Nová

Čerešňa Stella na podpníku Gizela 5

Profilova fotka
Dobrý deň ! Už vo viacerých príspevkoch som písal, že mám problém s hĺbkou pôdy pre ovosné stromčeky. Ako sa bude správať čerešňa Stella na podpníku Gisela 5? Hĺbka pôdy je cca 0,4m. Našiel som viacero jej vlastností. Mňa zaujíma koreňový systém. Uvádzané je, že korene čerešní sú veľmi plytké, približne 1,5 m (nie som si istý či to platí pre Stellu). Ako sa potom v dospelosti rozrastá koreňový systém? U mňa v záhrade nie sú predpoklady na rast do hĺbky, korene sa teda zrejme budú rozrastať do šírky ? Mal som slivku - zlomil ju vietor. Teraz neviem názov, výška bola cca 4m, tá vyháňala výrastky z koreňa aj cca 2 metre. Napadlo ma ešte riešenie čo so spomínanou čerešňou Stella (podp Gisela5). Síce je to divočina, ale topiaci sa aj britvy chytá. Že by som nad pôdou položil na seba 1-2 rady tvárnic (výška spolu 0,5 m), tým by som jej vytvoril jamu nad zemou. Akurát možno o niekoľko rokov bude problém s výškou. Pripájam obrázok ako by som si to predstavoval. Ďakujem za akúkoľvek odpoveď !
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od luma64:

Dobrý deň ! Už vo viacerých príspevkoch som písal…
@luma64 Čerešňa Stella Ako sa v dospelosti rozrastá koreňový systém a akú pôdu znáša alebo neznasa Čerešňa 'Stella' je veľmi obľúbená odroda, najmä vďaka svojej samoopelivosti a vynikajúcim plodom. Ak plánujete výsadbu, pochopenie toho, čo sa deje pod zemou, je kľúčové pre jej dlhovekosť. Tu je podrobný prehľad jej koreňového systému a nárokov na pôdu: 1. Koreňový systém v dospelosti Rozsah koreňov čerešne 'Stella' závisí predovšetkým od toho, na akom podpníku je zaštepená (napr. vtáčnica, Colt alebo Gisela). Všeobecne však platí niekoľko pravidiel: Šírka: Koreňový systém čerešní je zvyčajne širší ako samotná koruna. V dospelosti môžu korene siahať 1,5 až 2-násobok polomeru koruny. Ak má strom korunu širokú 4 metre, korene môžu zasahovať až 6 – 8 metrov od kmeňa. Hĺbka: Väčšina aktívnych koreňov, ktoré prijímajú živiny, sa nachádza v hĺbke do 30 – 60 cm. Hlavné kotviace korene však môžu pri hľadaní vody preniknúť do hĺbky 2 metre a viac (najmä na podpníku vtáčnica). Charakter: Ide o srdcovitý koreňový systém. To znamená, že kombinuje silné vertikálne korene s hustou sieťou horizontálnych koreňov. 2. Pôda, ktorú 'Stella' miluje Aby čerešňa prosperovala a bohato rodila, potrebuje špecifické podmienky: Typ pôdy: Ideálna je hlinito-piesočnatá pôda, ktorá je dostatočne kyprá a prevzdušnená. Vlhkosť: Vyžaduje dobrú priepustnosť. Pôda by mala byť vlhká, ale nie premočená. pH faktory: Uprednostňuje mierne kyslú až neutrálnu pôdu (pH 6,0 – 7,0). Živiny: Má rada pôdy bohaté na vápnik a organickú hmotu (humus). 3. Pôda, ktorú 'Stella' neznáša Čerešne sú spomedzi kôstkovín jedny z najcitlivejších na kvalitu pôdy. Vyhnite sa nasledujúcim extrémom: Ťažké, ílovité pôdy: Tieto pôdy zadržiavajú príliš veľa vody a málo kyslíka. Korene v nich trpia "dusivkou" a následne hnijú. Vysoká hladina spodnej vody: Ak je spodná voda bližšie ako 1,5 metra pod povrchom, čerešňa bude trpieť chorobami a pravdepodobne predčasne uhynie. Stella neznáša "mokré nohy". Extrémne piesočnaté a suché pôdy: Bez pravidelnej závlahy a hnojenia v nich strom zakrpatie, pretože piesok neudrží živiny ani vlhkosť. Zasolené pôdy: Čerešne sú citlivé na vysoký obsah solí v pôde. Tip pre výsadbu: Ak máte v záhrade ťažšiu pôdu, odporúča sa sadiť čerešňu na mierne vyvýšený kopček (tzv. hrúbl) a do výsadbovej jamy pridať drenážnu vrstvu štrku a kvalitný kompost.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za infomácie, opäť sa mi niektoré vedi objasnili. Vedeli by ste sa vyjadriť aj k tomu, že by som fakticky vytvoril niečo ako "vyvýšený záhon cca 50 x 50 x 50" a doň zasadil čerešňu ? Totiž tých cca 80 cm sa nezakopem . Takto by to bolo 50 cm vo "vyvýšenom záhone nad zemou" a 30 cm pod ním by bola pôda/hriadka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?