Aksamietnice - my ich voláme smrdáky :-)

Profilova fotka
Máte radi tieto kvetiny ? :-) ...v záhrade sú nielen dekoratívne, ale aj užitočné. Uplatňujú sa v ekozáhradách, pretože odpudzujú škodlivý hmyz, hlavne háďatka, ktoré zle ovplyvňujú porasty jahôd, cibuľovín, mrkvy či póru....vysádzate si ich na záhradkách ?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubicabystrica  sú to krásne kvietky aj keď majú taký ľudovo odpudivý názov, aksamitník je peknejší, volajú sa po česky aj afrikány. Áno sú to kvetinový doktori. Ako píšeš odpudzujú škodcov, najmä háďatka. Každý rok som dávala do cibule a musím zaklopať, neboli. Tento rok som tiež urobila záhon, ale nevyšiel ani jeden 😞 a to som kúpila aj semienka, keďže tie vysiate z vlaňajších vôbec nevzišli. Ale úroda cibule vyzerá dobre.
Odpovedať
Ha, nam ich zozrali slizniaky...a ze vraj ich odpudzuju. Schrumali najskor smradusky a pak sa pustili do ostatneho 😒
Odpovedať
Profilova fotka
@zahradnica to ma mrzí, že ti nezakvitli...mam skusennosť, že treba oberat tie prvé kvietky, čo zakvitnu, nechať uschnuť na rastlinke a take suche obrat...tie su najsilnejšie...a do zeme ich dávam dosť...ak vyrastie viac potom v pohode rozsadim a dam kde mam ešte volne miesto...ak ti nevyjdú, zasad znova...ja som tento rok sadila asi 3x...aj vtaky vyjedia semiačka, aj voda a či sucho narobia škody....suseda od vedla mava hadatka v cibuli, my zatial nie,,,ale hlavne sa mi kvietky pacia aj 🙂 no miluju ich slizniaky, tie ich vedia riadne skonzumovat takmer cele...taka je priroda ....
Odpovedať
@lubicabystrica jaj to su vdacne kvietky, ako dieta som ich na jesen furt zbieral, teda len hlavicky, resp semienka do sacku a odkladali sme na dalsi rok 🙂 Hudba meho mladi...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubicabystrica  skúsim ešte vysiať, semiačkov mám z minulých rokov dosť a aj som kúpila a nič. Dám im šancu 😉 Tiež som oberávala po uschnutí suché kvietky. Tento rok je to asi o trpezlivosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@zahradnica ano...aj ja som tento rok siala viac krát, a doteraz ich presadzam, ked vidim, že sa jej niekde nedari a je malinka rastlinka....ale skus, ked budes sadit, dat do jamky trochu novej pôdy a vody a tak zasaď...ked začnu vyliezať, ja ich polievam aj hnojivom raz do týždňa...a už mám krásne rozkvitnuté...držím palčeky :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majstercapko ano...su to tradične kvietky našich starých mám...ale tie vedeli, čo je dobré a užitočné pre záhradky...a ešte su aj krásne :-)
Odpovedať
Krasne su veru, ale mne hrozne smrdia 😒 neviem sa nejak cez to preniest, mali sme ich strasne vela na dome. Aj muskatov a aj tie mi smrdia 😒 Skoda, lebo na oko su krasne
Odpovedať
Profilova fotka
@konyk prave dnes som ich okopkala a prihnojila a vravela som si, že mi voňaju...asi som sa ich neprejadla ako ty :-)
Odpovedať
juuj tiez sme ich mavali doma kopec a odkladali semienka 🙂 sa mi zda ze celkom sa stratili z tradicnych zahrad, volakedy nesmeli chybat v ziadnej
Odpovedať
Profilova fotka
@salamandrazuza ja ich mam rada...sadim všade, kde je miesto a odkladam poctivo semienka...krásne kvitnu...a vyplnia miesta v záhone 🙂 pekne spestria zahradu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubicabystrica dakujem za radu aj palčeky, ešte cez víkend skúsim a uvidím či to dajú tento rok.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zahradnica skusim aj ja teraz ešte trochu zasadiť, či nam ešte v tomto obdobi narastu, ok ?
Odpovedať
@lubicabystrica veru krasne a vdacne, nevyzaduju si vela starostlivosti
Odpovedať
Profilova fotka
@majstercapko ano...ked konečne začnú rasť...prekonávaju sa v kvitnuti...a vela nepotrebuju...mám ich rada...neviem si záhradku bez nich ani predstaviť :-)
Odpovedať
@lubicabystrica hej hej, ja som uz extrem, som fakt chory ked to niekde zacitim, brrr...ale verim ze niekomu to moze vonat pokial tym nebol v detstve "tyrany" 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@lubicabystrica OK, dobre skúsime ešte vysiať, snáď ešte nájdem miesto. A budem fotodokumentovať keď bude čo. Mám na záhradke také krásne kvietky (teda mne sa páčia) čo mala rada moja starká a od nej ich aj mám, taká spomienka krásna, ale neviem ako sa volá, tak až zakvitnú tak sem dám foto do vlákna na rozpoznávanie. Aj ich cielene vysádzam, ale kedže nestihnem pozbierať všetky semiačka, tak mám aj náhodne vyrastené a nechávam ich, (sú v zemiakoch, v cibuli), krásne to je, tak je spomienka na starkú so mnou po celej záhrade.
Odpovedať
Profilova fotka
@zahradnica to je super, aj ja mam rada tradičné kvetiny...čo boli v záhradách u našich babičiek 🙂 pošli foto, ake kvetinky maš....a je fajn, ked su aj pri zeleninke a krášlia urodu, mne sa to pači 🙂 a  ked sa same vysemenia, obvykle im tam je dobre, mne rastu aj v chodniku a popri a ja ich poctivo obchádzam...a tie aksamietnice idem ešte nasadiť a skusime, či ešte narastu, bude sranda :-)
Odpovedať
Zas som sa musela vratit k tym fotkam krasnym. Neuveritelne ake rozne odtiene maju. Juj...asi si ich nasadim viac :)
Odpovedať
Profilova fotka
@salamandrazuza treba , su to tradičné krasotinky a ešte aj užitočné 🙂 a tak kde nič nerastie, šup aksamietnice, pekne vyplňaju miestor v  záhonoch, a kludne aj medzi zeleninou :-)
Odpovedať
@lubicabystrica a mozu sa este teraz vysievat? Lebo som nasla nejaky zabudnuty sacok so semienkami. Alebo to radsej necham az na rok...
Odpovedať
Profilova fotka
@salamandrazuza ked mi nevyšli zo zeme, mrzlo, tak som sadila aj 3 x...teraz mam vela kvetov všade po záhrade, ale takto neskoro som ani ja nesadila, ale idem to skusiť....zato nič nedame...kvitli by neskôr :-)
Odpovedať
@lubicabystrica tak ja to radsej necham na dalsi rok, ty vykonaj experiment a podaj hlasenie 😬😄😉
Odpovedať
Profilova fotka
@salamandrazuza rozkaz.:-) ide sa na to....už som vyzbierala prvé suche kvety z tejto urody....skusim :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Moja mama ich tento rok posadila medzi papriky proti voškám a také sú veľké že sme ich museli strihať aby paprikám netienili.  Ale zasa je to dobré lebo aspon tienia pôdu a potom tak nevysychá a ešte to aj pekne vyzerá. Inak oni sa lubia vysemeniť a další rok budú samé vyrastať na záhonoch. Ja ich potom len opatrne povyberám a premiestnim ako chcem.  Len tiež mám skúsenosť,  že ich žerú slimáci. Jeden rok sme malí inváziu slimákov a ako prvé išli oni.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurenikova ano, presne ako píšeš, su to pekne a užitočno kvietky, no tiež sa im nedari každý rok...tento rok su úžasné, no tiež bol rok, že rano som nachadzala len stonky, komplet boli vyjedene....celu sezonu nič, bez šance...tie slizniaky boli šikovnejšie...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Chcel by som sa spýtať, mám doma malé aksamietnice z marcového vrstvy, do 10 cm a začínajú brať miesto :-) Ak ich dám von a nebude mrznúť, zvládnu to?
Odpovedať
@matkoo72 z marcoveho vrstvy? 🤔 Oni neznesu ziaden mraz, ten by ich znicil, takze na to daj pozor. Tak zavcasu si vysieval? :-.
Odpovedať
@littlepony autocorrect... Malo to byť 'vysevu' :-) Áno, už som vysieval. Budem dávať pozor na počasie.
Odpovedať
@matkoo72 teraz to na mrazy nevyzera tak drzim palce
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?