Záhadný tvoreček na citróne

Profilova fotka
Ahojte, dnes som našla na svojom milovanom citróne podivný hmyz. Neviem, či sa mi tam len zakuklil náhodný okoloidúci alebo sa mám obávať najhoršieho.Jedna vetvička citróna je malý kúsok obalená takým bielym povlakom a pri tom sedia dve malé biele potvory, ktoré vyzerajú ako rybičky s nožičkami 😄 Neviete, čo je to zač?
Odpovedať
@petradum uha, nevyzeraju velmi priatelsky 😬
Odpovedať
to bude asi vlnatka. Na toto pomoze len trvrda chemia. Pod ten biely povlak sa chemia nedostane, takze mam odskusane, nastriekat saponatovou vodou, dokladne celu rastlinu, nechat pol hodinu posobit a potom splachnut silnym prudom vody. Saponat tu superodolnu vaticku rozpusti. Nasledne postriekat systemovym insekticidom proti cicavemu hmyzu. Celu proceduru opakovat aspon 3x s odstupom 7 - 10 dni. a poliat aj zeminu. Samozrejme po takom zasahu je sporne ci je vhodne konzumovat plody, ale asi niet inej volby. Citala som aj take rady, ze zotierat tie povlaky vatou namocenou v liehu, ale na toto ja som trpezlivost nemala. Obzvlast, ked toho boli stovkyJa som toto mala na orchideach a nolinii (mojej milovanej z 3 cm hluzky 15 rokov pestovanej). Nepomohlo nic, len tazka chemia. Dokonca som pre kazdy postrek pouzila iny pripravok. Pre istotu, keby si nahodou zvykli.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 ďakujem za radu 🙂 na druhý deň som tie potvory našla presunuté na klinčeku a boli tam ďalšie také ako "vošky" zelenej farby. tak som sa naštvala, vošky som povytriasala a celý kvet som osprchovala a pre istotu aj presadila. tak budem sledovať, či sa vrátia alebo nie. tiež aj z citróna som zmyla ten povlak a ospršila ho.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?