Ovocná koža

15. sep 201733
avatar
Autor

registrovaný 29. 6. 2017

60 príspevkov

29. aug 2017

Jáááááj, nedarí sa mi s ovocnou kožou. Skúšala som vlani, ale to iba som sušila čo mi zostalo z lisovania ovocia z ktorého som robila šťavu. Tento rok som chcela skúsiť aj pravú kožu, lebo som maškrtnica a aj rodina si rada dá. Kožu zatiaľ iba kupujeme. A nepodarilo sa, podarili sa mi asi tak černicové povidlá :wink: No aspoň niečo. Sušila som tú zmes niekoľko dní v sušičke, mala som tam aj paradajky na iných poschodiach a tie sa pekne usušili a už sú aj spapkané. Zmes nepreschla na kožu, iba sa vytvorila vrchná akože koža, ale pod ňou nie riedke, ale nie kožovité. Kolegyňa v robote s priateľom robia takúto ovocnú kožu a aj predávajú. Jej priateľ hovoril, že správnu kombináciu ovocia hľadal tri roky. Kombinuje rôzne ovocné šťavy spolu a je to skutočne dobré. A s tými černicami mi povedal, že tieto drobné ovocia nie sú vhodné na sušenie samé, treba ich kombinovať napr. s marhuľovou, alebo broskyňovou. Tak som troška múdrejšia či viacej uvidím až budem skúšať nabudúce, či z toho opäť nebude marmeláda :slight_smile: Robí ovocnú kožu niekto z vás? Poraďte ako na to.

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2349 príspevkov

    29. aug 2017

    Susim v rure na teplovzduch cca na 50° s pootvorenymi dvierkami. Na silikonovej podlozke na pecenie, ale da sa aj na papieri, len raz som sa pozabudla a ten poondiaty papier nechcel ist dole, tak sme vtedy mali kozu obohatenu celulozov ( :-D samozrejme ho nebolo vela, myslim, ze nikto na to ani neprisiel, len ja som vedela, ze je to fortifikovana, ale vsak vlaknina je zdrava). Normalne nakydam pyre na tu foliu, strcim do rury a susim, kym ma to bavi alebo nejdem spat, zvycajne to vychadza tak 3 - 4 hodiny. Na druhy den zas posusim nejaky cas. Osvedcilo sa mi po prvom suseni ten zaschnuty povrch tak trosku "perorat" aby sa to mokre zo spodu mohlo odvetravat. Ked je to z jednej strany take celkom obschnute prilozim dalsiu foliu, otocim hore nohami, povodnu foliu stiahnem a dosusim ten vlhky spodok. Tak za 3 dni mam kozu primerane preschnutu aby sa dala krajat, rolovat do slimakov. Slimaky dosusam but v susicke ked mi vysli take vlhkejsie alebo je vonku vlhko, ked su preschnutejsie a je teplo tak len na volno na vzduchuA dobre, ze si pripomenula, idem tu moju predvcerajsiu dosusit

  • avatar
    Autor

    registrovaný 29. 6. 2017

    60 príspevkov

    29. aug 2017

    @zita19 ďakujem za popis, som zvedavá či sa mi podarí nejakú kožu vyrobiť. Takto pri čítaní to vyzerá jednoducho, Prosím Ťa a ako potom uskladňuješ? Dávaš vysušené do zavareninových fliaš, alebo mrazíš?Nedávaš žiadnu chémiu do toho pyré, že?

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    133 príspevkov

    29. aug 2017

    @zahradnakova  tiez mam rad taketo dobre a zdrave sladkosti. Ked som zacinal, tak som robil podla odporucani znamych co uz taketo experimenty robili, ale nejako sa mi nedarilo tak ako som si predstavoval. Tak som nasiel na internete skvely clanok aj s popisomhttp://lepsiden.sk/ovocna-koza-recept/
    . Takze teraz susim prevazne na slniecku a co sa neususi tam, tak davam bud do rury, alebo do susicky. Presusene uskladnujem vo flasi na zavaranie. Nekazi sa to ani bez chemie, davam na rozdiel od toho receptu cukor, alebo med prave kvoli konzervacii, aby koza dlho vydrzala. Drziam pasti nech sa zadari a budes mat peknu sladku zasobu vitaminov a zdravich cukrikov.

  • Sponzor fóra
  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    133 príspevkov

    29. aug 2017

    Nestihol som v limite zaeditovat, vlastne stihol tak tak, ale ked som sa pomylil a dal BackSpace, tak ma to vyhodilo z editacneho modu do stranky s prispevkami v tematu a bolo po oprave :slight_smile:Chcel som dopisat pre 
    @zahradnakova , ze s cukrom ci medom zasa neprehanat, zalezi na sladkosti ovocia co davas susit. Ono este to ovocie susenim troska zosladne. To len aby si vedela, ze so sladenim opatrne, nech zasa nemas prilis sladky zivot :wink: Skusam ten BackSpace, ci to bolo on, alebo moje gramblave ruky :wink:Tak a teraz to neurobilo, este to mohlo byt uplynutim casoveho limitu, lebo som skutocne robil na poslednu chvilu zmenu, ale to asi nie, tak pripisujem tuto chybu rukam ;-)

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    659 príspevkov

    30. aug 2017

    Ja som tiez citala ze sa to ma susit v rure, odradil ma ten cas :unamused:

  • avatar

    registrovaný 18. 8. 2017

    256 príspevkov

    30. aug 2017

    och toto je desna babracka :dizzy_face:

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2349 príspevkov

    30. aug 2017

    @zahradnakova &nbspcukru davam len trosku do pretlaku a pre zvysok rodiny obalujem v krystalovom cukre. Ja to zozerem aj v nesladenom prevedeni. Nic ine nedavam, skladujem v zavaraninovych poharoch a pre istotu k nim hadzem tie sacky na pohlcovanie vlhkosti co byvaju vo vifonkovych polievkach (mam ich celkom dost, lebo ich kupujem kvoli rezancom, tie superchemicke prisady na vyrobu polievky vyhadzujem bez milosti a sacky zo silikagelom skreckujem, lebo ich prihadzujem aj do flasticiek s bylinkami)

  • avatar
    Autor

    registrovaný 29. 6. 2017

    60 príspevkov

    30. aug 2017

    @cickamica &nbsphej je to zdĺhavé, ale v sušičke sa to dá, tam pootočím čudlíkom a nech si to robí čo chce, dôležitý je výsledok. Ako píše @zita19 &nbspsom tiež ako ona, zožrať toho kvantá dokážem a tak si musím urobiť svoje, lebo to lezie do peňaženky a keď môžem, tak urobím a z vlastných zdrojov, škoda nevyužiť, teda posnažím sa a snáď sa aj zadarí. Prípadne budú opäť povidlá :wink::smiley:

    @spuchlina &nbspje to sice babračka a hlavne časová, to sušenie, ale zasa tak ťažké to nie je. Každá/ý robievate džemíky alebo šťavu, tu stačí ovocie rozmixovať, ak treba tak pridať cukor, ale s rozumom (dá sa aj bez (aj bez rozumu aj bez cukru :stuck_out_tongue: )) a pak sušiť, sušiť a sušiť, to už hovoril V.I. Lenin, či niečo iné chlapec povedal?

  • avatar
    Autor

    registrovaný 29. 6. 2017

    60 príspevkov

    30. aug 2017

    @zita19 ďakujem za rady. Prosím Ťa a ten pretlak ovocný aj nejako povaríš, či iba také surové potom sušíš?:wink: super využitie Vifoniek a silikagelových sáčkov, to ma nenapadlo. Musím povedať synovi, nech odkladá tie sáčky.
    Hľadala som po internete takéto sáčky či sa vôbec predávajú a našla som dobrú stránkuhttps://www.paketo.sk/vysusecie-vrecka/sk/c-1721/
    teda píšu, že je to dobré na elektroniku, tak snáď bude dobré aj na kožu ovocnú, minimálny odber 100 ks, to zasa nie je také likvidačné, . A majú aj vážený silikagel.

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    659 príspevkov

    1. sep 2017

    @zahradnakova &nbspja radsej to ovocie zdlavim surove, pri tomto by ma asi porazilo a obzvlast ked to tolko trva...a este ked citam ze niekto to vychytaval 3 roky 😱😵

  • avatar
    Autor

    registrovaný 29. 6. 2017

    60 príspevkov

    1. sep 2017

    @cickamica &nbsptiež mám rada surové ovocie a sezónne, ale čo s prebytkami keď už to nemáš komu dať a aj keď chceš niečo uchovať na zimu a mať vitamíny. Toto je veľmi dobrý spôsob a ešte si aj zamaškrtíš :stuck_out_tongue::stuck_out_tongue:, teda ak máš takéto rada. Mám toto rada od mladosti, ale nikdy sa mi to nepodarilo urobiť doma. Tak skúšam, raz sa podarí. Jáááj a superná vec je kandizované ovocie, to je ľahšie na čas. To sa mi celkom darí a tiež dobrútka.

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2349 príspevkov

    1. sep 2017

    @cickamica &nbspvsak jasne, ze najlepsie je surove. Ale co mas robit, ked kazdy druhy den dovlecies zo zahrady 3 litrovy kyblik cernic, v pivnici lekvare co si pamataju este Husaka, cernicovy kompot nikto nechce, lebo to lezie do zubov, mrazak nie je nafukovaci a nazrata si ich uz pri oberani. Ovocna koza je najjednoduchsie riesenie. 3 litrovy kyblik vypasirujem za 10 minut, prdnut na plech a zapnut ruru je dalsich 5 minut. A o zvysok sa uz stara skoro same. Pred spanim vypnut ruru. Na dalsi den zapnut ruru ked dojdes z roboty, nezabudnut vypnut pred spanim. Na dalsi den otocit, zas strcit do rury, prilozit dalsi plech s novou varkou. Najhorsia robota je zlupnut z folie, prerezat na polovicu, zakrutit do rolady, nakrajat na slimaky.  Dosusaju sa uz same. Myslim, cisteho casu to je tak nieco malo cez pol hodinu na jeden plech, vratane umyvania pasirovaca a vsetkeho okolo.A spotrebujes vsetko ovocie, co sa neda prepasirovat, to rozmixujes. Pomiesas kadeco dokopy, jablka alebo hrusky s cernicami su famozne, jahody, maliny, ribezle spolu v akomkolvek pomere ale aj samostatne. Marhule, slivky, ringloty... A ked dobre vyschne, tak ma takmer neobmedzenu skladovaciu dobu a do jednej sedemdecky napchas 3 plechy co je asi 9 litrov cernic, takze este aj miesto setris.A ja kozu krajam na kocky a pridavam aj do muffinov, bublaniny, pridavam si do jogurtu, tvarohu.

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    659 príspevkov

    2. sep 2017

    @zita19 &nbspjasne, ja mam malu zahradku tak take prebytky nepoznam :)

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    659 príspevkov

    2. sep 2017

    @zahradnakova &nbsppisem vyssie ze ja prebytky nepoznam, skor nedostatok ;)

  • avatar

    registrovaný 18. 8. 2017

    256 príspevkov

    3. sep 2017

    @zahradnakova &nbspna toto som dost leniva

  • Sponzor fóra
  • avatar

    registrovaný 31. 8. 2017

    66 príspevkov

    3. sep 2017

    dievčatá, myslíte že sa dá urobiť ovocná koža ja z hrušiek ? Momentálne u mna už dozrievajú len hrušky.  Až teraz som sa začala o tú kožu zaujímať. Do kelu a mali sme vela sliviek. Škoda :)

  • avatar
    Autor

    registrovaný 29. 6. 2017

    60 príspevkov

    3. sep 2017

    @cickamica &nbspno tak potom treba spapkať čo je a zadovážiť telu čo najviac vitamínov.

  • avatar
    Autor

    registrovaný 29. 6. 2017

    60 príspevkov

    3. sep 2017

    @jurenikova  možno @zita19 &nbspporadí, tiež iba začínam. Tiež mi dozrievajú hrušky a aj jabĺčka, tak sa o kožu z nich pokúsim, prípadne z toho zasa bude džem :wink::stuck_out_tongue:

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    659 príspevkov

    4. sep 2017

    @zahradnakova &nbspano intenzivne na tom pracujem :wink:

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    659 príspevkov

    4. sep 2017

    @jurenikova &nbspja som videla predavat aj hruskovu, ale postup netusim

  • avatar
    Autor

    registrovaný 29. 6. 2017

    60 príspevkov

    4. sep 2017

    @cickamica  správny postup, lebo zima sa opýta, čo si papkala za vitamíniky :stuck_out_tongue: cez leto, tak pekne a usilovne na tom pracuj, ešte bude čo

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    659 príspevkov

    6. sep 2017

    @zahradnakova &nbspjaj no tak ked jej porozpravam co vsetko som zosrotovala tak ju aj vystrie :smiley:

  • avatar
    Autor

    registrovaný 29. 6. 2017

    60 príspevkov

    7. sep 2017

    @cickamica &nbsptak jej to hovor s rozumom :stuck_out_tongue: a po kúskoch a mysli na to aké nepodarené bolo leto. Netuším koho a ani nechcem vedieť na čo sa pýtalo čo robil v zime, že bolo z toho tak horúco. :sunglasses::smiley::smiley::smiley::smiley::smiley::smiley::smiley::stuck_out_tongue:

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    659 príspevkov

    8. sep 2017

    @zahradnakova &nbspno ved toto...a ta ovocna koza sa ti nakoniec podarila? ci este stale hladas vhodnu kombinaciu? :wink:

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2349 príspevkov

    8. sep 2017

    @jurenikova &nbspda sa aj z hrusiek. Bud surove, ale potom ich treba po nastruhani alebo namleti dobre pokvapkat citronom aby nemala farbu ako mrtveho paty. Alebo sa robi z vareneho pretlaku. To staci ocistene hrusky podusit v troske vody, prepasirovat a susit. Pri dusenych mozes dat aj hrubsiu vrstvu, aj 1 cm a ked preschne, nakrajas na mensie kusky a dosusis. Potom su z nej ovocne cukriky. 
    Dalsia moznost je, ze surove nastruhane pomiesas s pretlakom z cernic.

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2349 príspevkov

    8. sep 2017

    @zahradnakova &nbspda sa aj z jablk. Presne rovnako ako z hrusiek.

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2349 príspevkov

    8. sep 2017

    Zeny, kedze som este nezalozila svoju 50 rocnu zavaraciu kucharku tak som vam nasla stary recept(y) na ovocne pasty. Vypisane su jablkova, jablkovo-hruskova, dulova, ceresnova (visnova), marhulova (broskynova), slivkova.
    Takze zablkove, hruskove a dulove:
    2 kg ovocia, pol kila cukru
    Ovocie pokrajat, podusit s malym mnozstvom vody do makka. Uvarene ovocie prelisovat cez sito (pred 50 rokmi o ponornych mixeroch ani nesnivali, takze pouzijeme vymozenosti techniky). Vylisovany pretlak zvarit do husta, pridat cukor. Natriet na plech v 1 - 2 cm vrstve a predsusit v rure. Predsusenu nakrajat na kocky a dosusit na teplom mieste. 
    Pre makke ovocie (ceresne, marhule a spol) je postup podobny, len varia pomlete ovocie a na 2 kila ovocia davaju 30 deka cukru.
    Pasta sa moze naplnit do vymastenych formiciek a ususit, po ususeni ju obaluju v cukre a mame ovocne cukriky.
    Ako vylepsenie odporucaju zamiesat posekane orechy.
    O mojich oblubenych cernicovych, jahodovych, malinovych a ribezlovych koziach sa nezmienuju.

  • avatar

    registrovaný 31. 8. 2017

    66 príspevkov

    8. sep 2017

    Tak dievčatá, skúsili sme a je dobrá. Hrušky, černice (mali sme v mrazáku)  banán,  pomarančová štava. Chutí výborne. Ďakujem za rady:wink:

  • avatar
    Autor

    registrovaný 29. 6. 2017

    60 príspevkov

    9. sep 2017

    @cickamica &nbspzatiaľ zháňam čas :angry::sunglasses:  A potom to budú suroviny, jabĺčka ešte počkajú aj s hruškami na strome a snáď aj troška času sa pridá a pustím sa do toho.

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    659 príspevkov

    10. sep 2017

    @jurenikova &nbspvau mnam

Pridaj tvoj príspevok

avatar
:);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

Nenašli ste čo ste hľadali?

hľadať len v názvoch tém

Reklama