Čierne jablka Black Diamond apple.

Práve som čítal na zahraničných stránkách o tomto jablku ktoré vysadili v 3100 nadmorskej výške Činania, nechce sa mi to opisovať tak som to pifotil môžete čítať.
Odpovedať
@milan59 ano tiez som to pozeral, ze je neskutocne drahe. Co uz nevymyslia...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Zdravím priateľov prírody Poraďte mi kde by som mohol zaobstarať jabloň Tibetský Black Diamond? Chcem ho mať v záhrade. Info: linoxrs@li-nox.sk
Odpovedať
@linoxrs dovoz rastlinného (biologickeho) materialu mimo EU podlieha povolovaciemu procesu. Takze jedine, ze si ho prepasujes z Ciny ked tato odroda nie je zaradena v zozname povolených odrod
Odpovedať
@linoxrs Najdi si v Tibete cez socialne siete nejakeho chlapka pestovatela co ti v zime v obalke posle vruble (za nejaky baksis).Tu skratka musis vycuchat kontakty. Obalky, nie velke nezvyknu otvarat.Ale co urobi ten cas s vrublami nikto nevie, isto nic dobre,mozno budu nepouzitelne.Istejsie by bolo ak by to doviezol niekto kto leti z navstevy Tibetu klasickou dopravnou linku :) Ano nic by sa nemalo bio prevazat, lenze koho bude zaujimat par vrublov v batozine.Bezne sa to tak robi, ze ludia z Kanady beznou linkou vozia vruble marhul sliviek a kde coho do EU.Nikdy z toho nic nebolo. Inak fakt netusim toto bude velmi uzky profil.Hlavne ked to budes mat navrublovane, nacipovane daj sem echo, ozve sa ti more ludi, vratane mna s tym ze by chceli nejaky vrublik :)
Odpovedať
@linoxrs Inak som videl videa ze v Tibete(pre Tibet je 3000m nad morom nizina) pestuju aj ine odrody rozne cervene jablka atd.Uz len doviest tie odrody tu a pestovat v chladnejsich oblastiach, resp mat na zahrade aspon jeden strom ktory vydrzi mrazy.Tusim tak 2-3 roky dozadu nebola urada jablk lebo neskore mrazy spalili kvety, u uja vydrzal jediny strom(aj to s nie prilis chutnymi plodmi) tieto tibetske sorty by mohli byt zaujimave pre pestovatelov z tohto hladiska.
Odpovedať
Zdravím priateľov prírody V starej záhrade som mal Argentínsku odrodu tohoto jablka. Farba bola tmavofialová a veľmi chutná, šťavnatá. Vydržalo v pivnici do konca mája. Navrúbľované už nie je ono. Neviem do čoho bolo vrúbľované ale určite má vplyv na ďalší vývin. Starý pán žiaľ už nežije a neviem zistiť druh materinského pňa.
Odpovedať
@suhaj24 no a takto dosla do Europy vijacka kruspanova a mnohe ine lahodecky bez prirodzenych nepriatelov si sem naserieme z celeho sveta a potom sa cudujeme, ze spanielske sliziaky nam zeru urodu, psota paradajkova nam zozerie paradajku skor ako stihne skoncit na tanieri, azijske lienky decimuju tie nase (okrem ineho), mame tu srsna, ktori sa zivi vcelami... No radost zit 😠 Hlavne, ze niekto ma nazahradecke superexoticku odrodu slivky a ochka tu radostou, ze aky zarak :-.
Odpovedať
@zita19 Srsne ,azijske lienky a spol sem iste nikto vrublami nedoviezol.Taka psota tu bola aj bude.A bude jej coraz viac, uz aj sakaly behaju po Slovensku, a ktovie co este.Snad nebudem nadavat ze mandelinky nam tu doviesli v kapsach imperialisti zo zapadu ked to nieje pravda.Nieje problem vrubel predtym ponorit do vody z rostokom sava alebo pod.Vruble jabloni urcite problemom nebudu.Skor som sa stretol s tym ze v Hornbachu a pod marketoch predavaju kde ake kvetinky v cerpnikoch z Afriky a z inych casti sveta a casom sa zisti ked ich popredaju tisice ze v nich prislo nieco ovela horsie a treba ich stiahnut z trhu.Toto je masovy dovoz.
Odpovedať
@suhaj24 tu ide o princip, nie o nejaky vrubel z Ciny... A hadam ako ovocinar vies, ze napriklat virusy pritomne v bunkach Savo nevyhlusi. Ono moc nevyhlusi ani spory pliesni a bakterii, mozno len niektorym zo zivych bakterii na povrchu zneprijemni zivot Teda ide aj ten vrubel z Ciny, Kanady a neviem odkial
Odpovedať
@zita19 Predstav si auto motorku ktora ide po Cine prejde hranice dojde na Slovensko co myslis ake spory,semena dovlecie v dezene gum, v podvozku atd..A turista v topankach tych je pozehnane v Tibete, Cine ten isto nepride sterilny nazad.Urcite nato su roztoky ktore nebude problem zohnat na vrubel.
Odpovedať
@linoxrs Tmavo fialove az cierne su povodne anglicke odrody nespomeniem si teraz na nazov.Ale toto tu by mohlo byt chutovo lepsie a hlavne odolnejsie mrazu.
Odpovedať
Toto fakt existuje? nie je to fotomontaz?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marrietta Je ich viac Black Oxford stara odroda je tiez dost tmava https://www.google.com/search?q=black...
Odpovedať
Zdravím priateľov prírody Niekedy pred 25 rokmi som stromky kupoval v Kollárove. Tam starý pán vrúbľoval tieto stromky z pasie. Mal rád záhradu a bol aj veľmi dobrým odborníkom na štiepenie. Chodili k nemu z celého Československa. Záhradník povedal záhradníkovi a poznalo ho nespočetné množstvo ľudí. V Kollárove fialových odrôr je neúrekom, takže nikto nič nedoviezol vo vrecku, ani ukryté za ušami. Žiaľ už 10 rokov nežije. Budem musieť sa vybrať do tých končín na jeseň a zadovážiť si vrúble, len neviem do akého materinského kmeňa navrúbľovať. Nie je to jedno!!!!
Odpovedať
@suhaj24 Vypadá to dobre. Je niekde na Slovensku k mání??? Laci
Odpovedať
@zahradkarvlado Ani nejde o drahotu, k nám sa balené nedostane. Skrátka je to niečo iné, keď to je v záhrade u mňa doma L
Odpovedať
@linoxrs Bezne som to na webe u predajcov nevidel.Ale mozno to maju kde aki hoby pestovatelia.
Odpovedať
@linoxrs Tu ide o to ze tie Tibetske odrody a je jedno ci cierne ,cervene ci ine budu znacne odolne voci chladu,mrazom v dobe kvitnutia a kedze su to novsie slachtence mali by aj byt chutovo urcite vyssie nez odrody ako black oxford ktore dieru do sveta neurobili.
Odpovedať
@suhaj24 tie black oxford vyzeraju zaujimavo
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?