Citronovnik a starostlivost on

Zena dostala asi 20cm vysoky citronovnik. Ako sa o to starat? Severna ci juzna strana v byte? Svetlo? Tma? Rosit? Polievat? Zastrihavat?
Odpovedať
V zime svetle a chladne miesto. Ake najchladnejsie a najsvetlejsie mu vies poskytnut. Polievat skor menej ako malo, lebo citrusy su mimoriadne haklive na premokrenie korenov. Nedaj sa zmylit ich spravanim. Ak sa zacne tvarit, ze je zvadnuty, tak bude najskor preliaty, okamzite preskumat stav zeminy aj v hbsich strukturach kvetinaca a ak je mokra treba mu nasadit prisnu suchu dietu az kym poda nevyschne. Lepsie znesie mesiac uplne v suchu ako tyzden s premokrenymi korenmi. Polievat az vtedy az bude mat zeminu uplne suchu, podmokom do misky, nech si cucne kolko uzna za vhodne, po hodine nevypitu vodu vyliat. Dalsia zalievka zas az poda preschne (nejlepsie skusat prstom zastcenym do substratu). V lete ho treba dat vonku, niekde do polotiena. Vonku moze byt od konca marca az do oktobra. Kratke mraziky do -5 vydrzi v pohode. Hlavne na jesen. Na jar ak by hlasili neskore mrazy, treba ho dat dnu, lebo este nie je otuzily. Hnojit hnojivom na citrusy, presne podla navodu, ale az v obdobi rastu, to je od marca do augusta. Kedze citrusy casto trpia chlorozou z nedostatku zeleza v pode mne sa osvedcilo pichnut do hliny v kvetinaci obycajny zelezny kliniec, nech si tam pomaly hrdzavie a rastlina si zoberie zeleza kolko potrebuje.
Odpovedať
@zita19 dakujeme za rozsiahlu odpoved
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
A ako sa to strihá neporadíte? Aby sa vytvoril kmeň a nerástol len do výšky. ;-)
Odpovedať
@staviame_domcek na rar zastrihnes vrchol +/- v tej vyske kde chces mat korunu a aj spodne vyhony. V nasledujucich rokoch postupne vystrihavas bocne vyhony, ktore vyrastaju z buduceho kmena pod planovanou korunou. Nove prirastky v buducej korune zakracujes tak aby sa vytvorila koruna. Tak za 4 roky budes mat zaklad stromcekoveho tvaru. V dalsich rokoch treba strazit aby nevyrasili spiace ocka na kmeni. Ak sa tam objavia listky, treba ich za mlada vylomit prstom
Odpovedať
Vďaka :)
Odpovedať
@zita19 dobry nemate par vrublov citrusu
Odpovedať
@hurud aktualne mam len jeden kalamondin a ten este nie je na odber vrublov dost vyrasteny
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?