Broskyňa strihať po nasadení na jeseň?

Ahojte chcem sa opýtať zasadil som minulý týžden broskyňu- je treba ju zastrihnúť ešte teraz pred zimou alebo az po nej? myslim prve strihanie po sadeni.  Už neviem niekto píše ze áno niekto ze nie ze az na jar niekto ze az po zime ale nie na jar.  tolko clankov som precital ze az a vsade takmer inac.  Ďakujem
Odpovedať
@syko1 ahoj, tiez som mal dilemu ked som pred par rokmi sadil... takto odporuca pan Komzik z Kohaplantu, celkom sikovny clovek (radu pisal k novym stromcekom redhaven a cresthaven): Pokiaľ by sa rez urobil nakomplet tak hrozí vymrznutie ponechaných "kýptikov". Pokiaľ by sa do jari neurobil vôbec, hrozí zas vyschnutie stromu vďaka nadmernému výparu vody povrchom pletív. Takže odporúčam korunu skrátiť minimálne o polovicu a detailný rez na 3-4 párpúčikové čapíky previesť až na prelome zimy a jari, po uplynutí dlhotrvajúcich silných mrazov. Stromky je potrebné tiež počas zimy v suchších obdobiach a počas bezmrazových dní polievať, vhodné je tiež ich obalenie v prvom roku, ktoré zabráni nadmernému výparu a tiež stromky čiastočne izoluje pred mrazom.
Odpovedať
@syko1 Po vysadení broskyne treba urobiť rez - tvar kotlovitej koruny. Ak je stromček zdravý a dobre vysadený, nemal by vymrznúť, pokiaľ sa nenachádza vo vyššej nadmorskej výške. Kôstkoviny by sa mali vysádzať na jar, ale my bežne vysádzame na jeseň a žiadna nám nevymrzla. A ani sme neobaľovali korunku.
Odpovedať
@arenaria ved to je to v ZA cca 380m.n.m. to je už vyssie? 😄
Odpovedať
@konyk ako sa izoluju pred mrazom? cecina ku kmenu? alebo sa nejako obaly niecim?
Odpovedať
@syko1 ja by som to namulcoval a obalil jutovinou
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?