Okrasna zahrada

Dobry den, pracujem na okrasnej zahrade, a nejak sa v tom stracam, snazim sa inspirovat, googlim ale zaujima ma ci existuje daky ,,navod,, alebo zasady ako by sa mali vysadzat rastliny do zahonu aby boli pekne a aby to spolu suznelo. Mam tam rovny pas 140cm siroky asi 15 metrov, nasadila som tam cosi ale dalej sa neviem pohnut, neviem si predstavit ako to bude vyzerat a zas davat to do dakeho programu na to cas zial nemam. A dalsia vec, chcela by som okolo chodnika zas inde levandulu, vie mi prosim niekto poradit tutovo druh levandule krasny, gulaty co bude kvitnut a vonat? viem ze ich je viac druhov, a tiez ked tam chcem mat suvisly pas,aku vzdialenost od seba mam volit aby prerastli pekne spolu a aky siroky pas z obrubnikov im mam vytvorit?
Odpovedať
Este som zabudla a nejde mi to pridat k hlavnemu prispevku, bylinky. Uvazujem nad vyvysenou spiralou, aku mate s tym skusenosti? Nepotrebuju bylinky viac miesta? Nie je vhodnejsie nech maju volny prisun zivin a nie len vyhradenu cast zeminy?
Odpovedať
@zoynka3 bylinkam musis vyhradit miesto, inac ti vsetko zadusia. Taka medovka, mata, salvia, to ide ako dive. Idealne je ked kazdu z nich ohranicis zvlast
Odpovedať
@luciachrobacik akym sposobom ohranicit? ako to mate spravene vy?
Odpovedať
@zoynka3 vyssie druhy do pozadia,nizsie do popredia..sadte vsetko v skupinkach a opakujte..krasna levandula je Hidcote Blue taka klasika,ma cca 50cm na vysku..a od seba by som ju dala tak na cca 40 urcite..a pas tak na 50cm staci..
Odpovedať
@zoynka3 medovka sa len rozrasta do sirky a vysky ked je starsia, az tak velmi sa nerozsiruje. Tu by som posadila niekde bokom na slnecne miesto. Matu v kazdom pripade sadit do vedra aspon 25 - 30 cm hlbokeho s odrezanym dnom, najlepsie jej je v tieni a je to jedina bylinka, ktora ma rada viac vody. Vsetky ostatne bylinky maju radsej slnko a obcasne dokladne preschnutie, takze spiralu na bylinky alebo bylinkovy zahon na slnecne miesto a do pody zapracovat drenaz Tymian, akykolvek mozes posadit ako lem kvitnuceho zahona okolo chodnika. Vacsina z nich je vankusoveho vzrastu, pripadne celkom nizke kricky vytvatŕaju a ked sa strihaju po odkvitnuti, tak krasne zahustnu a vytvoria kompaktny tvar. Levandulu kup tu najobycajnejsiu co predavaju v hon´bbymarketoch. Tvar a kvitnutie docielis doslednym rezom. Od prirody nie je ani jedna guloveho tvaru, uz vobec nie gula na kmeni, a kvitnut bude ak ju budes po odkvitnuti zastrihavat cca na 1/3 vysky nezdrevnatenej casti novych vyhonov Co sa ostatnych rastlin tyka, dolezita je orientacia zahona, ci je oslneny cely den, ci je vacsinu dna v tieni. Tazko radit co a ako, ked mame malo informacii
Odpovedať
@zoynka3 mozes zasadit v nadobe s dierami v dne napriklad matu a medovku, ja som to tak riesila aby sa neroztahovala
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?