Odpovedať
@skacena211 Ahoj. prosim o konkretnu radu ... 16m ziveho plota (aronia, muchovnik, lieska, drien, goji, mozno popinavu ruzu Kormun - mala by mat aj jedle plody?) ako rozmiestnit - spon a pocty kusov by si navrhla? vzdialenost od plota? Zaciatok a koniec by bol v polotieni.
Odpovedať
@turanga_leela to je pravda 🤔
Odpovedať
@skacena211 to je uzasne, dakujem ze si najdes cas takto nam poradit
Odpovedať
@skacena211 prosím o radu, ako najlepšie skombinovať vyššie spomínané jedle kríky na dĺžku plota 22metrov? V záhrade je kopec miesta do šírky, stanovište slnečné, posledné 3 metre polotien. Rastlinky by mali byť ale mrazuvzdorne (Kysuce) a plot min 2m vysoký. Alebo sa to dá skombinovať aj s nejakými len zelenými kríkmi? Vopred ďakujem za odpoveď
Odpovedať
@monnaa na kysuciach to bude celkom quest 🤔
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?