Zakladanie bylinkového záhona

Profilova fotka
Chystám sa založiť si bylinkový záhon. Zaujíma ma, ktorá bylinka je pre vás tá naj, nemala by určite v záhone chýbať a ako ju využívate? ;) Ďakujem
Odpovedať
Určite bazalka, tú využívam úplne najviac, potom do čaju mäta, Medovka. Ďalej rozmarín, ale ten tak aby sa dal na zimu preniesť dovnútra :) ....tymián, majoránka. A susedka má po záhrade rozrastenu materinu dušku, také trsy, a to keď kvitne, krásne to rozvoniava a tiež je do čaju, tú som si zasadila k malinam, nech sa môže rozrastat :) a potom aj alchemilka do čaju :)
Odpovedať
Profilova fotka
@veronikakon ďakujem, škoda že tá bazalka nie je trvalka :) Doteraz sa mi s ňou veľmi nedarilo, vždy ju niečo napadlo :(
Odpovedať
@miselaho to je pravda, ja ju mám v kvetináči na balkóne, aby som ju mala poruke. Ešte som to sice neskúšala, ale vraj je vhodné vysadiť k sebe rajčiny + bazalku, že by sa malo lepšie dariť tomu aj tomu :)
Odpovedať
jej, ani som nevedela, ako dobre som spravila s tou bazalkou pri rajčinách, bolo tam miesto tak som ju tam zasadila :) odporúčam obyčajnú bazalku, nie okrasné, už aj červená bola nejaká náročnejšia a slabšia, hoci mali s tou zelenou rovnaké podmienky a vypestovať zo semienka doma, lebo kúpené sú prirýchlované a citlivejšie a ja nedám dopustiť na šalviu, na čaje - ale nepreháňať s nimi, vraj všeliek, a keď pečiem mäso aj zeleninu, vždy pridám aspoň 2 ,,halúzky" aj nakrájam nadrobno. Na jar vždy zrežem na 10-15 cm od zeme a ona sa krásne rozrastie a nechtík lekársky, okrem čaju na pečeň z kvietkov aj korene vraj dezinfikujú pôdu medovka, mäta, tymian sa tiež využijú :)
Odpovedať
zaujimave, tiez sa necham inspirovat. Ja urcite chcem materinu dusku a este ligurcek
Odpovedať
Oregano (od salatov az po sirup proti kaslu), medovka (caje, v lete ju hadzeme do vody na pitie a samozrejme konci aj v sirupe proti kaslu), salvia (korenie), tymiany kazdy aky sa zohnat da, pazitka. My mame aj "kari" (slamiha talianska), ligurcek (maggi) a saturejku horsku. A uplne v kute zahrady, mata. Kazdy druh aky som zohnala. No a z letniciek bazalky ake zozeniem semena, vnatovy zeler aj petrzlen Teda u man v sirupe proti kaslu skoncia vsetky bylinky co mame okrem maggi a kari
Odpovedať
@zita19 jasné, oregano, teda pamajorán obyčajný, ako som mohla naň zabudnúť? Kým som mohla, chodila som ho zbierať do ,,divočiny", ale teraz už tiež pestujem ale do šalátu nepouživam, ako pridávaš? mladé zelené lístky?
Odpovedať
oregano, materina duska, ligurcek, salvia, medovka...taky zaklad
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem, doteraz som mala ligurček, pamajorán, materinu dúšku a pažítku..Bolo to však len na hriadke v časti záhona, chcem si vyrobiť samostatný bylinkový záhon a samozrejme ho výrazne rozšíriť o rôzne druhy. Mäta sa dosť rozrastá, tú budem musieť nejak premyslieť. Je aj medovka taká rozťahovačná? Oh na šalviu som skoro zabudla, ďakujem :)
Odpovedať
@miselaho medovka, ktora ako. Mame jednu pri plote, tak ta narastie cez pol metra, nie ze by sa roztahovala ako mata, ale uz je z nej poriadne velky trs. Mame druhu medzi bylinkami, ta nenarastie ani na 30 cm a len velmi pomaly sa rozsiruje, a potom mame panasovanu a ta sa furt tvari ako nizka vankusova skalnicka :-D Je zaujimave, ze kazda vonia za citronom, ale kazda inac
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som ešte dodatočne prispela napr. s astéviou alebo kolou (palina abrotánová). neviem, či sú to pre teba úplne bylinky, ale určite by si im našla využitie, napr. ako náhradu sladidla, do limonád, čajov, a pod. :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?