"vreckový" detektor dusičnanov v zelenine: "čínska hračka" alebo vierohodný prístroj?

Dobrý deň, natrafila som teraz na toto video: https://youtu.be/YHIF2Xs24MY a veľmi stručne... Zo SK úradov viem, že nie je sranda odmerať dusičnany v laboratórnom prostredí, je vraj potrebné vzorku nejako rozomlieť a testovať z celej rastliny a pod. Nenašla som zatiaľ odborné články či testy, ktoré by POTVRDILI, že takéto "domáce" detektory sú presné a vierohodné. Máte o tom prosím nejaké info? Ďakujem :) ten detektor z videa je tu https://anmez.com/ a nazýva sa to detektor dusičnanov resp. nitrate detector.
Odpovedať
@karolinbo uprimne? Ja tomu neverim http://www.svssr.sk/potraviny/Stanovi...
Odpovedať
Comu neverite? Spvs sr vo vami uvadzanom clanku spochybnila nastavene limity na pristrojoch a nie sposob merania. Pri pozornom precitani je to minimalne na zamyslenie. A mozno aj rozhovor s pamatnikmi, al. dohladanie si, ako sa po pade komunizmu "pruzne" posuvali limity nepovolenych latok v potravinach (vratane dusicnanov) niekolkokrat smerom hore.
Odpovedať
@stachys hadam este mozem mat vlastny nazor na vec, vsakze? ;) Jednoducho ak nevieme ake to ma nastavene limity tak ako tomu mam doverovat? Rovnako nie je jasny cely princip merania. To ako keby som dosiel s pipacom (akymkolvek) k potravine, pichol to tam, ono to zapipa a teraz onemieme od uzasu, ze to nie je ok. Lebo to hlasi pristroj, ktory nema ziadne dostupne info o tom, ako to vlastne meria. Ak to raz neriesi limity stanovene nejakym nariadenim, tak je asi zbytocne panikarit. Celkom by ma zaujimalo ako by sa tento pristroj pripadne spraval v domacom prostredi a doma dopestovanej zelenine. Ci by sme neostali zhrozeni rovnako.
Odpovedať
Inak spochybnili nielen limity, ale aj sposob merania, necitala si pozorne ;) "Celý princíp a postup merania nie je jasný, nie je známe, akým spôsobom bola vykonaná kalibrácia a ďalšie charakteristiky stanovenia dusičnanov týmto prístrojom."
Odpovedať
@majstercapko Zdravím, Ďakujem za info, ja som písala na št. vet. a potr. správu a tam mi poslali tiež toto stanovisko. Je to jedna z info. Len by som chcela vidieť nejaký vedecký článok, nech otestujú napr aspoň 20 ks zel/ovo prístrojom a následne v laboratóriu. Z toho by bol podľa mňa relevantný výstup...
Odpovedať
@karolinbo s tym suhlasim, urcite to nie je zatreteniahodne, ale pokial uz vyrobca neuvadza tie limity a sposob merania, je to prinajmensom divne. Ak chcem odhalovat taketo veci, tak by si mali vediet stat za svojimi vyrobkami a vediet jasne povedat ako to meria atd.
Odpovedať
Nemam rada taketo argumentacne trenice, ked si ma niekto postavi automaticky do nazoroveho protitabora. Na stranke vyrobcu jedneho z testerov je uvedeny sposob merania, sposob kalibracie aj hodnoty. Neuvadzam nazov, aby to nebola reklama. To, ze mi nieco vyhodi farebne cisla nie je pre mna wau, rovnako, ako ked ma "urad s peciatkou" uistuje o dusicnanovej bezpecnosti potravin vseobecne. Zvlast ked viem ako to funguje, fungovalo, a akym sposobom sa testuje, ci testovanie obchadza. Imho ani sposob kalibracie, hodnoty, limity merani Spvs sr nepoznate. Alebo ano? Pokojny vecer Vam prajem.
Odpovedať
@stachys vsak daj normalne link. To meni situaciu, ja som nevidel este taky, kde by to bolo uvedene. Nie je to reklama, vsak nie si snad predajca. Ak sa testovanie obchadza, tak chyba je proste asi inde a tento stroj to neodstrani. Ked je prehnity stat tak smola. Ale fakt by ma zaujimalo porovnanie testu so zeleninou dopestovanou vo vlastnej zahrade.
Odpovedať
@karolinbo kazdy meraci pristroj by mal mat stanoiveny sposob a terminy kalibracie. Lebo aj ten najsofistikovanejsi pristroj sa casom "rozhasi" a moze ukazovat bludy. V tomto pripade nejde "o zivot" aj ked tak trochu ide, Otazka bola, ze ci niekto ma nejake info a @majstercapko info prilozil. To, ze to bolo info, kde sa spochybnuje vieryhodnost takychto dzindzikov netreba hned brat ako utok na nejaky iny (neidentifikovany) dzindzk. Vsak dajte link na ten presny a certifikovany dzindzk, kupime ho, budeme s nim testovat kazdy listok salatu (lebo iste viete, ze najviac dusicnanov je v zelenych salatovych listoch, tie v srdiecku maju menej a aj salat pozberany skoro rano obsahuje viac nitratov ako salat obraty vecer), ked uz sa neda verit kontrolam v statnych labolatoriach. A potom este otestujeme aj sunku, lebo ta obsahuje viac nitratov ako hociktora zelenina prehnojena mineralnymi hnojivami.
Odpovedať
@zita19 Ja skúsim zohnať priamo príbalový leták prístroju. Pozriem, čo tam píšu. Skonfrontujeme to potom... Zatiaľ nemáme presné informácie. Ja som len videla pár videí, kde to ľudia testovali, viackrát za sebou (s tým, že časť, ktorá meria, bola dôkladne poutieraná po každom meraní) a tú istú napr. paradajku odmeralo napr. ako podlimitnú, v zápätí ako totálne nebezpečnú. To sú veľmi veľké skoky na to, aby som považovala meranie prístroja za ako tak presné s odchýlkou 10% (ako je uvedené na stránke výrobcu). Ale viackrát meraj, raz rež... Ešte budem zbierať info. Čo viem ešte na základe mojich info: raz som zisťovala, ako merajú v Štátnom vet. a potr. správe tie laboratóriá: tuším sa celá zelenina musí pomlieť úplne, resp. rozmixovať, čo je podľa mňa ako laika správny postup, nakoľko viem z toho získať relevantný údaj že keď ju skonzumujem celú, koľko do seba dostanem dusičnanov... Tieto labáky používajú aj normy, ktorým osobne verím, že sú presné, sú to štandardné vedecké testy podľa mňa s vysokou presnosťou.
Odpovedať
@zita19 :) s tým "útokom" to prosím malo byť smerované na @stachys...
Odpovedať
Tiez velmi neverim hurasystemom bez jasnych pravidiel. Ak to pipa pri nizsich hodnotach ako su normy tak aky to ma pre mna prinos? 🤔
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stachys daj nam ten link, sme zvedavi ;)
Odpovedať
Nuz asi sa nedockame. Skoda, taka zaujimava debata sa to javila 😠
Odpovedať
@majstercapko mám už príbalový leták z prístroja, ak chcete, pošlem Vám na e-mail. Neviem, či je to možné šíriť len tak prostredníctvom internetu.
Odpovedať
@karolinbo pribalovy letak my byt dostupny na internete, staci prilozit link
Odpovedať
@zita19 to neviem, slovenský som nenašla ako link, poslala mi ho známa, čo práve prístroj testuje...
Odpovedať
@karolinbo mne osobne nevadi ani ked bude EN, DE porozumiem v pohode. Cinsky rozsypany caj by mi asi vela nepovedal...
Odpovedať
@karolinbo @zita19 da sa to aj tu poslat ako priloha cez sukromnu spravu ;) Tu dole pod mojim prispevkom mas ze poslat sukromnu spravu a sup ho tam ;)
Odpovedať
@majstercapko ale preco by sme robili tajnosti. Vsak nech sa aj zvysok pouci ;-)
Odpovedať
@zita19 som myslel ak to ma v nejakom takom formate, ze to sem nevie pridat ;)
Odpovedať
zaujimave, rada by som to otestovala :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?