Troška alkoholu :-) Robite likéry a vino?

Profilova fotka
Bol som na višniach a tak ako každý rok som urobil domácu griotku. A tie višne potom ked sa griotka da do flias, hmmmm 🙂 Jednoduche, velka 4 - 5 litrova flasa, 1 kg cukru, vrstva visni, zasypat cukrom a takto kazdu vrstvu visni az po vrch flase, pockat do druheho dna, visne sa spoja s cukrom a troska pustia stavu a potom zaliat az nad visne rumom. Zatvorit vicko a cca po dvoch mesiacoch zliat, visne odlozit na dalsie pouzitie. Robieval som aj visnove vino, ale nejako je poslednou dobou malo visni. Tento rok som robil aj pupavove vino, robieval ho moj dedko, takze spomienky 🙂  A tiez som skusil vino z kvetov bazy, zatial som ho nekostoval. Inaksie z kvetov zvyknem robit med.
Odpovedať
@alfazahradnik ja nie som na likery, robievam dobry domaci destilat a nanajvys tak orechovicu, ale kedze orech tento rok zamrzol, tak cakam len na tie destilaty 😉
Odpovedať
Pripajam sa k @majstercapko ,  likery su u nas zenska zalezitos. Keby si z toho vyrabal pivecko, to by bola ina pesnicka 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@majstercapko a @zahradkarvlado je tam rum, teda UM podla EU. Ale aj orechovicu uz sme dali.Vidite ako robite dalej so stocenou orechovicou? Moja krstna mama davala do nej este med na zjemnenie. Nepridavam nic, chuti mi to take "surove".
Odpovedať
@alfazahradnik liekom je ked je cista 🙂 Likery pre mna ani UM nezachrani, neviem, pre mna su to take lepidla a nie poriadny alkohol 🙂 Take cuckanie pre damy 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@zahradkarvlado tak to som rad, ze aj niekto iny ma rad cistu orechovicu, je to lahodka a uz tmavne aj tohtorocna 😉Likery tiez nemusim, hlavne nie kupovane, ani neviem ci som vobec nejaky dal a slivovica pod 50% nie je OK. ale visnami z griotky ozdobeny puding, ci zakusok a na nem v zele zaliate taketo visne, mnaaaam ;-)
Odpovedať
@alfazahradnik destilat pid 50% je o nicom ;) na zdravie!
Odpovedať
*pod :P
Odpovedať
Ja som robila cernicovy liker vlani. To bola lahodkaTo bola take 2 in 1 s ovocnou kozou. Vylisovala som cernice, premiesala s cukrom, tak 2 diely cernic, 1 diel cukru. Do druheho dna som to nechala na museline odkvapkat. Huste sa susilo na kozu a riedke som celkom vynimocne nezmrazila na sirup ale zmiesala pol na pol s bielym rumom. Na Vianoce to bola take fajnove. Len tak samotne do kaliska na zlepsienie nalady, do caju, aj do pecenia. Ani som nezbadala kde sa tie dve flase podeli Tohto roku planujem aj malinovy.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 z cernic robievam sirup, ale toto co popisujes, cernicovy liker skusim tento rok podla Tvojho navodu. Ako robis tu kozu_ Celkom dost mi v cernicovej vadia tie velike zrniecka.
Odpovedať
@alfazahradnik ja to mam jednoduche, mam vyborny lis na ovocie k robotu, s nim je pre mna vedro malin, cernic, ribezli brnkacka. Takze mame kozu aj lekvare bezkostkove.Kozu robim tak, ze vylisujem pretlak, necham do druheho dna odkvapkat riedke na site vylozenom muselinom (aôe ten muselin je len moja panska zhyralost, pri hustom site nie je podmienka). Na druhy den huste premiesam s troskou cukru a dam susit do rury na cca 70°. Ked je skoro suche, po nejakch 5 - 6 hodinach, ale malokedy susim v kuse, lebo nestiham,  prekrojim plat na plovicu, zatocim roladu, nakrajam slimaky asi 1 cm hrube a necham dosusit na slnku. Ked nie je vhodne pocasie, tak dosusam v susicke.To co odkvapkalo osladim a nalejem do malych PET flasiek a strcim do mrazaka (tie pollitrove su akurat, lebo ked ju strcim do chladnicky stihne sa vypit skor ako chyti nejaku skazu)
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 dakujem za popis, tak to je fantazia, este sa mam co ucit a asi mas super vybavenie. Tak mam motivaciu. cernice to tento rok istia, uz je po malinach a tie som iba zamrazoval ako dren s cukrom.
Odpovedať
@alfazahradnik myslim, ze ked mas vlastnu urodu lis na ovocie je uzitocny pomocnik. Alebo este lespie nizkootackovy odstavovac, to sa objavilo pred par rokmi. Odstavis na tom aj surove jablka aj drobne ovocie. Na lise len makke ovocie. Na tvrde mam sice ten klasicky vysokootackovy odstavovać, ale s nim som sa nejak neskamaratila. Neviem ci bol za poslednych par rokov vybraty zo skrine.Lisujem aj predvarene paradajky na pretlak, jablka na vyzivu. A ano, ja mam strojov na varenie tolko, ze je to az divne. A hadam okrem toho odstavovaca vyuzovam kazdy a casto.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zita19 pouzival som odstavovac, ale bol dost otackovy, tak teraz odstavujem rucnym odstavovacom, takto odstavovala aj moja starka, tak si zavzpominam. O nizkootackovom snivam, ale to tocenie ma bavi a netrva to dlho. Si sikulka
Odpovedať
Profilova fotka
sladke likery nemusime, no bazový liker nie je špatný 🙂 keď je dosť marhul, robime marhulovicu...v zime super občas za kališok....a ked je dostatok ovocia, vrstvim postupne rôzne ovocie a zalievam rumom alebo vodkou...necham postať a v zime mame boule...daju sa z toho robit napoje podla fantazie :-)
Odpovedať
@lubicabystrica nooo, to su uz zaujimavejsie produkty, taka marhulovica..ojoooj
Odpovedať
Profilova fotka
@zahradkarvlado ano...zo svojich marhuliek, bez cukru a farbiv...no škoda, že tento rok všetko ovocie nám na jar pomrzlo...zjedla som asi 3 marhulky a mali sme len trocha čerešni...urobila som výživy a džemy...marhulovica ani iná ICA tohto roku nebude....:-)...a to sme boli popozerať aj u susedov....:-)
Odpovedať
@lubicabystrica mne vlani tiez pomrzlo...tak som nakupil ovocie 😬 na ICU 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@zahradkarvlado   ....vidííííš...šikovný :-)....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?