Rezistentna jablon

Ahojte, poradte overenu odrodu rezistentnej jablone. S ktorou ste spokojni?
Odpovedať
1
2
poradte dobre auto 😉 Zimna, letna, jesenna? Sladka, kysla? Cervena, zlta, zelena, s lickom? Za mna: http://www.kohaplant.sk/2009050011-pa... http://www.kohaplant.sk/2008080090-rubin http://www.kohaplant.sk/2008080102-topaz http://www.kohaplant.sk/2008080097-go... http://www.kohaplant.sk/2008080095-go... radsej mam cervenu Bohemiu http://www.jukka.cz/jablon-bohemia.htm uplne moja najoblubenejsia, pre mna najchutnejsia a najkrajsia (ale velmi rychlo treba zjest) http://www.kohaplant.sk/2008080086-am... Hadam trosku pomoze: https://urobsisam.zoznam.sk/zahrada/z... A tu maju perfekten popisane odrody http://www.zahradnictvocaklov.sk/e-sh... Celkove ten web Caklovskej ovocnej skolky je moj "priatel na telefone" :-)
Odpovedať
@zita19 v zasade mi je to jedno, chcem osobnu skusenost, toto mam prestudovane 😉 Ale ked mi niekto napise ze tuto mam a je super a fakt netreba striekat, mame ju xy rokov, plodi tak a tak, tak to je cennejsie ako vsetky clanky na webe ;)
Odpovedať
Tak toto zaujima aj mna :)
Odpovedať
@konyk mame ametyst a bohemiu. Bohemia je mlada, este nerodila, ametyst mame sto rokov, nestriekame a jablka mame. Sice kazdy druhy rok, sem tam nejake chrastave, sem tam nejake cervive ale mame. Neviem kolko by bolo s postrekom a ked porovnam s jonatankami, tak tam je mucnatka kazdy rok, aj ked chrastave nie su. Potom mame take letne, ani srnky netusia aka odroda a tie su na tom uplne najlepsie, ani mucnatka ani chrastave nie su.  Dokonca na tom istom strome su aj jonatanky, tie maju mucnatku, tie letne nie. Tam je problem, ze ich treba seriozne preberat, lebo potom zarodi tri metraky drobnych jablk. Cie pohodova odroda len rodia kazdy druhy rok. Na to sme este nevyzreli
Odpovedať
@zita19 dakujem, presne na ten ametyst som pozeral ze vyzera dobre 🙂
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ak si pozriez degustacie jabloni a ich ohodnotenie na zahradkari.cz odborne informacie mas tam xy degustacii za xy rokov. Njalepsie su Admiral, Sirius, Topaz.Napr topaz sa neodporuca na M9, M26 ci M106 stromy rychlo odchadzaju. Este tak A2 by usla.Najlepsie by bolo prestepit nejaku uz odrastenu jablon.To je slabbina topazu.Ale inak je to top bio rezistent masivne vysadzany v CH, D,NL a kde kade vo svete.
Odpovedať
@suhaj24 na admiral som aj ja pocul samu chvalu, mam ho aj ja uz zasadeny :) akurat ma sklon k fyziologickej pehovitosti, mam ho na stredne bujnom podpniku, tak uvidim este nerodila. Som zasadil aj Lucy, tak uvidime.
Odpovedať
K pehovitosti iba na slabsich podpnikoch a na niektorych plodoch.Pripadne v prvych rokoch kym nezakoreni.Ja mam tiez na jesen zasadenu Lucy a Admiral , plus Sirius :)
Odpovedať
@suhaj24 Ja mam este aj Merkur zasadeny, uz len aby zacalo rodit vsetko co som zasadil :-) :-). slivku aku odporucas?
Odpovedať
Slivky sa daju jest 4 mesiace v roku.Cize by som to nasadil tak aby to pokrylo cele to obdobie.Sam som v posl 2 rokoch vysadil zo 7 druhov.Dolezita je odolnost k šarke lebo ta decimuje stromy tak ze sa uz nedozivaju takeho veku ako kedysi resp upada potom chut ,urodnost atd.Cize odporucam Katinku, Toptaste -ale ta je nachylnejsia viac na hubove choroby cize za tu najlepsiu chut clovek musi zaplatit nejakym tym postrekom naviac-koli Pseudomonas syringae a odumieraniu konarov-v podstate to co u marhul ktore treba tiez kazdy rok striekat.Vyzera to tak ze za par rokov bude treba aj iny slovky striekat koli odumieraniu konarov.Kedysi netrebalo ani koli piliarke to je uz minulost.Samozrejme zalezi aj na lokalite ak to ma niekto v slnecnom juznom svahu v dobrej lokalite moze sa Toptaste darit aj bez preventivneho postreku .Dalej Haganta, silno sarke je odolna mirabelka Nancyska-tusim az imunna, tiez Slivka Opal zo Svedska -ta moze rast aj v tieni, prip Kalypso. Rozmyslam este o Jofele do buducnosti tu nemam. O Merkure som tiez uvazoval len keby tie plody lepsie drzali na strome a nepadali.Inak chutovo tomu nemozno co vytknut.
Odpovedať
@suhaj24 Katinku mam, jofelu som tiez uz zohnal :) , vidim ze som dobre vybral ked aj ty odporucas ;-) , som rozmyslal este aj nad tou toptaste, tie postreky na nu su ake a kedy na tu pseudomonas syringae? tiez vtedy ako kvoli monilie (marhule) ked kvitnu? Len uz moc miesta nieje :-( A jablone ake este doporucas? Na jar este budem sadit aj ligol. Mam aj pinovu a rubinolu, rozelu, baya marisa, orion ale este su mlade tak nerodia.
Odpovedať
Posteky na Toptaste tak ako Marhule proti odmumieraniu konarov pred zaciatkom pucania a mozno aj po odkvitnuti.Nic sa nestane ak na jesen das este kuprikol.Zalezi na oblasti vlhkejsia oblast nejaka dedina v mrazovej kotline kde su podmienky na hubove choroby tam by to bolo tazsie. Na Pseudomonas syringae som nasiel jedine toto a https://www.lacnepostreky.sk/pripravk... Ale myslim ze bude bude stacit aj Signum Ligol som v jeseni kupil na semenaci z crz.sk. Mal krasny korenovy system.Jofelu na myrobalane si niekde videl ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
U Jabloni uvazujem este o Lord Lambourne,Santana Rubinola,Bohemia.
Odpovedať
@suhaj24 nie na myrobalane som ju nikde nevidel, vsak to je to ze o co ja mam zajujem by som chcel na myrobalane, ale vsade to ponukaju len na St. julien, co my moc nevyhovuje. Ligol som tiez kukal v crz.sk na semenaci na jesen, ale kvoli jednemu stromku sa mi neoplati objednavat (postovne a balne) , ten ligol by mi mal dojst teraz na jar (podnoz B118 - co som si nacital tak by to mala byt bujnejsia podnoz), spolu s nejakymi broskynami tak som zvedavy.
Odpovedať
@suhaj24 pozeram ze tiez uprednostnujes bujnejsie podniky. budes mat z toho vysokokmne, alebo robis polokmnene? ja som tiez isiel najprv do M9, a zistil som ze u mna na juznom svahu tade cesta nevedie :-( takze uz ich postupne nahradzujem na bujnejsich podpnikoch.
Odpovedať
M9 a spol zeru mysi lebo to ma jemne chutne korene, ma to kratku zivotnost, u zimnych jabloni az o mesiac nizsiu skladovatelnost neviem preco Hricovsky a spol tak propagauju tieto stromky a tiez hrusky na dule ktore maju castokrat zlu afinitu s dulou je to onicom.Strom velky nenarastie ale toto sa siri v mediach-zial.Ja som tiez v juznom svahu bez moznosti zavlahy mam iba 2 tisic litrove nadrze ktore mam na zeleninu prip na mlade stromky, cize ak budu take suche leta ako doteraz je najlepsou cestou ist cez bujnejsie podnoze.Aj u sliviek som nesiel cez st.julien lebo na forach uvadzali ze v suchych letach st.julienom vadli listy a odchadzali a myrobalany na tom istom mieste to ustali.
Odpovedať
@suhaj24 tak tak, aj u mna je dovod prechod na bujne podpniky kvoli sucham, M9 u mna zivori. O tom St. julienu som sa uz tiez docital ze nema moc rad sucho. AJ u broskyn som presiel zo semenaca na GF677, sa mi to javi u mna vitalnejsie :) - lepsie rastu. Pre nas zostava cesta si zohnat vruble ke potrebujeme a navrublovat si to na tie odolnejsie podnoze, co nam vyhovuju.
Odpovedať
@peterpe Tak ja som ten Ligol kupil tiez len koli tomu ze som zobral od nich aj niekolko kvalitnych egresov co nikde inde nemali a zhanal som ich.Resp mali ale zas by som musel kupovat po 1 egresi z xy webov.Je pravdou ze clovek tie veci ktore zhana casto musi preplatit na postovnom lebo nieje sanca vsetko kupit naraz .Nakoniec je clovek rad ze to aspon zohnal.
Odpovedať
@suhaj24 no to poznam, ked uz mam dat za postovne, tak tam clovek toho naklika :grin::grin:. Ake su to pre teba kvalitne egrese, mal som aj invictu aj hinonmaky green, ale nejako neoslovili, na jesen som nahodou kupil vo výpredaji za 1€ stromcekove vypadali aj k svetu (no nekup to😉 ) - captivator, rixanta, karat tak som zvedavy. Pocul som chvalu na niesluchovsky.
Odpovedať
@peterpe Vseobecne Ukrajinci maju kvalitne egrese. Kameniar, Niesluchowsky(su 2 druhy) , Pax. Egres ma slabsie korene nez ribezla a asi by v juznej strane neznasal bez castejsej zialiveky celodenne pekelne leto.Vo vyhlade mam este kapitan severu, krasnoslavianski.Na Ukrajine su super nizke ceny na stromceky ci ovocne kriky, smola je ze niesu v EU a cez hranice sa nic co ma korene dovazat nesmie(nemalo by sa) Je na skodu ze casto vsade predavaju iba verzie stromcek nie ker egres. http://prodejstromku.cz/katalog/angrest/
Odpovedať
@suhaj24 no vsak uvidim co sa znich vykluje, inac zo stromcekovych sa da daju spravit krickove, sice ta uspesnost nieje bohvieco, ale ja ked som ostrihal egres, tak som pozapichoval haluzky do zeme a niekedy aj vyrasili a mal som kricek :) . este aj joste sa vcelku dari, ale tu mame len na lekvare/džemy, tie su super, ale na zobanie nam to moc nechuti.
Odpovedať
@peterpe Z josty je vyborny dzem o triedu lepsi nez z ribezli , a tiez aj vino ktore som zatial neskusal kedze vsetko ide na dzem :) Ale v jeseni som vysadil dalsich xy novych krikov co som rozmnozil tak ked sa to rozrastie bude aj vino.Zatial top vino co som robil bolo trnkove.
Odpovedať
@suhaj24 ja som to urobil podobne, tiez som si ich rozmnozil, a nasadil kde sa dalo :) a zbytok rozdal.
Odpovedať
@suhaj24 @peterpe dakujem ze ste tak super obohatili tuto temu, opat mam nad cim premyslat
Odpovedať
@konyk ja som myslel ze uz mas nakupene a zasadene :) :)
Odpovedať
@peterpe kupil som ten ametyst, ale rad by som este nieco dokupil, takze mi tato vasa debata prisla vhod
Odpovedať
@konyk tak snad sme v niecom pomohli, to uz sa ty musis rozhodnut ci chces jesennu , zimnu a aku farbu, mne este nerodia mam vysadene tak tiez este len cakam ake budu a tiez som chcel hlavne rezistenty, lebo nechcem striekat.
Odpovedať
@peterpe ja by som to kludne v tomto ohlade aj kombinoval, ze aj jesennu aj zimnu a tak budem aj vyberat. Vdaka za pomoc
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@peterpe @suhaj24 Pani zdravim vás ,máte aj jablone na m26 ? Všetko to tlačia na m9 a m26 ...problém zohnať napr Ligol,Lipno,Lucy na mm106 ,a podobnom niečom ...ako sa darí u vás m26 ..
Odpovedať
@pbe Mam to na silnejsich,vzrastnejsich podnoziach ako M111, M25 (co je pomaly vysokokmen),nieco aj na semenaci. U nas by sa M9 a spol vobec nedarilo.Ligol som kupil na semenaci na crz.sk ale maju teraz priserne drahe postovne(do 30 eur len za postovne a balne :) cize skor osobne.Alebo si objednaj z moravy prodejstromku.cz. Ponuka sa objavi casom zatial je skoro maju väčšinou iba kontajnerovane.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?