Jablone, hrušky - môžem skracovať výhonky v septembri?

Môžem ešte v tomto období (polovica septembra) strihat, skracovať jednoročné výhonky?
Odpovedať
Nerobila by som to uz teraz, nechaj to na skoru jar - budes vidiet aj to, co prirodzene neprezilo. 🤔
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Profilova fotka
Máme asi 8 roční velmi zanedbanu, zahustenú, občas neodborne strihanú jabloň. Môžem ju v júni radikálne prerezať? Nemá skoro žiadne ovocie. Inokedy nemám čas. Alebo v auguste ako letný rez, či až v zime? Ďakujem.
Odpovedať
@blanka_pitrova Kludne ju prerez .Nic sa jej nestane.Pusti nove vyhony.Vzdy lepsie prerezat ako mat strom o ktory sa nik nestara.
Odpovedať
https://hl.rs/letny-rez-jabloni/ Z radikálnym rezom by som počkal do februára- marca budúceho roka.Letný rez sa hodí skôr ako výchovný, udržiavací pri orezávaní tohtoročných výhonkov, odstraňovaní vlkov a pod.
Odpovedať
@suhaj24 Podľa najväčšieho odborníka p. Jakubeka, letný rez je pre podporu úrody, zimný-jarný rez pre rast dreva. Samozrejme závisí o aký rez sa jedná, či na krúžok, to je likvidácia výhonu-konára, alebo krátky, dlhý rez- rôzne rozkonárenie výhonu-konára.
Odpovedať
@stanislav8508 To plati.Ale plati aj to ze ak sa o strom nestaras, najma starsie jablone zvyknu pustat vyhony ,vlky,su velmi prehustene tak nie naco cakat a treba urobit rez cim skor-kedykolvek.Inak je to strata casu.Castokrat je to co sa pise v knihach jedna vec a skusenosti ta naucia ine.Ak ma niekto jablone o ktore sa stara tak plati to co povedal odbornik.Vtedy by bolo by zbytocne robit letny rez.
Odpovedať
@blanka_pitrova ja by som to zobrala tak strednou cestou. Orezat, ale len konáre poškodené a zahustujuce korunu, čo rastu do stredu koruny. A strihať pri konári z ktorého rastu, lebo ak budeš skracovať konáre, do jesene sa na koncoch vytvoria " metly" . Prevzdušnit ju ale nemotivovat na vytváranie nových konárov silným zásahom.
Odpovedať
@evamama Nemali by sa vytvárať metly ak sa rez robí koncom augusta, v Tom období strom už vyčerpal rastovú schopnosť.
Odpovedať
@suhaj24 Jasné nepotrebné a prehustujuce vlky von...
Odpovedať
Profilova fotka
@suhaj24 Ďakujem. Ten strom je chudák, vyzerá ako štetka, veľa slabých konarikov a samozrejme vlky, tak sa do toho pustím. Krásne leto !
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?