Pestovanie Mangoldu

Dobrý deň, kto máte skúsenosti s pestovaním mangoldu, skúšam ho tento rok prvý krát pestovať, uvítam každú radu. Kedy možno vysievať? Ako je to sjeho prezimovaním? Eva T
Odpovedať
@purpleball ja som urcite vysiala,ako bolo na sacku.prezimuje bez problemov. nic specialne okolo neho netreba robit.ale cerveny mi minuly rok chytil mucnatku
Odpovedať
vysievat treba trosku neskor, asi v aprili ale ja som minuly rok vyskusala predpestovat a celkom sa osvedcilo. Uz mozes vysiat. Odporucam siat po jednom semienku, celkom hlboko, ale nebud prekvapena, ked vyrasi niekolko rastlin, lebo v tej gulicke je niekolko semien, po par tyzdnoch treba nechat len jednu rastlinu. My sejeme tu pestrofarebnu zmes. Vysadzat ich treba asi v case ako paradajky, na vzdialenost 30 - 40 cm od seba, do vyzivnej pody. Inac nepotrebuju nic, len vodu, vela vody. Na jesen ich nechavame na hriadke, niektore cez zimu preziju (nam prezil asi kazdy piaty tuto zimu), potom ich treba spotrebovat hned ako budu mat dost velke listy, v lete pojdu do kvetu a uz nie su take jemne. Ale dovtedydy dorastu nove a stare sa mozu hodidt na kompost.
Odpovedať
@zita19 Díky, tak skúsim predpestovať, len neviem, ako sa mi bude v tej našej ílovici dariť. Chcem pestovať kôli dcére, nemôže jesť hocijakú zeleninu a mangold sa mi zdá byť vhodný . Neviete aj nejaké dobré recepty?
Odpovedať
@purpleball u nas vyrastol aj na prekopanom ilovitom rygole po tahani elektriny, takze poda nie je problem. Mangold a vsetky repy su zeleniny z najnizsim potenciálom na alergie. Skus este vypestovat kvaku, ta je tiez chutna a nema alergicky potencial. A ked sa ti podari zohnat zlte a pruzkovane cvikly. Recepty: Ja to pestujem, ale nejem. Svagrina z toho robieva polievky, privarky, stopky dusi k masu aj pridava "pod maso". Mama nam zvykla vyprazat stonky, tie som bola (a som) schopna zjest a potom este listy oprazene na masle ako prilohu. Inac som tym futrovala vnuka :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?