Kvasená kapusta

Kedy nakladáte kapustu aby bola do vianočnej kapustnice? Kde ju kupujete? Zaujíma ma, koľko kg hláv mám kúpiť na 10l súdok a tiež čo všetko tam dávate okrem korenia. Koľko soli na kg kapusty? Internet sa v tomto rôzni, zaujímajú ma vaše overené recepty. Dík
Odpovedať
@turanga_leela ja davam len sol, korenie a kapustu, thats all 😉
Odpovedať
@turanga_leelakapustu kupujeme priamo v Stupave kam chodíme každý rok len kôli kapuste:) berieme celej rodine... narezanú do súdka my 15kg, dávame soľ,korenie, jablká
Odpovedať
@mimadug kedy tam nakupujete? Teraz cez dni zela? Mate overeneho predajcu?
Odpovedať
@mimadug tiez by ma zaujimalo ci mas konkretneho overeneho predajcu tam
Odpovedať
@turanga_leela na kilo kapusty 20 g soli. My savame len razcu a na spodok suda par bobkovych listoc. My sme zvykli kupovat 15 kg kapustnych hlav do 10 l suda. Treba ju nastruhat, aspon polovicne mnozstvo, odvazit sol a rascu, premiesat, priblizne polovicu soli premiesat s uz nastruhanou kapustou vo vanicke a postupne utlacat, ked sa minie nastruhana nasolena, dostruhava, presalat a dotlacat dalsiu, ale nie moc na pevno, lebo ostane sucha, vodu priebezne odcerpavat aby sa kapusta nesmykala po sude, ale odlozit ju, este sa moze zist. Dotlacit skoro po vrch, polozii na vrch kapustove listy, zatazit a  doliat odcerpanu vodu ak treba. Na zatazenie je najlepsi umyty kamen, ale nesmie to byt ziadny nerast, ktory reaguje s kyslym prostredim v sudku. My mame zulovy kamen zo Studeneho potoka v Tatrach 😄 ale aj kremen je vhodny. Alebo vzpriecit pod okraj nejaku palicku z tvrdeho dreva. Kvasit 10 - 14 dni pri izbovej teplote, ked sa sudok prestane vykecavat, preniest do chladu.
Odpovedať
@zita19 ďakujem, takto som to potrebovala :)
Odpovedať
Este otazka - ak davate aj cibulu je to ok? Lebo niekde citam ze potom moze zmaknut...
Odpovedať
@turanga_leela bezne sme davali, noc sa nedialo. Pokial si pamatam bolo to kilo cibule na 10 kil kapusty. Asi som zabudla napisat do receptu. Kapusta zmakne ked nie je dobre presolena a utlacena, ked sa nanklada letna (zelena) kapusta, ked dlho kysne v teple, ked sa neskladuje v chlade My sme nemali kde kapustu skladovat, vsak panelak. Nechali sme ju v byte kysnut max dva tyzdne, potom sla na balkon. Ked hrozilo, ze bude mrznut, tak sme ju zababusili do diek a ked uz to bolo so zimou vazne, tak som ju vybrala, natlacila do zavaracich poharov, zavieckovala, naskladala do hrnca, zaliala studenou vodou, nechala zovriet a vypla. Po vychladnuti boli viecka pricucnute a kapusta v spickovej kvalite bez akejkolvek zmeny chuti a konzistencie sa dala aj v panelakovej pivnici skladovat. Mali sme aj take, ze sa zasantorceny pohar objavil po 3 rokoch a nic jej nebolo.
Odpovedať
Ospravedlňujem sa nebola som tu, je sezóna húb zaváram ,suším ,v záhrade ešte čo to treba,  deti škola...na kapustu ideme na budúci týždeň priamo do Stupavy a hneď do súdka s ňou
Odpovedať
@luciachrobacikidem na budúci týždeň pre kapustu priamo narezanú už
Odpovedať
@turanga_leelana budúci týžden ideme na kapustu, priamo narezanú v Stupave
Odpovedať
@mimadug a mas tam overeneho predajcu? Kupujes uz nastruhanu? Cize nic nepokazim ked buduci vikend nalozim do sudka...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@turanga_leela áno je čas tweraz na to...ideme tam je veľa predajcov v sukromných domoch,  narežúú vyberiete si...zatiaľ sme boli spokojní vždy...
Odpovedať
@mimadug cize ked pridem cez vikend tak nakupim v pohode tam?
Odpovedať
@turanga_leelaáno...tam v dvoroch domáci ponúkajú..narežú, vyberiete si...najemno na hrubšie...my sme nemali problém nikdy..a vždy spokojnosť veľká
Odpovedať
@mimadug super, ďakujem. Tak tam možno zbehnem, lebo sa mi to veru nechce strúhať :-/
Odpovedať
@turanga_leelato sa ani neoplatí za tie peniaze...a ozaj vždy sa nám podarí a to robíme aj na domácu zabijačku do kapusty , aby sme stihli naložiť nech vykysne
Odpovedať
@mimadug ďakujem, tak tam skúsim naklusať a nejakú kúpiť 🙂 Strašne mám rada kapustu.
Odpovedať
@mimadug ešte pls koľko eur chcú za kg takej nastrúhanej?
Odpovedať
@turanga_leelatak to si fakt nepamätám koľko vždy platíme lebo berieme aj svokrovcom aj švagrinej nám...plné auto, keď už ideme nech sa oplatí všetkým...ale sme všetci toho názoru, že za tie peniaze sa to doma neoplatí strúhať, keď sa vždy podarí...
Odpovedať
@mimadug ano to je pravda, zabije to kopu casu to struhanie
Odpovedať
Ale ma to svoje caro struhat ju vlastnorucne dievcata ;)
Odpovedať
@majstercapko co struhat, ale slapat do sudka. Ako Anca Mazikova v Pachovi 🙂 Do dvorecka dovoraaaa, smutny mesiac pozera...🙂
Odpovedať
Som si cez vikend precitala debaty o tom, ako v Stupave predavaju horku kapustu z Polska, tak som sa zlakla :(
Odpovedať
@zita19 ja to tam tiskam rukou furt...neni to sranda...ale stoji to za to
Odpovedať
@turanga_leela hej to som uz pocul aj ja, ze neni sanca aby tam take kvanta kapusty dopestovali. Takze odniekial to musia brat...polsko je jednou z moznosti...
Odpovedať
@majstercapko ou...tak kde kupim sakra kapustu ktora bude zimna a bude nasa? 😒
Odpovedať
@turanga_leelatreba ist priamo do dvora..domácim...pekne nastrúhajú vyberiete si...tá je zaručene domáca...ja som teda nebola tento rok ale otec bol doviezol a je parádna..nedopustím na kvalitu:) a už je aj vykysnutá
Odpovedať
@mimadug kupila som u pana Kovacsa, strasne zlati ludia, aj zemiaky som si tam kupila, aj hokaido...strasne zlati ludia
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?