Ako je to s energiami v prípade sušičky potravín? nežerie to veľa? jedného času som nad ňou rozmýšľala, ale tá predstava, že suší takmer celý deň, ma celkom desí :D
@petradum klasická domáca sušička ovocia spotrebuje od 300W, tie najsilnejšie 1000W, výhoda je, že sa dá nadstaviť čas sušenia aj teplota, pre nás najchutnejšie ovocie je sušené na 35°C, kombinované s 50°C, ak sušíš s 500W desať hodín, spotrebuje 5kWh, v prepočte maximálne 1Eur, spotreba pri sušení v elektrickej rúre je trojnásobná, na sušičku netreba dávať pozor, a podľa mňa usušíš viac ovocia a zeleniny ako v rúre, a chutnejšie, ako kupované, okrem toho väčšina kupovaného je sírená, kvôli dlhšej trvanlivosti
Jen bych chtěl upozornit, že spotřeba sušárny ani elektrické trouby nelze spočítat jednoduchým vynásobením jmenovitého příkonu krát počet hodin provozu. Spotřeba je jistě podstatně nižší, protože obě tato zařízení mají termostat, který po nahřátí na potřebnou teplotu vypne topnou spirálu a zapne proud, až teplota klesne na spodní hranici. Já jsem to sledoval a moje trouba při nastavení na 50 °C zapnula na cca 5 minut a byla vypnutá trojnásobně déle. Pro opravdu solidní zjištění spotřeby je nutno zapnout spotřebič přes měřidlo spotřeby, v případě vypnutých ostatních spotřebičů stačí sledovat spotřebu na domovním elektroměru.
Vladimír
@mrbig46 zapojiť ten merač je na našu rúru je komplikované, nakoľko je zabudovaná, ale niekedy cez víkend, keď budem dlhšie piecť, odmerám podľa elektrických hodín, pre zaujímavosť, dám vedieť a sušičku tiež 😉
@janine1030 ked budes piect, to nezistis spotrebu ba susenie. Pri peceni ides na vyssiu teplotu, tym padom mas vacsie straty cez plast, aj telesa idu dlhsie kym ju nahrejes, maju kratsie prestavky. Na zaciatku som pisala kolko zozerie ta moja susicka, radovo par centov denne pri plnej prevadzke. V rure to nebude diametralne vyssia spotreba. Ja by som sa na efektivnost domacej vyroby cez kWh nepozerala. Najdolezitejsie je, ze viem co som vysusila, viem co som tam pridala a nepridala. To je ten hlavny bonus oproti komercne vyrabanym susenym potravinam
@janine1030 Nechtěl jsem zavádět diskuzi o tom co je ekonomičtější, jen jsem upozornil, že nějaké výpočty z příkonu sušárny nebo trouby neukazují skutečnou spotřebu. V každém případě spotřeby budou srovnatelné. Já nechci sušárnu proto, že mně i manželku ruší to trvalé hučení ventilátoru- nemám možnost mít ji jinde než v kuchyni, kde se dost často vyskytujeme. O troubě když je puštěno jen topení ani nevíme.
Vladimír
@mrbig46 vidis, a ja susim aj v rure s ventilatorom... pride mi to rychlejsie ak cirkuluje vzduch. Mne to, ze vrcia nevadi. Kym som v kuchyni tak je sa tam vrci aj tak dost kadecim, ked tam nie som, nech si hucia kolko sa im chce :-D Ked sa udari, vrcia si spolu
@mrbig46 a @janine1030 díki moc za vaše odpovede, veľmi pomohli.
@janine1030 práve preto som premýšľala nad sušičkou, že to ovocie v obchode mi nepríde práve najzdravšie, a keď už človek obdrží úrodu zo záhradky, tak škoda nevyužiť :)
Aby si poznala rozdiel v spotrebe, musela by si susit cele tyzdne v kuse. My mame silnejsiu susicku so 6 platnami (myslim ze to je tato https://dodomacnosti.sk/p/g21-paradis... ) a na fakture za elektrinu to nepoznat. Dakedy sa vsetci bali, ze klimatizacia ich zrujnuje, teraz ju maju vsetci (samozrejme technologia pokrocila a klimy maju nizsiu spotrebu). Ber to tak, ze to mozu byt maximalne mensie jednotky eur mesacne a aj to iba ak budes susit velmi aktivne (co pochybujem). :)