Trinidad Moruga Scorpion

Viete mi poradiť ako využiť túto štipľavú potvoru? Plantu sme dostali a nik nemá odvahu tie papriky ani ochutnať. Nejaké tipy na iné využitie?
Odpovedať
My pestujeme každoročne chilly papričky aspoň 3 korene. Po dozretí ich vysušíma a môj manžel si nasadí rúško a pomelie ich na starom ručnom mlynčeku, preoseje a používame tento prášok do jedla. Treba s tým ale opatrne. Pár vločiek prášku si dávajú do polievky aj naše vnučky. Ak by ste to nechceli konzumovať, tak natiahni na niť pomocou ihly a sprav si v kuchyni výzdobu.
Odpovedať
@gajaranka ďakujem za odpoveď. Bežné chilli papričky nemáme problém spotrebovať na rôzne spôsoby, len toto je jedna z najpalivejsich na svete preto ju jesť nechceme. Skôr som myslela či sa dá použiť vylúh alebo iná forma na škodcov alebo proti chorobám 🙂
Odpovedať
@blems Pálivosť papričiek je daná obsahom kapsaicínu a meria sa v tzv, Scovilleho jednotkách.Podľa mňa, sú podobné druhy papričiek ako Moruga a pod.,len honbou šľachtiteľov za rekordami a množstvom kapsaicínu v papričkách.Prakticky sú v podstate nevyužiteľné v tom zmysle, že pri týchto papričkách a množstve kapsaicínu ktorý dosahujú cca 2mil Scovilleho jednotiek a viac, nie je možné vnímať chuť samotnej papričky, ale vnímame len pálivosť kapsaicínu.Pritom samotný čistý kapsaicín má hodnotu 16 000 000 Scovilleho jednotiek. Chilli využiteľné v gastronómii predstavujú menej pálive druhy, kde okrem pálivosti dokážeme oceniť aj chuť samotnej papričky. Sem patria napr. papričky Jalapeno/ asi 8000 Sc.jednotiek/, Kajenské korenie/asi 20 000 Sc.jednotiek, Thaiské chilli/asi 30 000 Sc.jednotiek/, a mnoho ďalších.Osobne pestujem chilli papričky dlho, a to najštipľavejšie čo pestujem je Habanero red savina s približne 400 000 Scovilleho jednotkami, čo už je poriadna sila, ale pestujem toto chilli pre ich úžasnú arómu.A podľa mňa sila týchto papričiek predstavuje pomyselnú hranicu praktickej využiteľnosti chilli papričiek v kuchyni.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?