Kedy a čím hnojiť ovocné stromy

10. sep 202380

Dobrý deň,
chcela by som radu kedy a čím hnojiť ovocné stromy. Je dobré to spraviť na jar alebo na jeseň?

• Hnoja sa len mlade stromceky a bobuloviny, u starych to nema vyznam, pretoze korene maju hlboko, ziviny si najdu. Na jar beznymi hnojivami, na jesen (september, prva polovica oktobra) hnojivami s nizkym obsahom dusika, teda jesenne hnojiva. V zime sa oplati vapnit podu pod jablonami, aj starymi, pretoze pri nedostatku vapnika plody chytaju sklovitost. Velke stromy, ktore prejavuju poruchy vyzivy hnojit len listovym hnojivom podstrekom

• v tomto nejak odbornik nie som ale na jar a potom na jesen ich zasypavame trcoha kompostom. ked je cez leto horuco tak zas cerstvo pokosenou travou. inak nepouzivame nic specialneho

• @gajaranka  Na jar hnojím priemyselnými hnojivami ako Cererit alebo NPK. Na jeseň je dobré dať peletovaný kravský alebo konský hnoj, alebo kompost. Okolo stromov by malo byť vypleté a pokopané, aby si nehnojila burinu a trávu, ale ovocný strom. U veľkých starých stromov hnojenie nemá veľmi význam, ale pokiaľ sú to vzrastom nižšie stromy na slaborastúcich podpníkoch, tie korenia dosť plytko a je dobré pomôcť im hnojivom.

• A ak sa teda prihnojuje kompostom, je vobec este za potreby prihnojovat nejakymi priemyselnymi hnojivami?

• @jaskura  o ake stare stromy sa jedna? Mlade do veku 5 rokov (teda 3 roky po vysadbe) sa hnojit oplati, aj mineralnymi hnojivami. Inac by sa mali prihnojovat stromy len ak sa jedna o nejaky intenzivny sposob prestovania na slaborastucich podpnikoch, ktore maju slabu korenovu sustavu, napriklad pestovanie na palmetu, stlpove tvary, zakrpatele odrody

• my tak max trapu okolo a na jesen kompost, inak sa ani nejavi, ze by im bolo nieco treba ale tak je treba povedat, ze su to uz postarsie stromy

• Okrem jednej 2 ročnej čerešne mám všetko stromy 6-20 ročné.Dve čerešne a jedna hruška majú odhadom 30-40 rokov.Mala som pocit, že sa im málo venujem. Všetky sú zasadené v tráve, nemajú okopané okolo pňa.

• @gajaranka  pri tak starych stromoch uz nie je dolezite hnojenie ale spravny strih v spravnom case. Ak nemas urodu tak to bude sposobene bud nespravnym strihom alebo nemaju vhodne opelovace (to je dolezite hlavne u jabloni a ceresni, ktore nie su samosprasne). Vo velmi suchych rokoch mozu trpiet nedostatkom vody, ale velke stromy zavlazit je tiez dost velka vyzva, pretoze vlahu musis dostat v dostatocnej davke dostatocne hlboko.
    Ukludnim ta, nase stromy su vsetky posadene v travniku, a netrpia tym nijak extremne. Prvych par rokov maju okolo kmena zavlahovy kruh, ktory sa udrzuje bez buriny, ale 20 rocny strom ma korene roztahane aj dalej ako mu siahaju navzdialenejsie konare koruny, takze to uz metrovy pruh bez travy vobec neohrozi ale ani nezachrani.

Pridaj príspevok

Nenašli ste čo ste hľadali?

hľadať len v názvoch tém