Ako zabranim aby maliny preliezali susedovi

Dobry den, rada by som vysadila maliny a cernice ku plotu. Lenze viem ze je s nimi potom problem ze prejdu susedovi. Je to mozne dako riesit, nejake opatrenia, pripadne moze sused namietat aby som si to tam nasadila? Pouzívate oporu ku nim?Dakujem.
Odpovedať
@zoynka3 Myslim ze jedine zakopat hrubsiu plastovu foliu do zeme pozdlz plota,nieco take ako stavbari pouzivaju na potrubia ked ich ukladaju do zeme, alebo nieco podobne.Odporucam sadit celorocne rodiace maliny Polka, Polana su chutovo kvalitne a jest z krika sa daju este aj na vsetkych svatych.Oporu k malinam netreba.Cernice tiez rastu bez opory ale myslim ze nejaka oporna konstrukcia kde by sa mohli tahat by bola vhodna.
Odpovedať
cernice neprelezu. maximalne k susedovi pustia slahune. Na maliny treba kupid 50 - 60 litrove vedra na maltu, odrezat dno, zakopat do jamy a do toho posadit. Plastova folia je slaba, mali sme znackovaciu plynarsku, asi 20 cm siroku a podliezli ju, este ju aj zdvihli 😠 Zo zakopaneho vedra od omietky nezdrhli, ale 30 litrov je malo, nestacili sme polievat. Do prostriedku treba zapichnut tycku, na nu navliect oporny kruh co sa pouziva u vyssich kvetov a vystarane. Este aj so zalievkou je to takto jednoduchsie, lebo voda sa leje priamo ku korenom
Odpovedať
@zita19 Ked zasadis maliny alebo cernce oni sa rokmi postupne posuvaju a vyhanaju vyhony vzdy dalej preto by som do vedier nesadil.Iba ak by nebola ina moznost a bolo by to docasu.20 cm je velmi malo na foliu preto to podlezli,korene sa budu snazit to podliest preto treba podstatne sirsiu foliu pocitam aspon 1 meter siroku.
Odpovedať
@suhaj24 ma neser, tak kvoli poondiatym malinam zavolam bager 😐 To ich radsej budemm raz az par okov v tych vedrach vymienat za mladsie a dom im novu hlinu. Bezostne cernice mame 20 rokov na tom istom mieste, nepohol sa ani jeden krik a to som si ista, lebo stale su presne pod tym vedenim, co dostali ked sme ich sadili. Ani tie co boli nejak bez rozmyslu posadene blizsie ku plotu sa nevybrali ani o centimeter dalej. Tak sme ich museli vykopat a posunut
Odpovedať
Nemusis volat bager mozes si to odmakat rucne :) Na maliny skutocne netreba meter tie nejdu tak hlboko nemaju take korene.Nam sa maliny roky rozliezaju postupne po celej zahrade.Neviem ake mas odrody ale deje sa tak aj u bratranca na zahrade cize asi to nebude nahoda.Pokial chodis do lesa na cernice urcite si si vsimla ze sa to tiez taha coraz dalej nakoniec su zarastele cele lokality.Pokial kosis zahradu tak tie mlade vyhony skosis ked maju par cm a nic sa ti rozrastat nebude.Ale mozno je to aj odrodami neviem. Inak sama zoynka3 v prispevku pise o rozliezani tak asi to bude pravda nemyslis ?
Odpovedať
@suhaj24 hm suseda sa netvarila trikrat nadsene ked som jej medzi recou oznamila ze idem sadit maliny a cernice a kam :)no ale zial inde sa mi nedaju sadit a snad tych par vyhonkov ked suseda zbada vytrhne a je svaty pokoj ci?
Odpovedať
@zoynka3 Tak bratranec ma maliny a cerncie pri plote-na druhej strane plota nic a nikto nieje tak vidim kolko to rocne prerastie na druhu stranu.Kedze plody oberaju aj spoza plota :) .Ale raz rocne pride traktor a cele to skosi.Cize spociatku to nebude nic extremne kym sa to rozrastie , po rokoch ...Je pravda ze bratranec toho ma vela a to desiatky metrov dlhe.Ty ked si das par krickov nebude to nic extremne.Hlavne maliny nepredpokladam ze by susedu nejak agresivne "ohrozovali".Suseda by mala byt rada a to co je vyrasta na druhu stranu si vykopat a popresadzat kde potrebuje :) ved ziskava sadenicky zadarmo.U malin by som sa neobaval nejakeho extra prerastania.
Odpovedať
Profilova fotka
@zoynka3 ja som zabila do zeme take plechy hlboko 😬 proste nudzove riesenie, nic lepsie mi vtedy nenapadlo. Ohradila som ich tym plechom a uz par rokov sa nikde nepohli, su len tam :) Ale vyzera to otrasne :D Musim s tym nieco urobit 🤔 ;-)
Odpovedať
@suhaj24 opakujem znova, nase cernice sa nerozliezaku. Rastu z jedneho korena, kazdy rok nove vyhony, ktore vzorne vyvazujeme k drotenke. Nepamatam sa, ze by nam kedy cernice vyhodili korenovy vyhonok. Jedine, ze sa nejaky vyhon nepozorovane sklonil k zemi a zakorenil, ale tomu sa dosledne snazime zabranit. Netusim aku mame odrodu, boli darovane a sme s nimi maximalne spokojni aj ked im meno nevieme. Mozno su aj nejake stahovave cernice, ale sused ma uplne inu odrodu od nasej a prestahovali sa ku nam len preto, ze nechal vyhony povalovat sa po zemi. A kedze nasa zahradkarska osada je dost velka, cernic je v nej celkom dost nikto zo susedov sa nestazuje na nekontrolovane rozliezanie cernic, aspon z tych susedov, s ktorymi komunikujeme nikto nic nespominal. Lesne cernice su tak trosku o inom. Jednak ich niekto nevyvazuje, takze kedykolvek vyhon narazi na podu, tak sa zakoreni, ci vyrazaju aj korenove vymladky neviem, lesne cernice som nestudovala. Maliny, to ano, tie si vyliezaju kde chcu, aj metre daleko od povodneho miesta vyhodia korenovy vymladok, preto sa ich snazime drzat na mieste v tych vedrach. Predvlani sme skusili vedro od omietky, ale to bolo male objemom a v najvacsich horucavach malinu evidentne nemali dost vlahy, ale siroko daleko od neho ziadna dalsia malina nevyliezla, takze asi to bude dostatocna zabrana.
Odpovedať
@zoynka3 ak ma suseda okolo plota nejaku zeleniny, okrasny zahon alebo aj travnik, nedivim sa jej, ze nepada do radostneho bezvedomia s tvojich malinovych a cernicovych planov. Maliny by som ustrazila v tych vedrach alebo hrubym plastom. Mala by si ich aj od svojej zahrady ohradit, aby ti nevyrazal maliny uprostred mrkvovej hriadky. Na cernice spravte drotene vedenie, vyvazujte vyhony o droty a nebudu sa nekontrolovane prepletat k susede cez plot. O tom, ze nekontorlovane sa prepletaju cez plot by som mohla pisat dlhe traktaty, ked sa nastartuju, tak su schopne za tyzden narast aj o meter, je im uplne jedno, ze idu cez plot k susedovi. Kludne sa budu plazit aj popri zemi a ked ich hned nedvihnes do par tyzdnov su zakorenene
Odpovedať
@zita19 Su rozne odrody cernic a spravaju sa rozne. "Drobné ovocie má koreňovú sústavu rozloženú plytko a do šírky. Ríbezle 0,05 - 0,3 m, egreš 0,05 až 0,2 m, jahody 0,05 - 0,02 m. Maliny majú bohato rozkonárenú koreňovú sústavu, rozloženú tesne pod povrchom pôdy, bohatú na koreňové vlásky. Černice majú dlhé a hrubšie korene, siahajúce až do hĺbky 1,5 m, maximum koreňov však je v orničnej vrstve pôdy. Niektoré odrody tvoria početné koreňové výmladky"
Odpovedať
Profilova fotka
Inak našim sa tiež černice také veľkoplodé rozliezajú, už ich má celá záhradková osada z odkopkov ;) A už aj celá naša záhradková osada :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@miselaho @suhaj24 takze sme v podstate stasni zahradkari. Mame cernice co necestuju a este su neskutocne velke a skutocne cernicove. Asi ich zacnem ofukovat :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 ono ani tie našich zas veľmi necestujú, ale musia každý rok vykopať von nejaké čo sa tak v radiuse 1 meter od hlavného hniezda černíc rozrastajú ;)
Odpovedať
@zita19 mam v plane ich dat na drotenku, aj ostruzliny aj maliny len chcem ich pichnut ku plotu pridam foto...preziju mi takto?
Odpovedať
Zelene pletivo a zaciatok chodnika,je tam asi30-40cm siroky pas.hadam sa s muzom ze tam.nepreziju...
Odpovedať
@zoynka3 Ten pas sa postupne zuzuje.Ked preziju priamo pod velkym orechom v tieni na pode z jeho listia, preziju aj toto.A to sa im este pod tym orechom naramne dari.
Odpovedať
@suhaj24 a staci mi tak 80 cm rozostup? risknem to a ked nie aspon sa poucim :D
Odpovedať
@zoynka3 Myslim ze aj 50cm je v pohode.
Odpovedať
@suhaj24 a cernice asi viac vsak? aaa je tam dost zla poda, substrat by tomu pomohol?
Odpovedať
@zoynka3 Cernica rocne vyprodukuje podstatne viac dreva ako malina preto potrebuje aj viac vody .Vylepsenie pody je dobra vec.Osobne ak sa da ponukaju zadarmo na bazosi napr konsky hnoj za odvoz,pripadne naviest v privesnom voziku lepsiu hlinu ak sa odniekial da.Substraty su roznej kvality a predsa hlina je hlina .Na druhej strane cokolvek urobis naviac je dobry krok.
Odpovedať
Pre fajnšmekrov,kvalitne odrody https://www.fragaria.sk/product/sk/ri... https://www.fragaria.sk/product/sk/eg... egres nema hlboke korene,nikam sa tlacit nebude, preto potrebuje castejsie zaliat spociatku mozno zamulcovat.
Odpovedať
@suhaj24 dakujem len uz mam praveze nakupene
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ak by som ja sadil maliny alebo cernice ku plotu- tak sused, vlastnik zahrady nemá žiadne pravo ma v tom nejak obmedzovať....Ak sa stane- a to sa stane. že korenovym systemom sa rozmnožia aj na susedovu zahradu - sused ich môže bez môjho súhlasu si zlikvidovať resp. si ich nechat a v čase úrody si to aj oberat plody...nevidim v tom žiaden problem....rôzne rady typu - dat to do kyblika a pod. sú hluposti...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?