Škodce na stromoch

tohtoročný "úlovok" Už niekoľko rokov si všímam na stromoch ,ze usychajú konce mladych konarikov a teraz som našla na mladej jablonke hlbšiu ranu. Ovocinari, poraďte, môže za to ten drevotoč? Fúzača som našla pod čečinou spíleného veľkého smreku so suchými konármi.
Odpovedať
podla tej kresby na chrbte to vyzera ako drevotoc
Odpovedať
@evamama to drevotoč nebude. https://www.google.com/search?q=drevo... Ja som pár krát uvidel navrtanú dierku v konári, ktorý začal vysychať. A vo vnútry niekolko cm chodba z ktorej som vyšpáral larvu ako je v odkaze.
Odpovedať
@kajo873 no to si mal šťastie,ze si našiel tú potvoru, mne len usychajú konce konárov a neviem prečo, tento motýľ bol na stene blizko jabloní, bolo dosť chladno,inak by asi odletel. A v konároch bývajú vyžraté chodby presne stredom, v dreni.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Priatelia, nie som priamo "chrobáčkar" no toho fúzača tipujem na nejakého Dorcadiona. Vyzerá to na Dorcadion aethiops. To sú trávové fúzače. Stromom neškodia. Motýľ nie je drevotoč. Na fotkách je lišaj borovicový. Húsenice sa živia najčastejšie ihličím rôznych druhov borovíc. Neškodný motýľ nepredstavujúci hrozbu. Dokonca neškodí ani v borovicových monokultúrach, Pokiaľ sa týka našich drevotočov, náš najväčší, drevotoč obyčajný žije predovšetkým v mäkších lužných drevinách, teda primárne vŕba a topoľ. Húsenice menšieho drevotoča hruškového sa vyvíjajú aj v dreve ovocných stromov. Rozhodne to však nieje bežný druh, s ktorým by ste sa vedeli stretnúť často.
Odpovedať
@lubos_vitaz ďakujem za určenie toho motýľa a zaradenie fúzača. A veľmi mi odľahlo, že to nie je drevotoč. Bol dosť veľký.
Odpovedať
Ešte je toto májka fialová?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?