Vinič v skleníku

Ahoj, može mi, prosím, niekto poradiť, ako mám zasadiť a tvarovať vinič v skleníku? Kúpila som si kontajnerovú sadenicu a mám ju v pláne ťahať v štíte skleníka. Ale ako som už o sebe písala, som viac nadšená ako záhradkárka a preto vôbec nemám tušenie, čo robiť. Ďakujem za každú užitočnú radu.
Odpovedať
vinic treba zasadit na severnu stranu sklenika, svetla bude mat dost a nebude tienit ostatnym rastlinam. Teraz ho len zadad, len o trosku hlbsie ako ma zeminu v kvetinaci, dobre polej a ak vyrastu nove vyhonky, tak ich priviaz k nejakej opore. Prvy rok nemas co riesit co sa tyka strihania, vedenia a do budúcej sezony pripravis aj mrezu, o ktoru ho budes viazat aj si nastudujes ako strihat
Odpovedať
@zita19 veď práve, všade čítam, že miesto štepenia má byť cca 5 cm nad pôdou, ale tá rastlina má asi pol metra. Tak mám ju zakopať až tak ako sa píše 50-60 cm hlboko? 🤔 Asi som trochu menej chápavá :-.
Odpovedať
Ano, velka jama a do nej vinic, este mu dobre spravi ked ho nakopcujes kompostom
Odpovedať
@zita19 a to nakopčenie je načo dobré? Fakt sa v tom nevyznám, asi som si naložila viac ako som schopná pochopiť ;-(
Odpovedať
@maphteth jednak mu pomoze drzat vlahu, jednak mu poskytne vyzivu a vinic sa ma sadit tak, aby boli aspon 4 ocka pod zemou, z ociek pod zemou sa vytvoria korene, z tych nad zemou zacnu rast vyhony. Na vyhony mu staci 1 ocko nad zemou
Odpovedať
@maphteth treba dávať pozor, aby si nezasadila miesto štepenia, ak je zavoskované, prihrnúť pieskom, alebo ľahkym substrátom, nad miestom štepenia skrátiš nožnicami na dva púčiky, na jar z nich vyrašia zelené výhonky
Odpovedať
@janine1030 áno, celé je to opatlané voskom, a je to skrátené na 2 očká. Tak to má trčať zo zeme, alebo to mám po zasadení prihrnúť pieskom?
Odpovedať
@maphteth to zavoskované ma byť cca 5cm nad zemou, prihŕňa sa to preto, aby na ten vosk nepálilo slnko, potom na jeseň to miesto odhrnieš
Odpovedať
Ak je veľmi dlhý, 60cm je veľa, inak sa štepí na 30, nemusíš kopať takú hlbokú jamu, zasadíš ho šikmo, našla som názornú ukážku /Screenshot z netu/. Inak som tomu rozumela správne, zasadiť vo vnútri v skleníku?
Odpovedať
@janine1030 áno, bývam v okr. Bytča čo nie je práve vinársky región ;-) a videla som hrozno v skleníku vo viacerých záhradách. Aj odroda Jupiter čo som kúpila sa podľa popisu v skleníku pestovať dá. Teda to zhrniem - zasadiť cca 5 cm pod miesto štepenia a nadzemnú časť prihrnúť do jesene. Potom sa to už prihŕňať nemusí?
Odpovedať
Zaujímavé, vinič som síce v skleníku nevidela, ale čerešne v Taliansku áno, normálne sad nízkokmenných čerešní v skleníku🙂 Potom už prihŕňať nemusíš, medzičasom vyrašia výhonky, najsilnejší necháš a všetky ostatné vylomíš rukou, asi v júni, aby sa vyvíjal len jeden základný.
Odpovedať
Ďakujem za rady, konečne som to pochopila. Myslela som, že z tých dvoch očiek čo tá sadenica má už budú tie výhonky, ktoré sa ďalej nechajú rásť. Ale oni ešte iba musia vyrásť :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dobry den.chcela.by som.poprosit radu.ohladom.toho vinica do sklenika...mozeme ho vysadit aj.začiatkom maja?alebo.konocom.aprila..mame.na.chlupe skleník momentalne.som.ta neni ale.ked.pride manzel.domov tak.by sme.to spravili.dalo by sa alebo uz je.neskoro..
Odpovedať
@janine1030 dočítala som sa, že ak je to kontajnerová rastlina môže sa sadiť celoročne, ak je voľnokorenná tak začiatkom jari - apríl, alebo na jeseň - október.
Odpovedať
@ludmilasimon aj volnokorennu mozes zasadit v takom hranicnom termine, ale ak uz ju mas doma, tak by som ju strcila docasne do vysokeho kvetinaca aby sa postupne zakorenovala, potom je uz jedno kedy vysadis. Ak je v kontajneri, kludne ju nechaj v nom, vysadis ked sa bude dat. Pred vysadbou odporucam cely kvetinac namocit do vedra aby sa dokladne napil, do jamy pred vysadbou nalej vedro vody a tak vysad. Zvysis jej sance na dobre zakorenenie
Odpovedať
@zita19 dobry ja.ten vinic este. Nemam.kupeny 😉a kde.sa da take kupim ak.smiem poprosiť info...ďakujem
Odpovedať
Dobry den zahradkari..poprosila by somsme.este radu..co.sa.da.okrem.rajcin a paprik uhoriek salatou batatu..pestovat v skleníku..dalo by sa aj.zeleninu myslim.mrkvu a.petrzlen.ďakujem.za.info...skelnik nemam.vykurovany..
Odpovedať
@ludmilasimon vinic odporucam kupit v Limbachu http://slovplant.sk/shop/ ak aj nebudu teraz mat da sa zarezervovat na jesennu vysadbu V skleniku sa da pestovat skoro vsetko, ale je skoda tam pestovat mrkvu. Neviem aky velky bude, ale treba ratat s tym, ze na meter stvorcovy vojdu tak 3 - 4 paradajky, mozno 6 paprik, na riadok dlhy meter vojde mozno 7 salatov, batat sa roztiahne aj na meter od korena, mozno tam ani vsetko ńevojde
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?