Slivka avalon

Odroda Avalon dnes dala posledný z piatich plodov. Úspešnosť obalovača dosiahla 100 % 8-) . Takže som ju vlastne ani poriadne neochutnal. Oproti očakávaniu sú plody modré a nie červené. Takže si až tak nie som istý odrodovou správnosťou. Dúfam, že mi nepredali inú odrodu :) . Aké máte skúsenosti s touto odrodou? Je modrá, alebo červená? Ako Vám chutí?
Odpovedať
1
2
@ovocinar Aku mala chut ?Aj po obalovacovi sa da nieco ustipnut. https://www.keepers-nursery.co.uk/fru... https://www.southernfruittrees.co.uk/... Obavam sa ze v cz a sk je to novinka cize ludi co ju maju bude pramalo.
Odpovedať
Asi budem musieť ešte počkať na ďalšiu úrodu :) . Tie popisy sú z ekologickým podmienok Veľkej Británie. Ja som skôr zvedavý ako sa jej bude dariť u nás. Suché letá, teploty cez 35 °C. . . Obávam sa najmä náročnosti na pôdnu a vzdušnú vlhkosť.
Odpovedať
@ovocinar Pridam este dalsi link na dokoncenie zmetku okolo tejto slivky. https://www.prodejstromku.cz/produkt/...
Odpovedať
@suhaj24 Presne tam som ju kúpil :) Tento rok sa objavila v ponuke "Lotyšská žltá". To by mohla byť odlišná genetická línia od tej, ktorú bežne poznáme. Asi neodolám a vyskúšam aj tú. :-D
Odpovedať
@ovocinar Velmi zaujimavi rodicia katinka a hanita su top slivky. https://www.prodejstromku.cz/produkt/...
Odpovedať
Odrôd na vyskúšanie je veľmi veľa, ale záhrada, žiaľ, nie je nafukovacia. Mám 10 sliviek, všetky zvyšné odrody iba privrúbľovávam do koruniek.
Odpovedať
@ovocinar Ako stepis slivky kopulaciou ? Ci chip budding ?
Odpovedať
@ovocinar aka je slivka u teba najlepsia, resp. Ktoru by si odporúčal, ked ich mas tolko. Diky
Odpovedať
@peterpe Všetka výsadba doma je z rokov 2016, 2017, 2018 (avalon, victoria, jubileum, wazonova, oullinská, jefferson, opál, toptaste, bellamira, presenta; prevrúblované alebo na prevrúbľovanie: těchobuzická, excalibur, silvia, diana, malvazinka). Väčšina odrôd ešte nerodila, alebo zarodila iba pár plodov. Na posúdenie odrody je podľa podľa mňa potrebných aspoň 7 sezón. Spoľahlivo mám vyskúšané 4 odrody: Oullinská: pomerne bujný rast, veľká plodnosť, výborná kvalita plodov na priamy konzum a lekvár, celkom dobre odoláva piliarke a obaľovačom. Pomerne dosť napádaná moníliou a osami. Althanova: podobne bujný rast, chytá asi všetky choroby a škodcov, ktorí existujú. V teplých rokoch zhnedne dužina a stáva sa nejedlou. V chladnejších rokoch pomerne slušná kvalita plodov. Idem ju prevrúbľovať. Lepotica: najprv bujný, neskôr slabý rast, takmer nevyžaduje rez. Ohromná plodnosť aj odolnosť voči chorobám a škodcom. Krásne plody, príjemná veľkosť. Dokonalá odroda, okrem chuti . . . Chuť je. . . Kráľovná viktoria: miernejší metlovitý rast, ťažké tvarovanie. Plodnosť striedavá - veľká/priemerná. Krásne plody, zaujímavá - netradičná chuť. V horúcich rokoch dosť nahorklá šupka. Každá odroda má výhody a nevýhody. Podstatné sú najmä podmienky pestovania a očakávania. V iných podmienkach sa môže každá odroda správať inak.
Odpovedať
@ovocinar Lepotica ma v tvojej teplej polohe naprd chut ? A co potom severnejsie oblasti ,slivka povodom z Juhoslavie si teplejsie oblasti ziada.Ako utcite su chutovo lepsie odrody (napr skoro stejne zrejuci topstar) tiez mi vadi ze ju kde kto vratane Hricovskeho pretlaca.
Odpovedať
@ovocinar nebojis sa pri prevlubovani ze si zavleces sarku? alebo ju uz mas na okoli? Ja mam nasadene Hanita, Katinka - nasadene v 2016, Jofela sadena minuly rok v zime, este mam pokusne na vrublovany Stanley na semenaci, a este tu mam aj viacej podnozi (semenace) a skusam vrublovat co sa mi dostane pod ruku :-)
Odpovedať
@suhaj24 Lepotica má u mňa trošku zvláštne vlastnoti. Chuť a veľkosť plodov sú rovnaké bez ohľadu na veľkosť úrody. Vlani na jar zmrzla, bolo iba pár plodov na celom strome a mali veľkosť a chuť ako v rokoch s obrovskou nadúrodou. Žiadnu inú odrodu, ktorá by reagovala podobne nepoznám. Chuť je sladká, kyselkavá, bez akejkoľvek príchuti. Okolo slivkovej chute ani nechodila. Niekomu chutí, mne nie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ovocinar Jedol som na severovychode slovenska Lepoticu aj Stanley a mozem povedat ze Lepotica ak bola dobre dozreta bola slivkovitejsia, povedal by som ze mala jasne slivkovu chut to co mnohym odrodam chyba.Urcite su aj ine lepsie odrody ale bol som prekvapeny ze v takej lokalite, a so mnou dalsi co ju chutnali.Stanely taku slivkovitost nemal.
Odpovedať
@peterpe V akej polohe? Vrúbľujem takmer vždy vrúble zo stromčekov, ktoré som kúpil v ovocnej škôlke. Preto predpokladám, že šárku nemajú. Tak či tak, šárku pravdepodobne dostanú, je všade v okolí. Celú výsadbu som poňal ako botanický experiment. V cca 20 ročnom horizonte otestujem odrody a podpníky. Potom si zasadím iba to, čo sa osvedčilo. Miera tolerancie voči šárke a suchu budú zrejme kľúčové vlastnosti a samozrejme chuť. :)
Odpovedať
@suhaj24 Stenley som nikdy nejedol, neviem posúdiť. Moja lepotica dostala šárku asi 3. rok po výsadbe. Možno šárka ovplyvňuje jej chuť? Možno len mne nedesí tá chuť.
Odpovedať
@ovocinar Je beznou praxou ze kupis jednu odrodu a casom sa z nej vykluje nieco ine.Preto je namieste pytat sa ci je to Lepotica.Overit si podla fotografii tvaru listov atd.Neviem mozno velmi sucha lokalita ci specificka poda urobi svoje tazko povedat.Ale viem ze vsade sa odporuca nesadit Lepoticu do severnych okresov ale do teplych oblasti kde je podstatne lepsia.
Odpovedať
@suhaj24 Sused má slivku, okamžite som ju spoznal podľa habitusu, kúpil ju pod názvom čačanská lepotica. Tiež má šárku a chutí presne rovnako. Možno lepotici nesedia spraše, sucho. . . A tiež je pravda, že susedia, rodina, kamaráti nehodnotia lepoticu tak kriticky ako ja :) .
Odpovedať
@ovocinar tak to si trafil klinec po hlavicke , aj ja sa sustredujem na odolnost voci suchu a sarke, a co najlepsiu chut, akurat nemam ten tvoj casovy horizont :-), bol by som rad ak by som sa trafil s vyberom odrod a nemusel ich vykopavat. ako uz bolo povedane, jedna vec je stitok a druha co tam realne je :-( aj ja som mal mat splostenu broskynu (detom velmi chutia) a vyklula sa z toho obycajna gulata, takze skusim jednu vetvu nechat a zbytok preockovat ak sa mi podari zohnat nejake vhodne ocka.
Odpovedať
@peterpe Mne sa stalo iba naozaj výnimočne, že vyrastie iná odroda ako som kúpil, aj to iba pri egrešoch. Čo sa stáva častejšie je to, že počasie v posledných rokoch znemožňuje zmysluplné pestovanie. Napríklad hnednutie dužiny pri althanovej, z ktorej nebolo vôbec nič. Lepotica, na ktorej som nikdy nevidel výraznejšiu moníliu, bola tento rok tak napadnutá osami, že sa nedala ani oberať. Pri 2 oberačkách som dostal asi 5 žihadiel. Všetky napadnuté plody zhnili na strome. Tak isto si nepamätám taký výskyt vošiek ako bol tento rok. O suchu ani nehovorím. Navyše obdobie sucha bolo ukončené zrážkami 150 mm za 3 dni. . .
Odpovedať
@suhaj24 Prvý obrázok je oullinská (myr), druhý lepotica(myr), tretí althanova(myr), štvrtý topaz(mm106), piaty big top (mandla), šiesty parížanka (dula), siedmy flamingo (semenáč). Všetky stromky sú bez závlahy. Na fotkách je pekne vidieť čo a ako zvládlo sucho. . . Slivky žiaľ najhoršie :(
Odpovedať
@suhaj24 môžem sa len spýtať, všimla som si ten link prodejstromku... Kupujete priamo odtiaľ stromky? Máte s tým dobré skúsenosti? My chodíme do Straznice ovocnestromky.cz, tam sme boli spokojní (z 25 stromov sa ujali všetky). Podľa polohy by to malo byť kúsok, a majú tam niektoré iné odrody čo sme pozerali. Tak ma zaujíma či sa oplatí vybehnúť sa tam pozrieť..
Odpovedať
@veronikakon Kupil som od nich zo 5 stromcekov.Oni okrem toho ze si sami pestuju stromky maju asi 4 dodavatelov, kedze ten ich sortiment je tak šokujuco obrovsky asi ako nikde inde sami by to nezvladli.Osobne je vzdy lepsie nakupit kedze si clovek moze vybrat ktory kus chce.Mne to prislo kurierom.
Odpovedať
@ovocinar Tak Parizanka na dule takto obsypana v pohode prezila bez zavlahy po cely rok dlhotrvajuce sucha ? To sa mi nechce verit.
Odpovedať
@suhaj24 ďakujem, tak tam vyskúšame vybehnúť, keď budeme mať cestu. Ten výber je tam naozaj veľký, tak som zvedavá :)
Odpovedať
@suhaj24 Tak to jednoducho je. To sú skúsenosti z mojej záhrady z tohto roku. Ale je pravda, že madame verte dopadla trochu horšie, plody sú menšie ako zvyčajne. Napadol ich aj hmyz. . .
Odpovedať
Skúsenosti s prodejstromu aj ovocnaskolka sú výborné. Naozaj je to od seba možno 10 km. Sortiment neskutočný, vynikajúci predavači, čo vedia aj poradiť. Stromky sa ujali všetky. Ak nepoplietli odrody, tak veľká spokojnosť.
Odpovedať
@ovocinar Pokial ako tvrdis neprsalo od aprila do augusta ,tak neviem co si mam o tom mysliet.Aku chut ma parizanka ,prip porovnanie s inymi odrodami ? Vsimol som si ze pestujes aj vinic ktore odrody su podla teba najlepsie.
Odpovedať
Parížanka je veľmi náročná na teplo. V rekordne teplých rokoch je sladká, šťavnatá, mierne aromatická, vynikajúca. Má však hrubú šupku. V chladnejších rokoch je asi aj burgina chutnejšia. Má výrazne striedavú plodnosť. Madame verté je veľmi korenistá hruška, horšej chuti ako parížanka. Je podstatne odolnejšia voči chorobám, lepšie sa skladuje. Má menšiu veľkosť ako parížanka. Ani jedna z nich nie je nejaký veľký zázrak. Rezistentný vinič sadil otec vlani alebo predvlani. Dostal ho od známeho. Mená odrôd nevedel. Ja osobne vinič nepestujem. Myslieť či nemyslieť. . . Takto to jednoducho je, proti všetkým očakávaniam. Reálny výsledok mojej záhrady a tohto roka.
Odpovedať
@ovocinar V tvojej lokalite by paradne ukazala svoje kvality Boscova flasa chutovo asi top hruska.Slivky vyzera ze im nic nieje na budu rok zarodia zas ak to mraz nespali.
Odpovedať
@suhaj24 Boscovu mám doma na duli s medzištepom hardyho. Teším sa na ňu a asi idem dokúpiť dekanku robertovu ako experiment a premýšľam aj nad abate fetel.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?