Akosi sme sa pozabudli a uhorky v skleníku narástli do väčších rozmerov 🙂 už sme kopec pojedli, aj caciky boli fajn, urobila som čalamádu, nakoľko paprík a cibule je dostatok, do druhej várky som pridala aj mrkvičku a zeler, už aj par zmiešaných pohárov s paprikami sme zavarili...má niekto ešte nejaký odskúšaný recept na čalamádu, pripadne niečo iné z väčších uhoriek ? 🙂
@cickamica ano tie naše starke to vedeli...aj moja mama zavarala úžasne, len som bola neiniciativna vtedy ziskať si recepty...je neskoro lutovať...tak teraz zhaňam, kde sa da tie tradičné, fajne recepty :-)
@luciachrobacik ked som cez vikend našla tolko uhoriek, musela som konať...urobila som čalamadu z uhoriek, papriky a cibule, a ten druhý recept - som doložila ešte mrkvu a zeler.... no iste existuje viac fajnových receptov, možno aj z kapusty...no tu musim kupiť a urobila by som ešte čalamadku 🙂 ak maš recept, podeliš sa oň ? 🙂
@cickamica a teraz to musime všetko dobiehať 🙂 ale začala som tie osvedčené recepty pisať 🙂 ved čo ak sa aj moja dcera raz zobudi, a bude neskoro.....možno bude rada a bude pokračovať ... :-)
@lubicabystrica no to dobre robíš, ja som po starkej zdedila taký jej zošit..nie je tam všetko..ale je to najkrajšie a najlepšie dedičstvo aké som mohla dostať 🙂
@cickamica tak to je super 🙂 fantastické 🙂čo by som za to dala...naša mamka zavaraka vo velkom, mala vychýrene dobroty, davala nam vela na zimu, aj ja som si zavarila, ked som mala čerstvu zeleninu a či ovocie....no tie recepty ako to robila mamka...tak to len tapam...ale snažim sa...aj ked od mamky asi vždy chuti najlepšie 🙂 tak to budem spisovať dalej...nech deti po nás pokračuju v tejto záslužnej činnosti 🙂 teda možno....aspoň dúfať môžme :-)
@lubicabystrica to je vyborny napad, urcite to treba robit. Moja starka tam sice nemala zapisane vsetko, niektore recepty zmizli spolu s nou, ale aj tie co ostali su pokladom 🙂
Ja mam taky svojsky, v zivote som nevazila coho kolko je. Uhorky, paprika (pestrofarebna je veselsia) , cibula na kolieska, kapusta na jemne rezance, mrkva na hrube rezance, karfiol na male ruzicky v primeranom mnozstve (alebo kolko coho mame, co nemame to nedame) premiesam, mierne posolim (asi 2 polievkove lyzice na vanicku zeleniny) a necham par hodin postat. Potom natlacim do poharov, zalejem nalevom na uhorky bez semienok a sterilizujem v umyvacke na 70°.