Kliciace zemiaky

11. jan 201813

Maknu mi zemiaky a na niektorych sa robia klicky..moze sa to este pouzit na varenie? 🤔 😬 😬 😬

  • Neviem ci sa to moze jest..ale ak nie su zelene a okolo tych klickov dost vyrezes...moja mama sa s tym svojho casu vobec nezaoberala, casto sme cistili aj oklickovane zemaky

  • V podstate mozes, ale nie zemiaky co maju uz niekolkocentimetrove klicky. Cim viac klickov (alebo zelene na hluze) tym viac solaninu obsahuju. Solanin nie je zdravy, niekde sa uvadza, ze je jedovaty, ale to by si musela pojest kopu zemiakovuéj vnate alebo plodov aby si sa otravila. Aj to by sa prejavilo len bolestou hlavy, kopyta by si otrcit nemala.
    Takze mierne naklicene staci vyrezat ocka a mozu sa jest.
    A ak klicia, tak im je teplo. Treba im znizit teplotu skladovania

  • male klicky mozes dat prec...a presne ako pise zita, do chladu a tmy ich daj

  • Sponzor fóra
  • @zita19  tie klicky su malicke....aj makke su len niektore...dnes sme z nich varili, tak hadam to rozchodime 😛

  • @chillichilli premiestnil som, tak snad zastavim tento proces

  • @konyk  urcite to pomoze, mam odskusane

  • neviem, no ja take zemiaky hned vyhadzujem, neriskovala som zatial konzumaciu takychto zemiakov

  • @leuscha  s klickami cez 1 cm aj ja, ale naklicene je skoda vyhadzovat. Solanin nie je smrtelny jed, aspon nie v takom mnozstve ako sa v klicku vytvori. On sa v zemiaku ako takom nevyskytuje nikdy, len v korenoch, vnati a plodoch zemiaku. Keby sa vyskytoval v hluzach nedali by sa jest vo vseobecnosti

  • Normalne s nimi fungujem, v zime a tme sa proces zastavil 🙂 a su vyborne

  • @konyk  klicia kvoli tomu, ze im je teplo, nie kvoli svetlu. Svetlo im akurat pomaha vyrabat chlorofyl a solanin. Zelene zemiaky su solaninu plnsie ako naklicene

  • @zita19  už ani neklicia a preto som ich prikryl aby nezelenali 🙂 ďakujem za rady

  • @konyk  super..no zaklad je teda nemat ich v teple 😉

  • @chillichilli  no uz si to zapamatam

Pridaj príspevok

    Nenašli ste čo ste hľadali?