Rez stromčekov v druhom roku

Profilova fotka
Ahojte, Plánujem v dohladnom čase rez stromčekov (jablone), ktoré boli sadené na jeseň 2017 (takže rez v druhom roku). Chcel by som si overiť plánovaný postup od skúsenejších záhradkárov. Podľa toho, čo som momentálne načítal, plánujem skrátiť minuloročné výhonky (dorástli do dĺžky 50-60 cm) skrátiť cca o 1/3 rezom na prevod (skrátiť nad vnútorným púčikom a potom koncom júna zrezať na vonkajší púčik pod ním). Viem, že sa momentálne upúšťa od skracovania minuloročných výhonkov aby strom nerašil do neperspektívnych výhonkov a la metla, ale väčšina sa zhoduje na tom, že to platí od cca 4 roku, kedy sa už snažíme o rodivosť. Pri mladších stromčekoch pri tvarovaní koruny sa skracovanie výhonkov odporúča. Dúfam, že rezom na prevod dosiahnem horizontálnejšie smerovanie kostrových konárov a ich postupne rozkonárovanie. Momentálne máme dve jablonky (Breaburn, podpník MM106 - prvá foto, resp. Jonathan, podpník M7 - druhá foto) obe po minuloročnom reze vyhnali srátené kostrové konáre kolmo nahor so značným prírastkom. Okrem jabloniek som minulý rok v septembri vysadil aj mandľu sladkoplodú (Supernova, podpník neznámy) tu som po výsadbe skrátil korunku, ktorá je založená dosť vysoko. Teraz na jar v prvom roku uvažujem či je potrebný nejaký rez (foto č. 3). Posledným stromčekom je slivka sadená tiež na jeseň 2017 (Stanley, podpník vanovický myrobalám) tu som rez robil na jeseň a momentálne sa mi zdá že by mala byť OK (opať sa na ňu plánujem pozrieť na jeseň). Môže byť alebo by som mal postupovať inak? Ďakujem za komenty.
Odpovedať
@fega Ahoj V prvom rade aky tvar stromu chces zapestovat? Mas iba tieto dve odrody jabloni?
Odpovedať
Profilova fotka
@pl31 Ano, pozemok je mensi a okrem uvedenych stromov je v predzahradke este breza :o) potom 4 ks stromcekovych ribezli, 2x muchovnik, 2x kamcatska cucuriedka, 4 korene vinica a zvysok okrasne kry (hlohyna, budleja, lonicera, kosodrevina, dulovec japonsky). Nad tvarom som sa nezamyslal, bral som ze je dany podpnikom - nechcel som stihle vreteno, skor take klasicke jablone, breaburnka by mala byt mohutnejsia, jonathanka mensia. Obe bez opory volne rastuce...
Odpovedať
@fega Pytal som sa preto lebo podla mojich poznatkou Breaburn a Jonathan niesu vzajomnymi opelovacmi, cize ak nemas na okoli susedov s inymi jablonami tak nedojde k opeleniu kvetov tvojich jabloni. U jabloni s pyramidalnu korunu zapestujes z 3 kostrovych konarov u slivky zo 4.
Odpovedať
tu mas ako by som to spravil ja.
Odpovedať
@pl31 Odkial mas ze Jonathan a Braeburn niesu vzajomnymi opelovacmi ? Jonathan sam o sebe je vyborny opelovac pre ine odrody.Vzajomna inkompatibilita (neschopnost opelenia) je zriedkava a iba u zopar druhov.Nemam poznatky zeby dvojica J+B boli vzajomne inkopatibilny.Niesu to ani tripolidi -tripolod potrebuje na opelenie min 2 dalsie odrody.Cela rada novych vybornych jabloni ako Sirius, Admiral a spol su triplodidi.U Jonathan sa dokonca uvadza je je ciastocne samosprasna odroda a to je uz co povedat.Rarita.
Odpovedať
@fega Prave si pochutnavam na Jonathanoch a musi povedat ze je to Jonatansky šok tento rok, resp uroda za min rok.Velmi dobra volba , v tvojej teplejsej polohe to bude parada.
Odpovedať
Profilova fotka
@pl31 To máš pravdu - toto mi pri výbere ušlo... Sused kúsok vedľa má cez 10 jabloní, tak snáď tam bude aj nejaký kompatibilný opelovač :-( poprípade budem musieť nájsť ďalší flek na rozšírenie výsadby.
Odpovedať
@fega Inak ak by si niekedy potreboval opelovaca na nieco-a nemyslim tym pre tvoje jablone tie budu opelene v pohode.Ale ak by si sadil napr Hrusku , riesi sa to v pohode napr nacipovanim inej odrody do korunky, je to jednoduche(podla youtube) u jadrovin sa velmi dobre prijima.Nieje nutne vysadzat inu odrodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@suhaj24 uz som chytal paniku, pri vybere som tusim opelovaca preveroval, ale teraz ked som pozrel nejake tabulky tak som tam tuto kombinaciu nenasiel....no ved uvidime 😬
Odpovedať
@fega rezat urcite treba :-) mne sa moj vkus zda te prva jablonka moc nizko rozkonarena, ja by som chcel asi vysie kostrove konare, ale mozno to len fotka skresluje. je tam vela konarov 3-4 by som nechal, zakratil a zbytok prec ako uz pisal @pl31.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterpe @suhaj24 @pl31 😠 No čo sa výšky týka, ďalšia začiatočnícka chyba - bol som v tom že, ako stromček porastie bude sa dvíhať aj založenie koruny.... 😒 Momentálne je rozkonárenie na Braeburne (prvá foto) cca 45 cm nad zemou, na Jonathanke podobne a slivka cca 70 cm. Môžem teraz začať od znova? T.j. zrezať spodné kostrové konáre a založiť ich nanovo vyšie? Extrémny prípad by bol zrezať celkovo na špicák a ten potom v priebehu roku (ako som sa dočítal) cca 3-4 púčiky nad miestom založenia budúcej koruny. Braeburnka by mala byť vysoká podľa podpníka okolo 4 m, tu by som korunku mal mať podľa mňa aspoň v tom metri...Jonathanka asi 2,5 m, tu by mi to nevadilo ak by som začal niekde na 70 cm... Slivka tiež okolo 4 m tu by som mal ísť asi aspoň na ten meter výška kostrových konárov...
Odpovedať
@fega Tak u Braeburn nieje co riesit, mas tam dost konarov odstrihni spodne 3-4 a z toho zbytku zapestujes novu korunku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@suhaj24 Áno prebehnem ich všetky z tohto uhla pohladu, len nerozumiem preco predavaju v zahradnictve sadenice so stredne rastucim podpnikom a so zapestovanou korunou tak nizko... 😠 ci to neriesia a mas si to pri výsadbe upraviť (t.j. zrezať a vyformovať kostrové konáre vo väčšej výške) alebo rovno vyberať korunu zapestovanú vyšie - čo ťa ale nenapadne ak tam takýto nevidíš a si zároveň začiatočník (redpokladal som ze ak chcem takýto podpník a túto odrodu, sadenica je, čo sa korunky týka, pripravená (ak nerátam skrátenie po výstabe a ďalšie tvarovanie rezom v nasledujúcich rokoch)... 🤔
Odpovedať
@fega Vola sa to stromcek s predcasnym obrastom, cize treba ostrihat a zapestovat znova.Oni nevedia co kto chce jeden chce mat zakrsky, druhy polokmen,tak si to ludia ostrihaju podla potreby.Druha vec by bola ak by si prisiel osobne do zahradkarstva a povedal co chces nech ti to dodaju.Ale je to bezna prax ze ludia si az doma tvaruju kto co ako chce.Nic si v podstate nezmeskal.Ono je dobre ze ma strom dost konarov a ze rastie(horsie by bolo ak by toto nebolo) cim viac listov tym viac korenov rastie v zemi,strom sa dobre zakorenuje .Cize predpokladam ze ked ti to tak dobre rastie ze sa mu dari.Ostrihas a zapestujes znova druhu korunku.
Odpovedať
Profilova fotka
@suhaj24 ok, dakujem za vysvetlenie. Aj ja sa utesujem, ze sa aspon dobre zakorenili, len ma mrzi rok strata, ale radsej poriadne a neskor, ako provizorne a cele roky nadavat. Dufam ze aspon bude tato tema osozna pre inych zaciatocnikov :)
Odpovedať
@fega Skor sa ludom stava ze stromy neskratia po vysadbe-neprevedu vychovny rez a potom strom zababci-nerastie stagnuje aj zopar rokov a potom nie a nie zacat rast.Hlavne hrusky potrebuju vseobecne viac casu kym zakorenia aj 2 roky kym zacnu trocha rast.Nie ako slivka na myrobalane co urobi aj viac nez 1 m v prvom roku.
Odpovedať
Uzitocna tema, dakujem za tuto otazku
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
@peterpe @suhaj24 @pl31 Tak som išiel cestou spätného rezu na špicák a založenia novej korunky. Zároveň som skúsil aj metódu vyvezovania kostrových konárov a celkom sa mi to osvedčilo (až na jeden konár slivky, ktorý sa v prudkom vetre koncom apríla zlomil - alebo mu pomohli deti a nepriznali sa :o) ). Slivka rastie naozaj brutálne, ale ani jablonky nezaostávajú - stav od jarného rezu na špicák...
Odpovedať
@fega Tak nech sa dari.Inak je bezny jav ze vietor polame nove prirastky-resp cast z nich.Este niesu tak silne aby to vydrzali.Tiez som si najprv myslel ze to robia srnky a ktovie kto ... az potom som dosiel na vietor.Tento rok na slivkach, jabloniach ich mam polamanych xy. A s vyväzovanim konarov tiez opatrne, ak treba tak vyviazat ale pockat do doby kym je konarik dost pevny(vyzrety) aby ho vietor nepolamal ked je ohnuty a priviazany.Inak mne slivky v prvom roku (po silnom skrateni vychovnym rezom) narastli tusim aj o 1.5m :) .Na myrobalane to rastie jak dive.Sice v dalsom roku uz nie tolko ale stale dost.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?