Kvasená kapusta

30. okt 201729
avatar
Autor

registrovaný 31. 7. 2017

369 príspevkov vo fóre

29. sep 2017

Kedy nakladáte kapustu aby bola do vianočnej kapustnice? Kde ju kupujete? Zaujíma ma, koľko kg hláv mám kúpiť na 10l súdok a tiež čo všetko tam dávate okrem korenia. Koľko soli na kg kapusty? Internet sa v tomto rôzni, zaujímajú ma vaše overené recepty. Dík

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    671 príspevkov vo fóre

    29. sep 2017

    @turanga_leela  ja davam len sol, korenie a kapustu, thats all 😉

  • avatar

    registrovaný 30. 8. 2017

    22 príspevkov vo fóre

    29. sep 2017

    @turanga_leelakapustu  kupujeme priamo v Stupave kam chodíme každý rok len kôli kapuste🙂 berieme celej rodine... narezanú do súdka my 15kg, dávame soľ,korenie, jablká

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    340 príspevkov vo fóre

    1. okt 2017

    @mimadug  kedy tam nakupujete? Teraz cez dni zela? Mate overeneho predajcu?

  • Sponzor fóra
  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    369 príspevkov vo fóre

    1. okt 2017

    @mimadug  tiez by ma zaujimalo ci mas konkretneho overeneho predajcu tam

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2 404 príspevkov vo fóre

    1. okt 2017

    @turanga_leela  na kilo kapusty 20 g soli. My savame len razcu a na spodok suda par bobkovych listoc. My sme zvykli kupovat 15 kg kapustnych hlav do 10 l suda. Treba ju nastruhat, aspon polovicne mnozstvo, odvazit sol a rascu, premiesat, priblizne polovicu soli premiesat s uz nastruhanou kapustou vo vanicke a postupne utlacat, ked sa minie nastruhana nasolena, dostruhava, presalat a dotlacat dalsiu, ale nie moc na pevno, lebo ostane sucha, vodu priebezne odcerpavat aby sa kapusta nesmykala po sude, ale odlozit ju, este sa moze zist. Dotlacit skoro po vrch, polozii na vrch kapustove listy, zatazit a  doliat odcerpanu vodu ak treba. Na zatazenie je najlepsi umyty kamen, ale nesmie to byt ziadny nerast, ktory reaguje s kyslym prostredim v sudku. My mame zulovy kamen zo Studeneho potoka v Tatrach 😃 ale aj kremen je vhodny. Alebo vzpriecit pod okraj nejaku palicku z tvrdeho dreva.
    Kvasit 10 - 14 dni pri izbovej teplote, ked sa sudok prestane vykecavat, preniest do chladu.

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    369 príspevkov vo fóre

    2. okt 2017

    @zita19 ďakujem, takto som to potrebovala 🙂

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    369 príspevkov vo fóre

    4. okt 2017

    Este otazka - ak davate aj cibulu je to ok? Lebo niekde citam ze potom moze zmaknut...

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2 404 príspevkov vo fóre

    4. okt 2017

    @turanga_leela  bezne sme davali, noc sa nedialo. Pokial si pamatam bolo to kilo cibule na 10 kil kapusty. Asi som zabudla napisat do receptu.
    Kapusta zmakne ked nie je dobre presolena a utlacena, ked sa nanklada letna (zelena) kapusta, ked dlho kysne v teple, ked sa neskladuje v chlade
    My sme nemali kde kapustu skladovat, vsak panelak. Nechali sme ju v byte kysnut max dva tyzdne, potom sla na balkon. Ked hrozilo, ze bude mrznut, tak sme ju zababusili do diek a ked uz to bolo so zimou vazne, tak som ju vybrala, natlacila do zavaracich poharov, zavieckovala, naskladala do hrnca, zaliala studenou vodou, nechala zovriet a vypla. Po vychladnuti boli viecka pricucnute a kapusta v spickovej kvalite bez akejkolvek zmeny chuti a konzistencie sa dala aj v panelakovej pivnici skladovat. Mali sme aj take, ze sa zasantorceny pohar objavil po 3 rokoch a nic jej nebolo.

  • avatar

    registrovaný 30. 8. 2017

    22 príspevkov vo fóre

    6. okt 2017

    Ospravedlňujem sa nebola som tu, je sezóna húb zaváram ,suším ,v záhrade ešte čo to treba,  deti škola...na kapustu ideme na budúci týždeň priamo do Stupavy a hneď do súdka s ňou

  • avatar

    registrovaný 30. 8. 2017

    22 príspevkov vo fóre

    6. okt 2017

    @luciachrobacikidem  na budúci týždeň pre kapustu priamo narezanú už

  • avatar

    registrovaný 30. 8. 2017

    22 príspevkov vo fóre

    6. okt 2017

    @turanga_leelana  budúci týžden ideme na kapustu, priamo narezanú v Stupave

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    369 príspevkov vo fóre

    7. okt 2017

    @mimadug  a mas tam overeneho predajcu? Kupujes uz nastruhanu? Cize nic nepokazim ked buduci vikend nalozim do sudka...

  • avatar

    registrovaný 30. 8. 2017

    22 príspevkov vo fóre

    7. okt 2017

    @turanga_leela áno je čas tweraz na to...ideme tam je veľa predajcov v sukromných domoch,  narežúú vyberiete si...zatiaľ sme boli spokojní vždy...

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    369 príspevkov vo fóre

    7. okt 2017

    @mimadug  cize ked pridem cez vikend tak nakupim v pohode tam?

  • avatar

    registrovaný 30. 8. 2017

    22 príspevkov vo fóre

    10. okt 2017

    @turanga_leela áno...tam v dvoroch domáci ponúkajú..narežú, vyberiete si...najemno na hrubšie...my sme nemali problém nikdy..a vždy spokojnosť veľká

  • Sponzor fóra
  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    369 príspevkov vo fóre

    12. okt 2017

    @mimadug  super, ďakujem. Tak tam možno zbehnem, lebo sa mi to veru nechce strúhať :-/

  • avatar

    registrovaný 30. 8. 2017

    22 príspevkov vo fóre

    12. okt 2017

    @turanga_leelato  sa ani neoplatí za tie peniaze...a ozaj vždy sa nám podarí a to robíme aj na domácu zabijačku do kapusty , aby sme stihli naložiť nech vykysne

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    369 príspevkov vo fóre

    13. okt 2017

    @mimadug ďakujem, tak tam skúsim naklusať a nejakú kúpiť 🙂 Strašne mám rada kapustu.

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    369 príspevkov vo fóre

    13. okt 2017

    @mimadug  ešte pls koľko eur chcú za kg takej nastrúhanej?

  • avatar

    registrovaný 30. 8. 2017

    22 príspevkov vo fóre

    13. okt 2017

    @turanga_leelatak  to si fakt nepamätám koľko vždy platíme lebo berieme aj svokrovcom aj švagrinej nám...plné auto, keď už ideme nech sa oplatí všetkým...ale sme všetci toho názoru, že za tie peniaze sa to doma neoplatí strúhať, keď sa vždy podarí...

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    369 príspevkov vo fóre

    14. okt 2017

    @mimadug  ano to je pravda, zabije to kopu casu to struhanie

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    432 príspevkov vo fóre

    14. okt 2017

    Ale ma to svoje caro struhat ju vlastnorucne dievcata 😉

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2 404 príspevkov vo fóre

    14. okt 2017

    @majstercapko  co struhat, ale slapat do sudka. Ako Anca Mazikova v Pachovi 🙂 Do dvorecka dovoraaaa, smutny mesiac pozera...🙂

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    369 príspevkov vo fóre

    16. okt 2017

    Som si cez vikend precitala debaty o tom, ako v Stupave predavaju horku kapustu z Polska, tak som sa zlakla 😞

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    432 príspevkov vo fóre

    16. okt 2017

    @zita19  ja to tam tiskam rukou furt...neni to sranda...ale stoji to za to

  • avatar

    registrovaný 28. 6. 2017

    432 príspevkov vo fóre

    16. okt 2017

    @turanga_leela  hej to som uz pocul aj ja, ze neni sanca aby tam take kvanta kapusty dopestovali. Takze odniekial to musia brat...polsko je jednou z moznosti...

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    369 príspevkov vo fóre

    17. okt 2017

    @majstercapko  ou...tak kde kupim sakra kapustu ktora bude zimna a bude nasa? 😒

  • avatar

    registrovaný 30. 8. 2017

    22 príspevkov vo fóre

    27. okt 2017

    @turanga_leelatreba  ist priamo do dvora..domácim...pekne nastrúhajú vyberiete si...tá je zaručene domáca...ja som teda nebola tento rok ale otec bol doviezol a je parádna..nedopustím na kvalitu🙂 a už je aj vykysnutá

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    369 príspevkov vo fóre

    30. okt 2017

    @mimadug  kupila som u pana Kovacsa, strasne zlati ludia, aj zemiaky som si tam kupila, aj hokaido...strasne zlati ludia

Pridaj príspevok

avatar

    Nenašli ste čo ste hľadali?