Rozmnožovanie hrozna

Caute, sused ma v skleniku strasne dobre hrozno, ako sa da rozmnozit? Nie sme zrovna micurini a netusime, ako na to. A hlavne kedy. Poradite?
Odpovedať
1
2
@zahradnytrpaslik V polovici februara si nastrihaj odrezky,v spodnej casti na 3 miestach urobis do nich 3x pozdlzny zarez nozom cca 5cm dlhy,porusis koru, cez to narusene miesto pustia korene, zakorenis ich vo vode, vodu treba kazdych cca 10 dni vymenit,pozor aby sa korienky ktore budu pustat nepolamali pri vymene vody,tiez pri presadzani pozor.Moja skusenost cim hrubsi odrezok tym lepsie zakorenuje (skor).Da sa to aj inac napr v kockach z mineralnej vlny ,ale toto sa mi zdalo najjednoduchsie a uspesnost je vysoka. https://www.youtube.com/watch?v=ZtR94... https://www.youtube.com/results?searc...
Odpovedať
@suhaj24 vyborne, dakujem
Odpovedať
@zahradnytrpaslik Ja mam zase lepsie skusenosti s agrovatou (mineralne kocky) , je to bezudrzbovejsie :-), ziadne menenie vody, som tam poliat aby boli vlhke, a nemusim sa bat ze polamem korienky.
Odpovedať
@peterpe dik, tak mozno skusim tak aj tak
Odpovedať
@zahradnytrpaslik vyskusaj, ja to len napicham do vaty dam na chladnicku, sem tam skontrolujem vlhkost :-) a potom pustia korienky , nakoniec vyberiem kocku a sadim :-)
Odpovedať
@peterpe Podla visacky vidim ze mnozis Aladin na dalsie korene :) Niektore odrody zakorenuju dobre niektorym to trva dlhsie , Aladin je natom ako ?
Odpovedať
@suhaj24 @peterpe zakorenovaci prášok alebo gél nepoužívate vôbec ?
Odpovedať
Ináč možno top spôsob by bol narezať tie pasiky zvislo a zapichnut do Vaty ...🙂 ale chválim oba vaše spôsoby
Odpovedať
@pbe Zakorenovací gel ani prasok nepouzivam.
Odpovedať
@suhaj24 hej mnozim ho :-) je to jedna z mojich top odrod, akochutovo tak aj odolnostou. chcem si ho este vysadit ev. naockovat a prebytky porozdavam :-) Ja to nejako extra nesledujem ci je skoro alebo neskoro zakoreneny, sa mi zda ze tak priemerne :) ja to tam napicham a uz sa moc o to nestaram, az potom ked treba posadit. Ked vidim ze ma niektory uz moc velke korienky tak ten jeden vyberiem a zasadim, a takto to robim postupne.
Odpovedať
@pbe nie nepouzivam nic. len pichnem vrubel do vaty, zalejem a len sem tam skontrolujem a polejem.
Odpovedať
@peterpe vyskusam aj ja 🙂 ...sused má modré čo sa mi páči
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pbe to ma sluzit na lepsie zakorenenie ten prasok alebo gel?
Odpovedať
A este ma zaujima ako dlho trva takto rozmnozenemu hroznu kym zarodi. Aspon priblizne, ze kedy sa clovek docka
Odpovedať
@zahradnytrpaslik áno ,používa sa to ako zakorenovac aj pri rozmnozovani kvetov ,kríkov ...ja som takto namnozil napríklad hortenzie z 9ks sa 9 ujalo ,potom černice aj ruže ..ale niekedy stačí aj v perlite samotnom rozmnožovať
Odpovedať
@zahradnytrpaslik normálne hrozno myslím druhým rokom niečo môže priniest ..ale je to ukážkové len ..
Odpovedať
To bez zaštepenia bude z toho také isté hrozno ako to pôvodné. Nebude to "samoroďák?
Odpovedať
@gajaranka nie nebude. Rastlina si zachova vsetky geneticke vlastnosti materskej rastliny. Aj stepene hrozno ma podnoz z americkeho vinica a na nom je nastepena uslachtila odroda. Samorodak by si mala iba ak by si zakorenovala alebo na amerikan nastepila samorodak. Alebo vypestovala hrozno z kostky (generativne mnozenie), tam by bolo vyslovene loteria co nakoniec z toho narastie
Odpovedať
Ďakujem, na jar to vyskúšam. Mám jeden koreň bez kôstkového, spravím z neho aspoň dva. Decká kôstkové nemajú radi.
Odpovedať
S odrezkou sa mnozia len samorode odrody. Uslachtile musia mat vhodny podpnik a vrubluje sa ocko. Tak ako pri stromoch. Taketo odrezky maju kratku zivotnost a ani kvalita nie je ako povodny step.
Odpovedať
@joku22 Ak by kvalita nebola taka ako povodny step, potom by ani kvalita hrusiek ,jabloni nastepenych na dive hrusky,semenace jabloni a pod bola tiez nizisa.Samozrejme tomu tak nieje.Osobne som sa na forach za roky nestretol s tym aby niekto popisoval ake ma hrozno nizsej kvality kedze ho ma z vrubla.Jednoducho to tak kazdy mnozi.Kvalita ani ina byt nemoze kedze su geny rastliny stejne, nejedna sa o mnozenie semenami ale priamo vrublom,aka ina kvalita by tam mala byt.
Odpovedať
@joku22 kvalita urcite nieje horsia ako povodny step. A nie je pravda ze uslachtile odrody musia mat podpnik. Vinic si rozmnozujem v pohode vrublami, aj ich ockujem na stare kmene, vtedy je vyhoda vyuzitia korenevaho systemu a uroda je rychlejsia. Hlavne pouzitie podpnika pri vinicoch je podla mna odolnost podpnikov voci Fyloxére viničovej. Ja som to riskol :-) a vysadzam prave stepy bez podpnikov.
Odpovedať
O 15 rokov zistis ze ti zacnu odumierat.
Odpovedať
Povodny clanok je o rozmnozeni odrezkom, ktory pichnes do zeme a zakorenis. Na to som reagoval. To ze rozmnozujes vrublovanim a stepenim je o inom. Stale to davas do silnejsieho podpnika.
Odpovedať
@joku22 Mozes nam teda popisat preco by po 15r mala ta reva zacat odumierat ? Strom po 15 rokoch tiez nezacne odumierat len tak prenic zanic.A co sa tyka mnozenia revy z odrezkov uz desiatky rokov sa to tak bezne robi neviem o nikom komu by reva odisla,tiez neviem o nikom kto by mal pri mnozeni odrezkami nizsiu kvalitu hrozna.Roky citam rozne zahradkarske fora nikto sa o podobnych veciach nezmienil.Ak by bola pravda co pises boli by fora plne varovani.Opak je pravdou.Vela ludi bezne mnozi vinic priamo z odrezkov bez stepenia na podnoz.
Odpovedať
@joku22 no neviem, ja ich aj ockujem do starych korenov (tie neboli ockovane) a tie urcite maju viacej ako 15rokov a nic sa im nestalo. preto sadim aj odrezky
Odpovedať
@peterpe Sused ma viac nez 25r stary vinic, jeho svokor ho rozmnozil z odrezku nebol stepeny, nic mu nechyba v pohode rastie a plodi. Jeden z najstarsich korenov revy ma 400 rokov,stale plodi je to v Slovinsku,urcite nebol stepeny http://www.vinoteka-vinaren.sk/blog/n... http://www.vinoastyl.cz/nejstarsi-rev...
Odpovedať
@peterpe Vinko.sk Pred cca 130 rokmi bolo úplne bežným rozmnožovanie viniča dolovaním, potápaním a priamokoreniacimi odrezkami. Koncom 19. storočia však vinohradnícke štáty Európy zachvátilo kalamitné rozšírenie dovtedy neznámeho škodcu, fyloxéry viničovej. Od tých čias sa pri pestovaní viniča využíva finta štepenie ušľachtilého (hroznorodého) viniča na podpníkové druhy viniča, nakoľko európsky ušľachtilý vinič je touto voškou poškodzovaný tak silno, že hynie. Podpníkový vinič, rovnako ako spomenutý škodca, pochádza z Ameriky a je prispôsobený tomuto poškodzovaniu natoľko, že nehynie a poskytuje dostatočnú rastovú mohutnosť celému kru. Hrozí totiž uhynutie takýchto rastlín, keď sa vo vinohrade rozšíri fyloxéra. Pre istotu z dlhoročného zotrvania kra vo vinohrade doporučujem nechať si vyrobiť viničové sadenice, štepy z vašej odrody u pestovateľa škôlkara, prípadne na dosadenie chýbajúcich miest vo vinohrade kúpiť štepené sadenice viniča.
Odpovedať
@joku22 Iste za Marie Terezie to tak bolo lebo sa nepestovali PIWI odrody ani sa neslachtilo .Dnes sa slachti cize nejaka odolnost tam bude.Okrem toho nezaregistroval som aby xy zahradkarov nadavalo ako im Fyloxéra znicila xy hlav vinica.Ak by to tak bolo bol by na forach riadny rozruch a masovo by sa zhanali americke druhy revy ako podnoz.Nic take sa nedeje.
Odpovedať
V registrovanych vinarskych oblastiach bolo kedysi zo zakona zakazene do vinohradov sadit prostokerenny vinic nestepeny na amerikanoch. Presne kvoli xylofere. Lenze to sa tykalo klasickych europskych mustovych odrod a registrovanych vinohradov. A teda vobec netusim ako je to teraz. Ked si niekto na zahradke posadi par korenov stoloveho hrozna, alebo aj mustove odrody nic sa nestane Inac my mame prostokorenne mustove tokajske buriny na zahrade vysadene cez 25 rokov a stale ziju, rodia aj napriek tomu, ze poslednych 15 rokov ich striham ja. Jeden koren lipoviny nam pokryva pergolu 5 x 4 metre a nezda sa, ze by sa chystal porucat. Ak by som sa chytala vysadit 150 korenov rizlingu s tym, ze sa tym budem zivit, tak to uz by som kupovala sadenice stepene na amerikane. Ak objavim nejaku stolovu odrodu, ktora ma oslovi chutou, a odolnostou, risknem to priamym zakorenenim
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?