Ovocne stromky z Lidla

Ahojte, Lidl ma teraz stromceky, kupovali ste v minulosti? Ako sa im dari? Oplati sa do toho investovat? Ak teraz kupim tak kedy mozem vysadit? Co s nimi zatial?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Aj ja som na ne pozerala a tiez ma to zaujima, pridavam sa k otazke :grin:....
Odpovedať
@marrietta V Lidli ich predavaju ich za 6 eur, urcite nebudu mat taky vyber ako ked si to kupis v ovocnej skolke, zahradnom centre a pod.Skratka kupujem u specialistov nie v markete . Len pre porovanie davam link napr na skolku v Čaklove jablone hrusky po 4 eura. http://www.zahradnictvocaklov.sk/e-sh... alebo cesky eshop, to su odbornici, kvalitou,obrovskym mnozstvom ponukanych odrod https://www.prodejstromku.cz Objednaval som cez ineternet asi od 8-mich eshopov, a Čaklov i prodejstromku patri ako cenami tak kvalitou medzi top.Je pravdou ze kazdy z nich ma dost vysoke postovne-ale tak to byva,koli jedinemu stromceku sa to neoplati, ak tak spojit sa so susedom a pod.Dosli mi napr 2 metrove mohutne stromy sliviek,zapestovane clovek usetri kopu casu nez piplat to z tenkeho prutika .Krasne zapestovane.Teraz je jar cize vela odrod uz vypredali v jeseni ,vyber nieje uplny, v jeseni tam toho bude viac.A co je rozhodujuce su podpniky,nestaci prist do Lidla a kupit hociaku odrodu na hociakom podpniku.Clovek moze stratit roky vyberom nespravnej odrody ktora sa nehodi do jeho podmienok, alebo casom zistis ze je xy odrod ktore chutou, plodnostou, odolnostou strcia tie tvoje do vrecka.
Odpovedať
@leronka ja tiez suhlasim s nazorom vyssie, treba kupovat z ovocnej skolky, ja mam tiez z Caklovom výborne skusenosti, stromceky dosli v top stave, so zapestovanou korunkou a a mali bohate korene. A druha vec - podpnik, neviem ale akosi som si v lidli nevsimol ze by sa tam pisal podpnik,som sa na ne kukol so zaujmalvosti, a na obr. bola len znazornena vyska dospeleho stromu, mozno ak by som ho vytiahol, tak by tam bola visacka neviem. Druha vec ze tam mali len pre mna nezaujimave odrody :)
Odpovedať
Popravde ja sa moc nevyznam, takze nevelky vyber je pre mna skor plus ako minus :-D ovocnu skolku nemam poruke a nie som ani velmi motorizovana. Pri objednavke cez net asi tiez nemam istotu ze mi poslu nieco normalne...?
Odpovedať
V kazdom meste byva zahradkarstvo kde predavaju ovocne stromceky.Treba len vediet co clovek chce ,kolko ma priestoru a podla toho zvolit podnoz a odrodu .Co sa tyka objednavok cez web zalezi aj od koho objednavas.Inak nie zriedka sa stava ze clovek kupi jednu odrodu a casom zisti ze mu predali nieco ine co chcel.Mnozstvo eshopov su iba priekupnici cize nakupia tovar napr v Polsku, Madarsku a spol a potom predaju .V Čaklove maju vlastnu školku , stromy si sami pestuju tam by sa malo byt nieco take minimalizovane(moznost zameny odrody).Popravde kupit stomcek len tak napr ze sa mi paci foto na visacke, to je amaterizmus.Clovek by mal vediet co kupuje ake to ma vlastnosti, ci je to rezistentna odroda alebo ci to treba striekat atd atd.Kupit stromcek je to nejmenej kupit dobre nato treba o tom aj nieco vediet.Tiez ako sa o tie stromy potom starat, urobit aspon poriadny vychovny rez stromceka spociatku atd.
Odpovedať
Ja som si objednal z Plantexu (Vesele pri Piestanoch). Vela odrod, na stranke popisane, reaguju na maily rychlo a poradia.
Odpovedať
ja neviem, suseda si kupila ribezle a spokojna je maximalne, fakt pekne rodia
Odpovedať
@vyrehotana no ale porovnavat ribezle a strom? ribezla je nezmar ;-) , z ribezli odstrihnem prutik, strcim do zeme a chyti sa :) nemusi sa riesit podpnik, vyska atd....
Odpovedať
@vyrehotana Mala suseda uz predtym nejake ribezle ? Ma s cim porovnavat cize ak kupila ciernu s inou ciernou ? Zaujimal by ma nazov odrody co kupila.Kazda ribezla v podstate pekne rodi, ale tie rozdiely v chuti jednotlivych odrod su obrovske.Cize spokojnost a hrdost moze byt, tu ma aj Kim v Korei.
Odpovedať
@marrietta z Lidla akurat tak drobne ovocie, aj to dokladne prestudovat stav sadenice. Stromky, to je uplne ina zalezitost. Hlavne u jabloni, treba brat doraz na opelovacov. Neviem ci je pri nich uvedeny typ podpnika, co ma vyplyv na rast stromov. Za druhe je superdolezita odroda a k nej potrebujes u jabloni mat opelovaca v zahrade, mozno u susedov, lebo dnes uz sa neda spoliehat na opelenie hmyzom ale musime dufat v opelenie vetrom. Za tretie nevies ako je na nich zapestovana korunka. Toto je pri pestovani v zahrade, obzvlast ak je mala je dolezity faktor. Este treba prihliadat aj na povod stromcekov. Ak su vypestky niekde z juhu (Madarsko, Taliansko) nemusi sa prisposobit nasim zimam. Co sa ceny tyka, tak aj v skolkach su ceny cca rovnake. Ja by som kupovala v skolke, niekde blizko, pripadne u overeneho predajcu stromcekov v okoli, ktory vie poradit co a ako. Ked nemas taku moznost, tak potom nase slovenske skolky, uplne top je skolka Caklov a potom este velmi dobre referencie som pocula na Limbach, ale ak byvas niekde severnejsie z Limbachu by som brala vypestky len ak by nikde inde neboli
Odpovedať
Odporucam na stromky nejake ovocinarstvo v okoli resp zahradne centrum, urcite nie lidl
Odpovedať
Profilova fotka
Tak super dakujem ludkovia, skusim sa popozerat v okoli a pohladat nejaku skolku, ktora by mala dobry vyber 😉...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@leronka spravne rozhodnutie :-)
Odpovedať
@suhaj24 v meste mozno ano, ale na dedine nie :) Ale ak mam objednavat z netu, tak poradite overeneho predajcu?
Odpovedať
Treba pocitat s tym ze sortiment je uz ciastocne vypredany, nieje taka ponuka ako v jeseni.Podnoze mas uz vybrate ? http://www.zahradnictvocaklov.sk/e-sh... prodejstromku.cz
Odpovedať
@suhaj24 podnoze? nie :-( takto nejak nad tym nerozmyslam, chcem len stromky, nejak sa s tym viac nezaoberam a myslim ze ani nebudem schopna to pochopit cele 😬
Odpovedať
@peterpe ano s tym suhlasim, napisala som len skusenost ;)
Odpovedať
@suhaj24 ona je spokojna, nemala ine, ale tieto rodia fakt pekne :) Podla mna do malej zahradky, pokial sa v tom nevyznas a chces vyslovene len take spestrenie tak krickom z lidla nic nepokazis ;)
Odpovedať
@marrietta No tak je rozdiel ci ty vyrastie na zahrade z tej istej odrody 2m vysoky strom alebo 7m s obrovskou korunou nemyslis ?
Odpovedať
@vyrehotana Tak cena bola dobra.Horsie je ked potom u inej susedky z jej krika ochutnas inu odrodu a zistis ze tie jej su uplne iny level chuti.
Odpovedať
@suhaj24 no tak oni v tom popise pisu ze aky strom z toho vyrastie jak som kukala na nete
Odpovedať
@marrietta https://www.zahradkari.cz/odborne/ind...
Odpovedať
@marrietta a je tam typ podpnika? alebo len take vseobecne info za strom bude vysoky 2,5m? Inac som ani ja neodolal a kupil som tam cucoriedku ;-) , ze skusim ci sa bude darit, mam aj raselinu. Ale strom by som si tam nekupil.
Odpovedať
@peterpe cucoriedky su tam dobre a za dobru cenu, to mam aj ja. Tam zas niet co pokazit kym ich nekupis 10 a nebudu sa opelovat
Odpovedať
@zita19 vsak preto som ich aj ja kupil, za tu cenu nebolo co riesit :-)
Odpovedať
@marrietta Pisu maximalne aky priemer dosiahne koruna-teda kolko potrebuju miesta, o vyske stromu nepisu nic.
Odpovedať
@peterpe len info kolko cca narastie...
Odpovedať
@marrietta Osobná skúsenosť pri kúpe ovocných stromkov vo velkoobchodoch - Lidl, Baumax, Obi a podobne. Kupoval som ovocné stromky v OBI pred 2 rokmi na JAR. (ako dnes) Pri kúpe Vám predavači nevediak stromkom nič povedať-lebo nevedia. Napr. to,odkial stromček pochádza a čo je podstatné , že na akom podpníku sú štepené- sú to prevažne 1 ročné štepené stromy.....kúpil som nektarinky a broskyne....Mám už v záhrada 3 staršie broskyne...rodivé. Posadil som, do vyhlbenej jami na pol metra x pol metra ...dal na spodok kvalitný kompost smiešaný zo zemou zo záhrady a čakal som ako mi bude riasť....asi o páe dní som zistil,že na stromkoch je po obvode kmeňa také malé vystupujúce bodky....Proste - kúpil som stromky,zamrznuté....Ten , čo ich predával alebo ten, čo ich vypestoval ich riadne neprezimoval, už u neho niekde v sklade alebo kde ich mal v zime uložené - už tomu v zimezamrzli - obchod ich zobral dopredaja- a ja - ako zákazník som ich kúpil- Ten-čo ich pestoval- zarobil - pbchodník - čo ich predával - ten zarobil na stromku - a ja, ako zákazník, čo som ich kúpil - som prerobil , do luftu vyhodené peniaze......takú mám skúsenosť s predajom stromkov z velkých obchodov......bohužiaľ
Odpovedať
@bohuzial och tak to ma mrzi. Asi to fakt nie je spravna volba siahnut po stromcekoch v takychto hypershopoch 🤔 :-(
Odpovedať
@marrietta neodporúčam....sú malí a drobní predajcovia- čo sa len tomuto venujú, sú to odborníci s praxou, poradia vám, aj kúpený stromček na požiadanie upravia korunku ako aj koreňový systém, ked nie, tak poradia že aj to je potrebné urobiť a viac sa vám tam ako zákazníkovi venuje predajca...vedia poradiť...mám 3 rodivé broskyne-1 má asi 15 rokov a ešte rodí,druhá má 5 rokov a rodí, a 3 má 3 roky ale chytil je velmi silný mráz, tak neviem či z nej niečo bude...ja ,mladé stromky pred zimou zateplím okolo kmeňa, aj kôli jeleňom....ked nie mráz, tak zver preskočí v zime cez plot do záhrady....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?