Zavaranie vykvasenej kapusty

11. júl 2019250
avatar
Autor

registrovaný 31. 7. 2017

362 príspevkov

29. dec 2017

Ako na to? Nemam hrniec, budem sterilizovat v rure...na kolko stupnov a ako dlho? Nemozem ju viac nechat v sudku, robi sa na nej biely povlak aj ked dolejem vodu

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2357 príspevkov

    29. dec 2017

    Roky som sterilizovala v hrnci, mne sa to osvedcilo, ostala krasne chrumkava, vydrzala aj par rokov, ked sa na nu zabudlo. Natlacila som kapustu do poharov asi 1 a pol cm od vrchu, doliala stavu asi 1 cm od vrchu, zavieckovala, naskladala do hrnca, zaliala studenou vodou, pockala kym voda zovrie a vypla. Pohare chladli v hrnci. Po vychladnuti sa skontrolovali a tie co nahodou nedrzali sa naskladali do chladnicky a spotrebovali sa prve. Tie co drzali este ostali preventivne v byte po tyzdni presli poslednou kontrolou a dobre drziace odchadzali do pivnice.

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    430 príspevkov

    2. jan 2018

    Biely povlak vraj teda nevadi, mozno by som len doliala vodu a okrem toho opatrne vycistila steny sudka

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    362 príspevkov

    2. jan 2018

    @zita19 &nbspuz som sa dnes k tomu dostala, zasterilizovane..a co viem urobit s tou kapustovou vodou co ostala? Je mi to luto vyliat...

  • Sponzor fóra
  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    362 príspevkov

    2. jan 2018

    @salamandrazuza &nbspto som uz robila pravidelne dva tyzdne a stale sa na vrchu urobili biele bodky. Kapusta je pri tom vynikajuca, chrumkava a dokonala...

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2357 príspevkov

    2. jan 2018

    @turanga_leela &nbspaj tu mozes zasterilizovat, ale ja by som ju asi dala do malých PET flasiek, zamrazila. Take probiotika ake su v nej len tak lahko nesplasis, ked niekomu zapcha creva

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    362 príspevkov

    2. jan 2018

    @zita19 &nbspvidis, super, na mrazenie som celkom zabudla..to mas pravdu, hento vyzenie z criev aj stareho certa :-D dik

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    430 príspevkov

    10. jan 2018

    @turanga_leela &nbsphmm tak len zasterilizovat teda, ale obavam sa ze uz to nebude ono

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    362 príspevkov

    11. jan 2018

    @salamandrazuza &nbspzasterilizovala som, niektore nechytili, tie som ochutnala a je ako zo sudka :) takze to na chuti neubralo ;-) @zita19 dakujem krasne, spravila som presne ako si pisala :)

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2357 príspevkov

    11. jan 2018

    @turanga_leela &nbsptie co chytili budu take fajnove aj o dve roky ;-)

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    430 príspevkov

    17. jan 2018

    @turanga_leela fiha, naozaj to nestratilo na sile? Ze by som vyskusala? :thinking:

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    362 príspevkov

    18. jan 2018

    @zita19 &nbspto asi spasime zo sveta skor, ale nepochybujem ze vydrzia...super to je, dakujem naozaj, uz to tak budem robit kazdy rok :)
    @salamandrazuza &nbspurcite vyskusaj, ja som fakt spokojna...uvolnilo sa mi miesto, nemam poloplny sudok niekde, nemusim riesit ci ma vodu v zliabku atd..Pre mna maximalne pohodlne riesenie

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    430 príspevkov

    18. jan 2018

    @turanga_leela &nbspinspirovali ste ma dievcata, najblizsie vyskusam :)

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    362 príspevkov

    18. jan 2018

    @salamandrazuza &nbspnebudes lutovat, mna hneva len to, ze som na to dosla az teraz :-D

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    430 príspevkov

    19. jan 2018

    @turanga_leela &nbspkks ty by si mala nieco predavat, presvedcis kazdeho :-D

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2357 príspevkov

    20. jan 2018

    @salamandrazuza &nbspgarantujem ti, ze lutovat nebudes. Rokmi osvedcena metoda. Zatial sa nikto, komu som poradila a siel presne podla repcepisu, nestazoval

  • Sponzor fóra
  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    362 príspevkov

    22. jan 2018

    @salamandrazuza :-D :-D daj pokoj :D

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    430 príspevkov

    27. jan 2018

    @zita19 &nbspdakujem..ja som sa bala ze takto zabijem vacsinu tych vitaminov v tom :thinking:

  • avatar

    registrovaný 17. 9. 2013

    2357 príspevkov

    27. jan 2018

    @salamandrazuza &nbspnie nezabijes. Obsah flase sa nezohreje na viac ako 70°C takze vitaminom sa nic nestane. To zohrievanie je len na to, aby sa vytvoril mierny podtlak pod vieckom a to sa pricuclo. A nepricucne sa tak asi tretina, takze urcite to nebolo zohriate az privelmi. To je skor proces pasterizacie ako sterilizacia, kapusta je zakonzervovana vlastnou kyselnou mliecnou, tak ako by bola zakonzervovana keby sa sud skladoval niekde v teplote okolo 10° (ako to mavali babky v komore)
    Kedze komory my moderni člobrdici nemame, musim hladat ine moznosti

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    430 príspevkov

    27. jan 2018

    @zita19 &nbspano to mas pravdu...a vlastne ked sa to pokazi ak to nesterilizujem, tak o tie vitaminy pridem tak ci tak :) Super

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    362 príspevkov

    1. feb 2018

    @salamandrazuza &nbspno kysle to ostava rovnako, a aj ta zavarena kysla voda ta rovnako rozfofruje ako nezavarena :grimacing: :-D takze cvitaminu to ma hodne :-p

  • avatar

    registrovaný 29. 6. 2017

    430 príspevkov

    7. feb 2018

    @turanga_leela :-D :-D :-D dakujem, viac detailov nepotrebujem :-D

  • avatar

    registrovaný 2. 4. 2019

    2 príspevkov

    2. apr 2019

    Takto na jar vždy likvidujem skoro všetku kyslú kapustu zo súdka už vyše tridsať rokov a ani jedna sa mi nekazila,všetky poháre vždy chytia a kapustička je rovnako chrumkavá ako rovno zo súdka.Zahrejem ju do bodu varu a hneď vyberiem poháre,aby da ochladili.Aj teraz sa s tým práve hrám :grinning:

  • avatar

    registrovaný 2. 4. 2019

    2 príspevkov

    23. jún 2019

    Takto robím každý rok aj dnes som sa s tým hrala.A taktiež idem aj tú vodu dať do pohárov a zasterilizovať.Tu u nás na Liptove sa z nej varí fantastická polievka,volajú ju kyslá.Poháre zahrejem do bodu varu a hneď vyberiem,tak mi chytí každý pohár a vydrží aj roky.Len ju musím dobre natlačiť,aby mi nezmäkla.

  • avatar

    registrovaný 12. 10. 2017

    249 príspevkov

    24. jún 2019

    ej ale ste mi chute narobili, dal by som si taku vianocnu kapustnicu

  • avatar
    Autor

    registrovaný 31. 7. 2017

    362 príspevkov

    11. júl 2019

    No tak tu co som zavarila teraz v marci tak ta nejak divne zmakla a zozltla ;-(

Pridaj tvoj príspevok

avatar
:);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

Nenašli ste čo ste hľadali?

hľadať len v názvoch tém

Reklama