Ako zabrániť kazeniu zaváranín

Viete poradiť? Takmer polovica zaváranín (najmä uhorky) sa  kazí 😒 Poháre boli čisté, všetko v poriadku.
Odpovedať
Toto sa aj mne stavalo, kym som nezistila, ze su nakladace s benzoanom sodnym a bez. Tie bez treba dlhsie sterilizovat.A raz sa mi pokazila asi polovica uhoriek v celkom kratkej dobe. Pripisala som to ich nie moc valnej kvalite, aj ked sme umyvali, triedili ako divi.Inac sem tam aj mne sa nieco pokazi. Zo záhadných pricin najdem v pivnici pokazeny kompot alebo uhorky, vacsinou to je tym, ze povolilo viecko. Ako sa mu to podarilo neviem, lebo do pivnice odnasam az po nejakom tom tyzdni, ked malo dost casu sa rozhodnut, ci bude alebo nebude drzat
Odpovedať
To sa obcas stane kazdemu, asi zla konstelacia hviezd..aj mame sa to dialo a nikdy nedosla na dovod...
Odpovedať
@zita19 to som si tiež nikdy nevšimla s tým benzoanom 😮🙁 že by to bolo tým? Ale ja už ani netuším, aké malo zloženie to, čo som tam dala 🤔 Ale skúsim to odsledovať... @cickamica asi máš pravdu, občas sa to stane. Len toto je už trošku moc tento rok 😒
Odpovedať
@luciachrobacik Deko je zarucene s benzoanom, Zelko je myslim bez a este jedno, to ma aj na sacku napisane STERILIZOVAT!
Odpovedať
@luciachrobacik hmm...a nebolo to spôsobené tým nadmerným teplom čo vládlo cez leto? 😒
Odpovedať
Profilova fotka
veľa rokov zaváram...no stane sa, že sa niečo pokazí...no vcelku nemyslim, že je len v nás chyba, či sme dostatočne umyli poháre, či boli vyvarené a či alkoholom pretreté viečka....či poháre dostatočne dlho dinstujeme, či ich otáčame po dinstovaní, či chladnú v deke a či len tak volne a či jednoducho chytili dnes už neštandardne viečka....no čo mam odsledované, keď sú velké horúčavy,/okolo40st/... a aj kuchyna je vyhriata....kým to spracujeme, varime, pasirujeme a dáme do pohárov, trvá to nejaký čas a hmota začne trocha kysnúť...volným okom to nevidime ... a tak postupne sa začnú dvihať viečka a hmota vyteká.....taktiež vlani ked boli dlhé dažde, paradajky začali hniť...ked opäť vyšlo slnko, paradajky sa zdali zdrave, napohľad krásne, tak som ich použila...no poháre sa aj tak kazili...asi rastlinka keď bola už napadnutá, síce plod je napohlad ok - no nie je ok....takže asi to počasie ma skutočne velký vplyv aj na kvalitu zavaraniny....niekedy je to medzi zemou a nebom...nemuseli sme urobiť žiadnu chybu.......a verím, že iste pomáha, ked poháre ukladame do tmavej a chladnej komory...mám s tým skúsennosť, ked som nemala vhodnu špajzu....no už som sa zmierila aj s tým, že občas sa všetko nevydari...nevadi...bude zas narok ....:-)
Odpovedať
@cickamica veru to moze byt aj tym teplom 🤔 mali sme v interieri aj 30 stupnov niektore dni 😬 @lubicabystrica asi mas pravdu. Davala som ich hore dnom a chladli v deke, praveze si myslim ze som neurobila nejaku extra chybu, ani nic nezanedbala. Ale kedze aj ty spominas to teplo...dava to logiku 😕
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?