Ako najlepsie uskladnit zeler

Poradite ako ho uskladnit? Vnat asi prec a potom? Mrkva petrzlen mozu do piesku ale co so zelerom?
Odpovedať
@modlivka normálne ho poukladaj vedľa tej mrkvy a petržlenu. do piesku? načo? asi záleží od pivnice, či kam to dávaš
Odpovedať
@modlivka to iste ako mrkva, len treba orezat korene, nechat zaschnut a vnat vykrutit, nie odrezavat. Krk po vnati by im mal z piesku trcat
Odpovedať
@zita19 súhlas. len kto vám nakukal ten piesok? možno v suchej panelákovej pivnici či ako sa nazýva tá rároháreň. V normálnej na uskladnenie zeleniny žiadne pieskovisko pls. ;-) do debničiek, alebo na paletu, ukladať, neotĺkať, slušne zaobchádzať už od kopania zo zeme,...
Odpovedať
@foox v pranom sastinskom piesku uskladnovala zeleninu aj moja babka narodena pred prvou vojnou,. V pivnici pod starym sedliackym domom. Ja v panelakovej uskladnujem akurát kompoty. Zeleninu pre mna skladuju vo velkoskladoch, kde je regulovana atmosfera (vlhkost aj skladovacia teplota), ktoru u normálnych smrtelnikov, ktori nemaju taketo technologicke moznosti alebo nemaju to stastie aby si to regulovala pivnica sama, nahradza prany piesok (v nasich koncinach zvycajne sastinsky)
Odpovedať
@zita19 moja babka nikdy, do Šaštína chodievala na púte, nie na piesok. Ale viem kto vám ten piesok nakukal. Súvisí to s kvalitou uskladňovanej zeleniny. Zo zeme, pootĺkať jednu o druhú, ešte lepšie o rýľ, tresk do kýbla, vysypať do fúrika, vysypať do pivnice, vidlami - lopatou nahádzať na kopu a zakryť pieskom -"aby to nehnilo jedno od druhého" inak jedna - jediná mrkva z hyper -super marketu do polievky a mám po chuti. Tá chemia vylezie na vrch rovno z mastnymi okami. A že sa tých polievok u nás navarí. Keď nemám slepačiu polievku v nedeľu, tak nemám ukončený týždeň. :)
Odpovedať
@foox nechcem sa hadat, ale nerob zo mna debila. Ja viem celkom dost o pestovani zeleniny aj o tom ako sa s nou zaobchadza. Mozno som mrkvy z hriadky vytahovala v casoch, ked ty si este ani dreveneho kacera za sebou netahal. Aj o tom, ze sastinsky piesok nie je zo Sastina ale z pieskovni roztrusenych po celom Zahori a ze dnes sa ako sastinsky piesok predava aj piesok z pieskovni v Madarsku. Tu nejde o miesto povodu, ale sastinsky piesok je terminus technicus, ktory ma pre citatela celkom jednoznacny vyznam. O tom, ze nemienim pestovat zeleninu na zahrade ked ju nemam kde kvalitne uskladnit nebudem vypisovat (skoda mojej roboty a mozolov, ten cas viem stravit uzitocnejsie). Ty si do svojej polievky daj mrkvu aku chces, ja si dam taku ku akej sa dostanem.
Odpovedať
@zita19 toho káčera sme asi ťahali spolu. a nič zlé som nemal v úmysle, ak to tak vyznelo, prepáč.
Odpovedať
@foox no ked zacnes "kto vam nakukal..." tak to nevyznie moc prijemne
Odpovedať
@foox bezne texty pisu o tom, ze sa korenova zelenina uskladnuje v piesku. Aj tu https://urobsisam.zoznam.sk/zahrada/z... ...alebo: https://spis.korzar.sme.sk/c/7444782/...
Odpovedať
@modlivka dobre teda. tu: https://spis.korzar.sme.sk/c/7444782/... sa píše :"Koreňovej zelenine je dobre cez zimu v piesku" a obrázok je : 10 mrkiev a 10 petržlenov v pohári. Ďalšia "múdrosť": „Na dno zazimovanej jamy si môžete dať vrstvu piesku, na ktorý naukladáte úrodu. Na vrstvu úrody naukladáte drevené latky, na to vrstvu slamy a zeminu. Takto môžete uskladniť mrkvu, paštrnák, čierny koreň, pór či kel. Pri hrobli na dno môžeme dať pletivo proti myšiam. Úrodu zakryjete vrstvou slamy a zeminou, ktorú ste získali pri kopaní. Ak začne teplota klesať, postupne vrstvu zeminy navýšite,“ No a choď si tam zobrať v januári 4 mrkvy do polievky. Rozkop to a potom zase zasyp. ;-) V tom druhom článku zase do piesku a pravidelne prehrabávať a kontrolovať a vyberať nahnité. Tak choď v zime do pivnice prehrabávať kubík piesku. Nech sa páči. Ja hovorím: do zeleninovej pivnice - murovaná, odvodnená, s hlinenou podlahou naukladáš na palety (najlepšie plastové) zeleninu. Na kopu. A keď potrebuješ, zoberieš koľko treba a vyhodíš príp. nahnité kusy. Žiadnu lopatu ani rýľ pri tom netreba. Bavím sa o uskladnení 200-300 kg zeleniny, nie o 10 kusoch. Ale však kto chce, môže si kľudne zahrabávať do piesočku. Tamtie články sú teória od ľudí čo to nikdy nerobili. :) :) :) vlhkosť 95 %, teplota 1 °C - však to je sranda do laboratória, buďme troška realisti.
Odpovedať
@foox tak v mojom pripade sa urcite nebavime o tolkych kilach :) ja nehovorim ze nemas pravdu, ale mozno by bolo fajn uznat, ze sa to da robit aj inak ;) Pytal si sa, kto nam to nakukal, tak som dala par prikladov. Ale je toho plny google ;)
Odpovedať
@modlivka je toho plný google, aj pán tajomník tam hovorí o uskladnení (rád by som videl jeho pivnicu) - ale spomína sklad pravdepodobne nejaký družstevný, velkopestovateľský, ja píšem o reálnych domácich podmienkach a pár kíl zeleniny by som ani neriešil. to sa zje skôr než sa pokazí. Tiež hovorí k veci: o dutinách v zeleri - zapríčiňuje to vraj "neskorý zber" ;-( blbosť na mraky, príčina je nepravidelná zálievka počas vegetácie. Ale som ja tajomník - veru nie. (možno jeho slová zmršil nejaký investigatívny novinár) Záhradkárčenie aj tak nie je o dogmách, čo niekde funguje, to inde zlyháva, nenapraví sa to žiadnou smernicou EU ani návodom, každý robí ako sa mu darí. 8-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?