Ako by ste odporučili zavlažovať veľkú záhradu automaticky?

Dobrý deň. Mám druhý rok záhradu, do ktorej chodím kvôli práci každý druhý týždeň a rozmýšľam, ako vyriešiť zavlažovanie. Záhrada je dlhá asi 25 m a široká asi 15 m. Na polovici budem mať zemiaky, zvyšok klasika plodová zelenina, koreňová. Minulý rok som klasicky "hadicovala", ale nebolo to ono, minuli sme veľa vody, s dlhou hadicou sa mi zle manipulovalo a na polievanie krhlou nemám silu ani toľko času. Chcela som dať automatickú závlahu, ale muž vraví, že na takú veľkú plochu čerpadlo nevytlačí dosť vody a že kvapôčková závlaha nefunguje (on ju v predošlom dome mal a všetko mu aj tak uschlo). Viete mi prosím poradiť, ako to mám vyriešiť? Záhradu nám nemá kto polievať v týždni, keď v nej nie sme. Prípadne nejaké iné riešenie? Ďakujem za všetky dobre mienené rady.
Odpovedať
Kvapockova je najlepsia. Ked muzovi vsetko uschlo, nemal ju dobre spravenu alebo dobra navrhnutu. Zemiaky ti staci poriadne zaliat aj raz za dva tyzdne. Ku plodovej zelenine je najlepsia kvapockova zavlaha. Korenova zelenina staci tiez raz za dva tyzdne, Ale velmi jej pomoze ak bude medzi riadkami namulcovana trava. No a ked nechces behat s hadicou, treba kupit rozstrekovace. Natiahnes hadicu, zalozis rozstrekovac, pustis vodu a mas hodinku volno na kavu a opalovanie. Len treba vybrat vhodny, ktory obsiahne celu plochu, ktoru chces zalievat. My mame tieto: https://www.obi.sk/zavlazovace/cmi-5c... nainstalovane su v hlinikovych rurkach aby sa dali zapichnut do zeme ale boli dostatocne vysoko. Nastavim si tvar zavlazovanej plochy aky potrebujem, vyregulujem tlak aby nestriekalo tam kde netreba a mozem ist popijat kavu pod pergolu
Odpovedať
Automaticka kapkova zavlaha je fajn anebo kombinace kapkove s tryskami - zavisi ale od podminek, treba to dobre nastavit a vytunovat. Nutno vzit na zacatku do uvahy zdroj vody a jeho vydatnost, potom technicke zazemi - jake je cerpadlo a kolik do toho clovek chce nebo muze investovat. Kapkova se da pouzit na malou plochu i samospadem napr. z nadrze na destovou vodu. My jsme planovali automaticky zavlahovy system na kvapkovu zavlahu, cize u nas je to vrtana studna kombinovana s podzemni akumulacni nadrzi, rozvody vody po zahrade - sachticky na manualni pripojeni hadici + 4 x elektroventil HUNTER PGV-101-MMB s napojenim na jednoduchou 4 zonovou hunter jednotku + dazdovy senzor. Jednotlive zony i delku zavlazovani prubezne upravuji podle potreby tj. podle rocniho obdobi - pres letni horucavy se zavlaha spina i 2krat denne. Vetsina zavlah se da nastavit podle rocniho obdobi, je to o tuningu. Pouzivam hnedou nebo cernou kapkovaci hadici s rozteci der 33 nebo 25 cm, nejjednodussi je napojit plastovymi skrutkovacimi spojkami - jsou sice drazsi, ale daji se snadno rozebrat a zapojit jinak, pokud treba. Klasicke trysky nepouzivam, pouze mikrotrysky na mikrohadicce, ktere s bodcem zapichnu napr. nekam do zahonu s mrkvi. Za mne je to reseni dostacuji pro ca 3 - 4 arovou zahradu. Travnik neresim, pokud ano, tak 4 zony by bylo asi malo, treba 6. V skleniku mam rozvody kvapkove stabilne uz asi 4 rok, venku kapkove hadice potahnu podle toho, jak jsou rozmistene zahony a jednotlive casti zahrady zapinam postupne. Na zahradu chodim ca 1 x tydne. Sklenik by byl bez automaticke zalivky nepouzitelny - vsechno by uschlo. S vodou problem nemame, zavlazovani podmokem je efektivni, urody mame viz nez dost. Samozrejme treba potom pocitat take s tim, ze krome plodin roste diky zavlaze vydatne take plevel, takze urcite je dobre mulcovat a sem tam okopat, jinak je z toho dzungle. Pokud clovek nema cas, lze koupit jednoduchou ridici jednotku na vodovodny kohutik a napojit na to hadice a rozvest na ta nejkritictejsi mista. Takovato jednotka se dala koupit za nejakych 60 eur, kapkovaci hadice se kupuji na metraz anebo po balenich, potom k tomu treba T kusy, spojky a zatky/koncovky na zakonceni hadice, k uchyceni do zeme se daji koupit plastove hacky anebo se da vyrobit ze silnejsiho dratu. U kapkove je dulezity spravny tlak, takze se vetsinou montuje redukce tlaku. Pozor, pokud je zdrojem vody studna, ktera piskuje, tak to postupne zanasi hadice i trysky. Resi se to soustavou filtru, ale ty treba obcas cistit. Zavisi na podminkach. Ja s tim problem nemam. Statickou automatickou zavlahu potom treba na jesen zazimovat, aby nezamrzla - profukuje se silnejsim kompresorem. Nejake navrhy automaticke zavlahy maji na netu prodejci zavlahovych systemu, sveho casu jsem videl i prospekt Forq zavlahy v Hornbachu - tam byly tez znazornene ruzne typy zavlah.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?