Epsomska sol v záhrade , používate ju niekto ?

https://tojenapad.dobrenoviny.sk/ucin...
Odpovedať
To ma zaujalo!Epsomská soľ,alebo horká soľ, alebo chemicky MgSO4-síran horečnatý.trocha so si to prešiel na nete.Nedostatok spôsobuje chlorózu starších listov, ich žltnutie vyschýnanie.Prebytok spôsobuje obmedzovanie prijmu železa a mikroprvkov do rastliny.Samotný síran horečnatý nemá vplyv na samotný rast .Toľko veľmi stručne z netu. Ja by som to bral s rezervou, net je plný zázračných prostriedkov so zázračným účinkom.Pokiaľ dodržíš všeobecné zásady základného hnojenia pôdy, prípadne pridávaš kompost, množstvo horčíka ktoré rastlina potrebuje sa nachádza v pôde v v dostatočnom množstve aj bez jeho dodatočného prídávania do pôdy.Pokiaľ rastlina vyzerá zdravo, nie je dôvod na zbytočné chemizovanie pôdy.Chyby hľadajme len ak sa vyskytne problém.Pre mňa stále platí, že najlepším hnojivom je kompost, ale samozrejme používam na dodatkovú výživu aj umelé hnojivá v nevyhnutnom množstve. Ale je tu aj možnosť dať si urobiť rozbor pôdy.
Odpovedať
Ešte jedna vec v linku ktorý si uviedol sa píše že skrútené listy paradajok sú dôkazom nedostatku horčíka, čo nie je pravda, paradajky takto reagujú na prílišné teplo,pri vysokých teplotách, prípadne na nedostatok dusíka,vlhkosti, alebo na nevyrovnané teploty, čo sa týka najmä paradajok pestovaných v sklenníkoch pri nedostatočnej regulácii teploty a jej výkyvov medzi dňom a nocou.
Odpovedať
@duarde dobre vedieť ...veľa sa popise kade tade prax je prax ..
Odpovedať
https://referaty.aktuality.sk/vyziva-... Tu je stručný prehľad výživy rastlín z hľadiska jednotlivých prvkov vrátane horčíka.Ten je potrebný pri fotosyntéze na tvorbu chlorofylu no jeho tvorbu stačí prirodzené množstvo horčíka v pôde.
Odpovedať
bola by som velmi obozretna pri pouzivani siranu horecnateho. Casto sa horka sol odporuca ako "univerzalny liek" na zltnutie ihlicnanov. Ale malokto uz napise k rade "pridaj horku sol" vsetko. Pricom zltnutie moze byt sposobene nedostatkom vlahy a velka davka horcika ich len dorazi. Horka sol dokaze popalit vlasove korienky. Aplikacia horkej soli ma niekolko dolezitych podmienok. Pridava sa na dokladne zaliate rastliny, lepsie ju pridat pred nejakym "obdobim dazda", neprekrocit odporucanu davku a je lepsie dat odporucanu davku na meter stvorcovy na niekolko krat pocas sezony a v ziadnom pripade sa neriadit "vsak im doprajem" Pre rastliny v plnom raste je dokonca lepsie pridavat horcik vo forme hnojiveho postreku na list, vtedy sa lepsie vstrebava a jej vstrebavanie nie je ovplyvnene ostatnymi mineralmi v pode. Hnojivy postrek riedit podla navodu, striekat vecer alebo pri zamracenom pocasi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?