Aku odrodu slivky by ste odporucali?

Chystam sa zasadit do zahrady nejake stromky a rad by som sa poradil o slivkach. Aku odrodu by ste odporucali? Ide mi primarne o priamu konzumaciu a odolnost voci chorobam. Poloha - pri Bratislave. Vdaka za tipy!
Odpovedať
kupuj odolne voci šarke,patri tam cacanska lepotica,najbolja a stanley .
Odpovedať
@matkoo72 Jofela je snad jediny uplny rezistent voci šarke(ak neratam jojo ktore je ovsem podla for velky prepadak-aj ked ho vsade propaguju).Ale mozno bude problem ju zohnat pri piestanoch by ju v šoka zahradnictve mohli mat dokonca na myrobalane (minuly rok to tak bolo) inak bol problem ju zohnat. Dalej by bolo dobre sadit odrody ktore dozrievaju postupne aby si urodu mal od jula do oktobra. Velmi dobra je Katinka dozrieva v juli ci zaciatkom augusta, tiez opal vydrzi nieco moze ako snad jedna z mala odrod rast aj v tieni-je to svedska slivka tvarom skor ringlota strom pravdepodobne nebude velmi velkeho vzrastu kedze je to vemi plodna odroda.,Takisto podnoz je velmi dolezita, na myrobalane sice stromy budu vacsie ale vydrzia aj vacsie sucha nez na st.julien .Ale ak mas cas na zahradu, mas dobru urodnu podu, budes zavlazovat potom aj st.julien, ak nieje tato moznost tak myrobalan podnoz.Toptaste je takisto velmi dobra vysoko cukornata, ale treba ju striekat kazdy rok tak ako marhule lebo konare mozu odumierat na usychanie.Cize skoro na jar postrek pred vypucanim potrebuje tym istym cim sa striekaju marhule.
Odpovedať
Ja by som doporučil oblasť Trnavsko Toptaste, Joganta, Jofela neskorá prvý som ju mal z nemecka škoka má vrúble odomňa na myrobaláne nádherne rastie keď pridem domov dám foto.Všetko sú to chuťovky.Topfive je u mňa na prvom mieste tiež.
Odpovedať
Dik za rady, idem sadit len jednu odrodu slivky, tak pojdem na 99% do Toptaste.
Odpovedať
@matkoo72 tiež pestujem Toptaste doma ale v poslednej dobe (posledné dva roky) veľmi veľa plodov stihnú osi zožrať. Tento rok s tým už nič nespravím úroda už je fuč ale budúci rok to budem musieť nejako riešiť. Píšem vám to aby ste počítali aj s týmto problémom... Kedže tieto slivky sú veľmi sladké a to už pomerne dlho predtým ako úplne dozrejú. Inak Toptaste je čiastočne samoopelivá preto pre lepšiu úrodu je dobré vysadiť aj strom ktorý bude slúžiť ako opelovač. Ja som pomedzi Toptaste sadil odrodu Stanley.
Odpovedať
@tomtom172 ako sa prejavuje ciastocna samoopelivost, ked nebudem mat druhy strom? Nizsou urodou, alebo to ma vplyv aj na kvalitu plodov? Dik.
Odpovedať
@matkoo72 Popozeraj u susedov ci maju slivky,ringloty a kolko je to metrov.Ak by nikto nemal slivky tvoje urody by boli nizsie.Bolo by treba bud zasadit este inu slivku (najlepsie samoopelivu odrodu-ti su dobri opelovaci) alebo navrublovat este inu odrodu do korunky tej ktoru kupis.Co moze byt problem kedze dnes je sarka vsade a je mozne ze by si si nejaku zavliekol do noveho stromu.Dalsia moznost je nesadit toptaste ale taku odrodu ktora je samoopeliva napr Jofela.
Odpovedať
@suhaj24 a tej Jofele sa dobre darí ? plody sú chutné ? ja som tiež rozmýšlal nad ňou mám ešte miesto pre dva stromy. @matkoo72 čiastočná samoopelivosť sa prejavuje tak ako píšeš nižšou úrodnosťou...
Odpovedať
@tomtom172 Opytaj sa nick "milan59" Mal ju snad ako jeden z prvych na slovensku, ma ju najdlhsie,roky skusenosti a neda na nu dopustit.Okrem toho ma snad desiatky druhov sliviek a ma tak najvacsi prehlad.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?