Aký základ výbrať pre drevený altánok

10. apr 2023

Stavba dreveného altánku môže byť zábavným a úžasným projektom pre váš dvor alebo záhradu, no ak chcete, aby bol váš drevený altánok pevný a stabilný, je nevyhnutné mať solídny základ. V tomto článku si preto ukážeme niekoľko spôsobov, ako vybrať ten správny základ pre váš drevený altánok od Modul Company.

Betónové základy

Betónové základy sú jedným z najbezpečnejších a najpevnejších spôsobov, ako postaviť základy pre drevené altánky. Betónové základy vyžadujú určitú úroveň prípravy a špecializovaných zručností, aby boli vyrobené správne, ale sú veľmi odolné a stabilné.

Pri použití betónových základov by ste mali začať kopaním jamy o hĺbke asi 60-80 cm. Do tejto jamy môžete vložiť stavebnú sieťku, ktorá poskytne dodatočnú podporu a zosilní vaše základy. Následne do jamy nalejete betón a necháte ho zaschnúť.

Kamenné základy

Ak chcete vytvoriť základy pre svoj altánok pomocou kameňov, mali by ste začať kopaním jamy o hĺbke asi 30-40 cm a šírke asi 30-40 cm. Potom naplníte jamu kameňmi a upravíte ich tak, aby boli rovné a rovnako vysoké. Následne umiestnite drevené päty na kamenné základy, aby sa mohol altánok spojiť s podkladom. Drevené päty by mali byť dostatočne silné a vydržať váhu a tlak altánku.

 

Základy z kamenných dosiek


Poslednou možnosťou pre základy pre drevený altánok sú kamenné dosky. Kamenné dosky sú obvykle už hotové a môžu sa zakúpiť v mnohých obchodoch pre dom a záhradu. Tento typ základu je jednoduchý a rýchly na inštaláciu, ale neponúka takú stabilitu ako iné spomínané základové systémy.

Pri použití kamenných dosiek by ste mali začať s rovnou plochou a následne umiestniť kamenné dosky do požadovanej polohy a hĺbky. Dosky by mali byť vyrobené z pevného a trvanlivého materiálu, ktorý odoláva vplyvu počasia a taktiež zvládne váhu a tlak altánku.

Vybranie správneho typu základov pre váš drevený altánok závisí na niekoľkých faktoroch, ako je typ pôdy, kde bude altánok stáť, veľkosť altánku a vaše osobné preferencie. Bez ohľadu na tom, ktorý typ základu si vyberiete, je nevyhnutné zabezpečiť, aby bol dostatočne stabilný a bezpečný pre vašu rodinu a návštevníkov.