Zazimovanie trvaliek

Dobrý deň, hľadala som cez lupu, ale nenašla - je možné ako ochranu pred mrazom použiť kôru? Všade čítam o čečine. Je potrebné nejako chrániť stromčekový panašovaný bršlen, červienku, stĺpcové tisy? Máme v pôde kopec stavebného odpadu, už sme dosť veľa vykopali, ale aj tak sa bojím premokrenia, najmä pri tisoch a niektorých trvalkách. Máme šalviu, levandulu, gaury, ľaliovky, astilby, heuchery - treba niečo špeciálne na bratislavskú zimu? Som úplný začiatočník, záhony som vysádzala prvý krát tento rok na jar. Ďakujem.
Odpovedať
Nic z toho nepotrebujes specialne chranit, akurat tisy treba zviazat spagatom aby ich tazky sneh nerozcesol. Vsetko ostatne v pohode prezimuje, len ich teraz nestrihaj az na jar. Stavebny odpad je dobra drenaz, toho sa neobavaj. Koru ak mas, kludne nasyp, ta je vzdy na uzitok, ale davaj pozor aby si ju sypala len okolo rastlin, nie pramo na rastliny, aspon to pomoze obohatit podu, ochrani korene pred vysychanim a bude branit burine sa nekontrolovane sirit. Ale nic sa nestane ani ked nic nedas.
Odpovedať
Ďakujem za odpoveď. Stavebneho odpadu sa veľmi bojím, kvôli nemu nám vyhynul tis, doslova sa utopil. Vypratali sme odtial x kíl betónu, zasadili nový. Teraz po celodennom daždi zasa stojí voda, už som zúfalá, popravde. Ja už do záhrady bez zbíjačky pomaly ani nechodím, aj pri cibuľovinách som sa poriadne vytrápila. Podložie pod trávnik nám upravoval záhradník, ale teda neviem, ako dôkladne, lebo aj tam máme mierne močarisko. Preto sa tej zimy hrozím. Koniec výlevu🙂
Odpovedať
@matarka Chápem tvoje zúfalstvo. Stavebný odpad môže byť pre rastliny skutočným problémom. Už ste urobili dobrý krok tým, že ste plochu vyčistili od betónu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?